Last news in Fakti

5 Януари, 2021 10:31 4 994 45

Оцелелият приятел на загиналия DJ Emotion: Причината не е в екипировката

  • диджей-
  • стара планина-
  • турист-
  • добрила

Георги Георгиев твърди, че в продължение на три часа е звънял на 112, но не е успял да се свърже със спешния телефон, въпреки че е имал обхват

Оцелелият приятел на загиналия DJ Emotion: Причината не е в екипировката - 1
Снимка: БГНЕС

Приятелят на загиналия турист Георги Георгиев, който е станал свидетел на фаталното падане на 45-годишният Тодор Желязков, сигнализира, че в продължение на три часа е звънял на 112. Имали са обхват, но не са успели да се свържат със спешния телефон, предаде БНТ.

Той е в добро здраве, но разстроен и ядосан от загубата на приятеля си. "Щом съм здрав, значи не е причина екипировката", смята Георги.

Около 14.30 часа вчера беше свалено тялото на загиналия в Стара планина турист от Варна. Това е 45-годишният Тодор Желязков, по-известен като DJ Emotion - един от основателите на групата Deep zone project. Тялото на загиналия турист, който падна в улей в района на връх "Жълтец", бе свалено в местността "Паниците" над Калофер.

Съдебна медицина транспортира трупа до Пловдив, за да бъде установена точната причина за смъртта. Спасителната операция беше проведена при много тежки метеорологични условия, при ураганен вятър. В нея участваха 8 спасители от Калофер и Карлово.

До мястото на инцидента се стигна благодарение на служителите от телевизионната кула на връх Ботев, които разполагат със специализирана техника - ратрак, която се движи в тежки зимни условия.

Началникът на планинската спасителна служба в Калофер Дамян Чолпанов каза, че загиналият турист и приятелят му не са били добре екипирани и не са били с подходящи обувки. Той призова хората, които посещават планината да си вземат поука, защото това е поредният инцидент и той доказва, че се подценява ситуацията.

"Вятърът беше ураганен, мъглата гъста. Рискувахме малко, но момчетата бяха корави и нещата се получиха. Когато има екип и има цел, хората се обединяват и я правят!", заяви началникът на Планинската спасителна служба в Калофер Дамян Чолпанов.

"Смъртта е установена от неговия приятел, който успява да се добере до тялото и да направи трак, което беше много ценно за нас, защото имахме координатите на самото тяло", обясни дежурният от Планинската спасителна служба Тервел Тотев.

На мястото на инцидента екип на Спешна помощ и служители на Криминална полиция, извършиха огледи. От националната система за спешни повиквания коментират, че на 2-ри януари не е имало проблем със системата и всички повиквания са били обслужени. Създадена е била конферентна връзка с Планинската спасителна служба. Шефът на спасителите в Калофер отправи критика към екипировката на двамата туристи.

От Планинската спасителна служба са категорични, че специално за този маршрут и в тези условия котките са задължителни.

"И не само котките, дори и пикел и въже поне 20 метра. В случая са подценили собствените си възможности, метеорологичната обстановка. Не може да кажем категорично, в зимната планина се ходи с котки, не е не е така, в зимната планина може и без котки, но човек трябва да се подготви и да провери маршрута какво изисква", каза още Тервел Тотев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като паднеш от 300м

    49 1 Отговор
    И на момента да ти вдигнат все тая...

    Коментиран от #8, #41

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сила

    46 1 Отговор
    На Черни връх съм виждал кифли на токчета и придружителите им с анцуг и джапанки!!!!!! Пълен потрес!!!!!
  • 4 БАЙ Х@Й

    49 0 Отговор
    ‼ Прав е , с тяхната екипировка е било нормално, да се разхождат по поляните в Балкана ‼ Причината е в безразсъдството им да тръгнат ТАКА, ТАМ, В ТАКОВА ВРЕМЕ ‼ Опитни хора са ги предупреждавали да не го правят , но с типично " Ти ли ще ми кажеш бе!" не са ги послушали ‼
  • 5 Наблюдателен

    23 1 Отговор
    авера на загиналия лъже ! работата е много съмнителна ......

    Коментиран от #35

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Някой

    18 8 Отговор
    Бат Бойко,не Ви ли е срам,да нямате поне 2 хеликоптера за бърза помощ,щеше да се помогне на хората за 30 мин.,а не за 3 ч.

    Коментиран от #16, #33

  • 8 Алфа Вълкът

    32 5 Отговор

    До коментар #1 от "Като паднеш от 300м":

    10 мин ще го въртят на телефона, кой паднал, къде паднал, защо паднал, как паднал, сам ли паднал, мърда ли, не мърда ли. След 5мин ще му върнат обаждане за да го пренасочат и след още 5мин ще му се обади някой дежурен да пита, кой паднал, как паднал, защо паднал... И след 1ч ще му изпратят екип може би. Добре че, човека загинал мигновено. Че щял се мъчи часове и накрая пак нямаше да го спасят.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Миновач

    20 0 Отговор
    Морско чедо в планината .Ескимос в пустиня
  • 11 И да беше успял да се

    26 0 Отговор
    свърже със 112, какво би променило това? При лоши метеорологични условия и липса на хеликоптер.
  • 12 Истината

    32 1 Отговор
    Трябва ли за постъпките на всеки луд в тази държава да е отговорен някой ?

    Коментиран от #18, #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 КАЛДЪРМЪША

    8 4 Отговор
    ХЕЛИКОПТЕРИ 28 бр. ИМАТ В РУМЪНИЯ А НИЕ .,.......
  • 15 Поне

    16 0 Отговор
    Че хеликоптер няма,няма....,ама на шушумиги и 28 хеликоптера да има все тая. Де ги в света тия хеликоптери дето летят в мъгла и силен вятър? Поне са има доблест да си признае,че са дебили.
  • 16 един от многото

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Абе то имаше пари ама ги даде на Ботев и Локото в Пловдив да си построят стадиони. По какви причини , от какъв зор никой не може да му хване прищявките. Но средствата са от нашите пари , и един ден ще трябва доста да се обясняват не само тези раздавания.

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Диверсант

    24 0 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Проблема с такива в Италия са го решили. 160 € на минута за спасителна операция с вертолет и ти идва фактура към годишния данък. Можеш да ходиш където си искаш безотговорно

    Коментиран от #20, #24

  • 19 ХИЖАРЯ

    20 1 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    ДРАГИ ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ МНОГО ЯКО ЛЪЖЕШ. ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ДАВАХА С КАКВИ ОБУВКИ СИ, ПАРКЕТНИ С ПЛАСТМАСОВИ ПОДМЕТКИ. НЕ ДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ, ЧЕ СТЕ БИЛИ ОБОРУДВАНИ. НАПРАВЕНА ВИ Е БИЛА ЗАБЕЛЕЖКА НО ВИЕ СТЕ РОГАТ ДОБИТЪК. САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ И НЕ ТЪРСИ СЪЧУСТВИЕ И ПОД ВОЛА ТЕЛЕ. ВИНАТА СИ Е САМО ВАША.
  • 20 Пръч

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Диверсант":

    Кратко, точно, ясно, браво!!!

    Коментиран от #21

  • 21 ТОЛУПЧО

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пръч":

    ЛЪЖЛИВАТА ШУШУМИГА ГЕОРГИЕВ КАТО Е ПАДНАЛ СИ Е ЗАГУБИЛ ДЕСЕМЕ И ПОСЛЕ ТРИ ЧАСА ГО Е ТЪРСИЛ И СЕГА ОБВИНЯВА 112.
  • 22 Авер

    6 2 Отговор
    Познавам ги и двамата! Че са подценили ситуацията е ясно,но все пак Жорката е стигнал до тялото на Тодор с наличната си екипировка!И с котки да си пак може да се спънеш. Няма смел стар плувец!!!

    Коментиран от #25

  • 23 ХИЖАРЯ

    9 1 Отговор
    ПРОТИВОПОКАЗНО Е МОРСКИ ЧАДА ДА ОДЯТ ПО ПЛАНИНАТА И ТО ЗИМЪСК И В ДЪЖД И МЪГЛА, КАКТО ВЪРЛИ ПЛАНИНАРИ ДА ОДЯТ ПО МОРЕТО ОТ АВГУСТ ДО КРАЯ НА СЕЗОНА. ХИЖАР СЪМ И СИ СЕДЯ В ПЛАНИНАТА. НАЙ-МНОГО САКАТЛЪЦИ В ПЛАНИНАТА СА СТАВАЛИ С МОРСКИ ГЛАРУСИ.ВИЖТЕ СТАТИСТИКАТА.
  • 24 Не би ги спряло

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Диверсант":

    Щом като загубата на живот им се струва приемлив риск, 160 евро на минута ли ще ги спре?! Жалко за човека!
  • 25 МОРСКИЯ

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Авер":

    АВЕРА ТИ ГЕОРГИ И ТОЙ СЕ Е ЛЪЗНАЛ ПО ПЪРЗАЛКАТА И ТАКА Е СТИГНАЛ ПРИ ТОДОР. МОЖЕ ДА Е ПАДНАЛ ОТГОРЕ МУ И ДА МУ Е ПРИЧИНИЛ ФАТАЛНА ТРАВМА. САМО БОГ ЗНАЕ КАК Е СТАНАЛО.

    Коментиран от #28

  • 26 Малшанс

    9 0 Отговор
    Алпинистите понякога се връзват с въже един за друг. Спорно е, дали в конкретната ситуация би помогнало, или единият е щял да повлече и другия, особено ако са нямали пикел. Подценяване на маршрута и метеорологичната обстановка, наред с липсата на подходяща екипировка...Малшанс!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Aвер

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "МОРСКИЯ":

    Планинаря, който ги е посъветвал да не тръгват е видял само една точка в далечината,така че не са паднали двамата заедно. Как мислиш че ще оцелее при падане 300м???

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Модераторът чете ли,

    6 0 Отговор
    преди да трие? Нямаше нищо нередно или нецензурно в коментар 29!
  • 32 Четете ли, преди да триете

    6 0 Отговор
    Нямаше нищо нередно в коментари 29 и 31!
  • 33 Някой друг

    3 9 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Мдааа и аз съм чувал,че хеликоптерите възкресяват мъртви......И Баце естествено пак е виновен??? Що па Румен не купи един..хем може и да го "кара" поне нещо да свърши!?!?

    Коментиран от #34

  • 34 Активист на БСП

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Някой друг":

    Що па Румен да купи !? Оня от Банкя само да краде ли ?
  • 35 Асся

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдателен":

    Браво, още като гледах новините си го помислих. Но нека органите които това им е работата да свършат работа...ако искат.Браво на спасителите, това е свършена работа.
  • 36 В е л и к и я

    5 1 Отговор
    Явно причината е в излезлия силен вятър , но аз препоръчавам на спасителите да не правят такова търсене в дори още по тежки условия и ураганен вятър .Това са явно много смели мъже но ако загине някой от тях заради друг който не е слушал достатъчно с ушите си ще е вече наистина трагедия.Най добре е да се издаде заповед с която местни органи да решават според условията дали да допускат планинари на излет или да ги спират по тяхно осмотрение , и да имат права за това и подкрепа от полицията ако трябва.

    Коментиран от #42

  • 37 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ПРИЧИНАТА Е В БГ ЧЕРТАТА : " АЗ СЪМ -КОЙ СЪМ -УААУ -ИЕЕ " !!! А ТРИ ЧАСА-ЗА 112--- Е ТЪПОТИЯ ПО БЪЛГАРСКИ !!!!!!!!!!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Като паднеш от 300м":

    Бог да го прости!
    Хората със свободен дух умират под открито небе, а тези с робска душа - на кревата.
  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "В е л и к и я":

    Стига сте ги ожалвали песесарите ,че са били разкарвани за да помогнат! Та това са предимно здрави и калени алпинисти, внимателно подбрани и със сериозна подготовка. Не случайно в спасителните отряди няма жени и джендъри.
  • 43 Абе.. какъв Хеликоптер???

    0 0 Отговор
    Кой ще ти излети с хеликоптер в това Време???
    И 20 да имахме... Това да не ти е Холивудски Филм.. с герои (бивши морски пехотинци и опитни пилоти с хиляди часове във въздуха)
  • 44 Гост

    0 0 Отговор
    "От националната система за спешни повиквания коментират, че на 2-ри януари не е имало проблем със системата и всички повиквания са били обслужени." Това е абсолютен фарс. Тел. 112 е поредния воденичен камък на врата на българите. Една инициатива с добър замисъл, но опорочена от МВР. А МВР са абсолютна дупка. Нереформируема силова организация с характеристика на ОПГ и достатъчно мощна и добре финансирана, за да затвори устата на всеки дръзнал да и разнище калчищата. Тел. 112 е част от МВР и никой не бива да се учудва, защо разни телефонистки се правят на лекари, адвокати и т.н. - все едно гледам заядливо ченге с намачкана униформа пред себе си, да ми се зъби и да ме заплашва, че го карам да си свърши работата. Българското МВР е срам и позор за ЕС и демокрацията като цяло.
  • 45 Гост

    0 0 Отговор
    " От националната система за спешни повиквания коментират, че на 2-ри януари не е имало проблем със системата и всички повиквания са били обслужени." Пореден пример как системата убива. В България е не само скъпо, но и опасно да се живее.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове