Отидете към основна версия

5 010 45

Оцелелият приятел на загиналия DJ Emotion: Причината не е в екипировката

  • диджей-
  • стара планина-
  • турист-
  • добрила

Георги Георгиев твърди, че в продължение на три часа е звънял на 112, но не е успял да се свърже със спешния телефон, въпреки че е имал обхват

Снимка: БГНЕС

Приятелят на загиналия турист Георги Георгиев, който е станал свидетел на фаталното падане на 45-годишният Тодор Желязков, сигнализира, че в продължение на три часа е звънял на 112. Имали са обхват, но не са успели да се свържат със спешния телефон, предаде БНТ.

Той е в добро здраве, но разстроен и ядосан от загубата на приятеля си. "Щом съм здрав, значи не е причина екипировката", смята Георги.

Около 14.30 часа вчера беше свалено тялото на загиналия в Стара планина турист от Варна. Това е 45-годишният Тодор Желязков, по-известен като DJ Emotion - един от основателите на групата Deep zone project. Тялото на загиналия турист, който падна в улей в района на връх "Жълтец", бе свалено в местността "Паниците" над Калофер.

Съдебна медицина транспортира трупа до Пловдив, за да бъде установена точната причина за смъртта. Спасителната операция беше проведена при много тежки метеорологични условия, при ураганен вятър. В нея участваха 8 спасители от Калофер и Карлово.

До мястото на инцидента се стигна благодарение на служителите от телевизионната кула на връх Ботев, които разполагат със специализирана техника - ратрак, която се движи в тежки зимни условия.

Началникът на планинската спасителна служба в Калофер Дамян Чолпанов каза, че загиналият турист и приятелят му не са били добре екипирани и не са били с подходящи обувки. Той призова хората, които посещават планината да си вземат поука, защото това е поредният инцидент и той доказва, че се подценява ситуацията.

"Вятърът беше ураганен, мъглата гъста. Рискувахме малко, но момчетата бяха корави и нещата се получиха. Когато има екип и има цел, хората се обединяват и я правят!", заяви началникът на Планинската спасителна служба в Калофер Дамян Чолпанов.

"Смъртта е установена от неговия приятел, който успява да се добере до тялото и да направи трак, което беше много ценно за нас, защото имахме координатите на самото тяло", обясни дежурният от Планинската спасителна служба Тервел Тотев.

На мястото на инцидента екип на Спешна помощ и служители на Криминална полиция, извършиха огледи. От националната система за спешни повиквания коментират, че на 2-ри януари не е имало проблем със системата и всички повиквания са били обслужени. Създадена е била конферентна връзка с Планинската спасителна служба. Шефът на спасителите в Калофер отправи критика към екипировката на двамата туристи.

От Планинската спасителна служба са категорични, че специално за този маршрут и в тези условия котките са задължителни.

"И не само котките, дори и пикел и въже поне 20 метра. В случая са подценили собствените си възможности, метеорологичната обстановка. Не може да кажем категорично, в зимната планина се ходи с котки, не е не е така, в зимната планина може и без котки, но човек трябва да се подготви и да провери маршрута какво изисква", каза още Тервел Тотев.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове