Отидете към основна версия

8 059 65

Цветанов за Борисов: На раздяла ми каза "Ти нали няма да правиш партия"

  • цветан цветанов-
  • републиканци за българия

По места имаме областни ръководители, които обаче няма да бъдат част от общинските структури, каза той

Снимка: БГНЕС

Всеки, който искаше да отслаби ГЕРБ, атакуваше отношенията ни с Борисов. Отслабването на партията минаваше през компрометиране на доверието помежду ни. Това казва председателят на ПП "Републиканци за България" Цветан Цветанов в интервю за списанието на Клуб "Z".

Няма еднакви хора, най-малкото като характер и темперамент. Не в това обаче е проблемът. Различията ни идваха главно от представите ни за партньорство с други политически субекти. С течение на времето аз разбрах колко полезно е да чуваш и да уважаваш партньор и опонент. По различен начин гледахме на отношението към партийните структури вътре в ГЕРБ, както и на геополитическия хоризонт, към който да се стреми страната ни. А кой е бил прав – времето ще покаже, разказва още Цветанов.

По думите му, на раздяла Борисов му казал: „Ти сега няма да правиш партия, нали?“.

Ето и интервюто на Цветанов, изпратено от "Републиканци за България".

Г-н Цветанов, на практика сте изградили две партии – ГЕРБ, а сега и „Републиканци за България“. Какво е нужно в началото? Харизматичен лидер?

Енергия е нужна, енергия, която да идва от хората. Иначе просто не си заслужава да започваш. Положих усилия през последните месеци, за да установя дали действително има потенциал политическият проект „Републиканци за България“. През това време много хора се обаждаха, за да споделят, че има нужда от нов проект и имат готовност да се присъединят. Но аз съм човек, който иска да види на терен, лично да се убеди дали това е така. Мисля, че само така могат да се получат нещата.

По отношение на Републиканци за България – хората вече ви познават от предишната ви дейност. Как обаче се подхожда към потенциални членове и симпатизанти, когато тръгваш от нулата?

Когато започвах организационна работа преди години, не познавах нито страната толкова добре, нито хората, които срещах. Сега имам натрупан опит. Той е много съществен, за да вярвам, че ще изградя качествени структури и ще изпълня с качествени хора новата партия. Продължавам да имам и днес енергията от миналото, но вече добавям и опита, и поуките. В същото време ясно осъзнавам, че у нас има много качествени хора, в т.ч. и такива, които са се образовали в чужбина. РБ ще е първият проект, който ще работи освен всичко друго и за реално политическо представителство на българите от чужбина.

Казвате „енергията на хората“, но не можем да избягаме от това, че вероятно много хора искат да се присъединят към политически проект с цел дивиденти – влияние, авторитет, обществени поръчки...
Не изключвам да има хора с подобни намерения, това е в човешката природа. Нашата партия се гради в България, а у нас има не един и два примера за подобна мотивация на политическо участие. Няма как да избягаме от всекидневните дефекти на начина на живот у нас, вкл. и от тези, съпътстващи изграждането на една партия.

Важното е да имаме някакви механизми за отиграване на вътрешнопартийни неблагополучия. Ето защо държа органите за управление на партията да бъдат съставени от хора с разнообразна експертиза и максимално широк социален демографски профил. Предвидили сме в устава на Републиканци за България Изпълнителният съвет да бъде от 31 души, към които можем да добавим и зам.-председателя и председателя. По места имаме областни ръководители, които обаче няма да бъдат част от общинските структури. Това се прави с цел да създадем възможност повече хора да защитават интересите на партията и да отстояват ангажиментите към обществеността.
Това поука от структурата на ГЕРБ ли е – за която дори Бойко Борисов призна, че е свръхцентрализирана?

Да умееш да използваш изводите от грешките, които са допускани – това е безспорно предимство, когато се изгражда нов проект.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове