Отидете към основна версия

2 679 104

Румен Радев: Северна Македония да зачита правата на гражданите, изразяващи българска идентичност

  • румен радев-
  • северна македония-
  • рсм

По инициатива на държавния глава се проведе експертна дискусия за състоянието и перспективите за развитие на двустранните отношения между България и РСМ

Снимка: Президентска пресслужба

Напредъкът на Република Северна Македония /РСМ/ към пълноправно членство в Европейския съюз е стратегическа цел за България. Нейната реализация обаче зависи от готовността и политическата воля на югозападната ни съседка за изпълнение на критериите за членство в ЕС и зачитане на правата на гражданите, които открито изявяват българската си национална идентичност. Това заяви държавният глава Румен Радев в рамките на експертна дискусия за състоянието и перспективите за развитие на отношенията между България и Република Северна Македония, която се проведе днес по инициатива на президента на „Дондуков“ 2 . В срещата участва вицепрезидентът Илияна Йотова, както и изявени български учени, експерти, дипломати и журналисти.

Участниците в дискусията подчертаха, че европейската интеграция на всички държави от Западните Балкани е от стратегически интерес за страната ни и ще допринесе за затвърждаване на демократичните процеси и насърчаване на добросъседските отношения и икономическия растеж в целия регион.

Разрешаването на въпросите в двустранните отношения между България и Република Северна Македония изисква политическа воля, активен институционален диалог и постигането на необратимост в изграждането на добросъседски отношения, посочи Румен Радев. По думите на президента трайното преодоляване на натрупаните противоречия няма да се постигне само с политически декларации и е необходима комуникация и ангажираност на институциите на всички нива, мъдрост, разум и прозорливост и от двете страни.

Според президента ролята на държавата и обществените медии в Република Северна Македония е от ключово значение за създаването на нов климат в двустранните отношения. България очаква от югозападната ни съседка да работи за създаването на всички необходими условия за свободен икономически, културен, медиен и информационен обмен от двете страни на общата граница. От ключово значение е преустановяването на говора на омразата срещу България, както и на медийните и обществени кампании за стигматизиране на хората, които са запазили българското си самосъзнание, независимо от натиска и репресиите в тоталитарното минало. Фалшификацията на исторически извори и литературни произведения също следва да бъде преустановена, а текстовете на учебници, пояснителни бележки на исторически паметници, както и на официалните страници на научни, образователни и културни институции, да е в съответствие с оригиналните източници и историческата истина.

От ключово значение за развитието на двустранните отношения е прекратяването на дискриминацията на гражданите в РСМ, които открито изразяват българската си национална идентичност, призоваха експертите. Зачестилите случаи на потъпкването на тези права, страхът, насаждан у всеки, който дръзне да покаже българския си произход, наказването на всяко желание за връзка и добронамереност към татковината, са нарушение на Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Българското общество е много чувствително на тази тема и няма правителство, което да пренебрегне тези обстоятелства.

Според участници в дискусията, пренебрегването на редица аспекти на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от Република Северна Македония, поставя под въпрос заявеното желание от югозападната ни съседка да изгражда добросъседски отношения с България. Затова страната ни следва да настоява за гаранции относно зачитането на правата на българите в Република Северна Македония, които да бъдат законодателно регламентирани и осъществявани на практика. Постигането на устойчиви и необратими резултати в тази насока от страна на РСМ следва да се превърне в задължително условие за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове