Отидете към основна версия

12 298 63

Кой създаде мутрите - тема на ФАКТИ, част 3. Коментар на Методи Андреев

  • кой създаде мутрите-
  • тема на факти-
  • методи андреев

"Основната грешка на СДС е, че не направи лустрация. Грешка, заради която в момента имаме мутренско управление", категоричен бе бившият народен представител

Методи Андреев, кадър: ФАКТИ

Темата за прехода, и в частност за мутрите и създателите им, ще е актуална, докато България не са изчисти от тях. Два дни преди изборите тя е още по-актуална, защото Държавна сигурност и номенклатурата на БКП не са слизали от власт от 2001 г. насам. Точно 20 години. Това ще потвърди и днешният ни събеседник Методи Андреев, който е съвременник на събитията през 90-те години, но и на тези през настоящия век. Той бе депутат от ОДС в 38-ото Народно събрание, след това председател на Комисията по досиетата и депутат от гражданската квота на ГЕРБ в 43-ия Парламент.

Това е третият разговор по тази тема, иницииран от ФАКТИ, като той може добре да ориентира читателя кое е и къде е злото в българската политика, преглеждайки листите на партиите с кандидати за народни представители. Там, където има ченгета и бивши членове на БКП, нещо не е съвсем наред.

Мислете и задавайте въпроси, но преди това можете да прочетете спомените на Методи Андреев от по-ранните, и не само, години на прехода от регресивен социализъм към демокрация, която за съжаление ченгетата и комунягите в България опорочиха.

Разговорът ни с Методи Андреев логично започна с въпроса кой създаде мутрите:

"Категорично и тогавашните, и послешните мутри са резултат от реализираните планове на номенклатурата на БКП - висшата партийна номенклатура, и на част от офицерския състав на Държавна сигурност. Нека да не забравяме, че тогавашните мутри произхождаха от средите на спортистите, които след промените през 1989 г. бяха изпаднали в тежко положение. Знаете, големите спортни клубове - Левски беше под шапката на МВР, а ЦСКА беше под шапката на Министерство на отбраната. Останали без грижата на държавата спортистите, преимуществено борците, станаха лесна плячка на частни корпоративни интереси на част от офицерския състав на ДС и част от висшата стопанска и партийна номенклатура на БКП. Най-близко писано доказателство за това, че точно тези са създателите на мутренската общност в България, е първата книга, посветена на тези "герои" на прехода, написана от Светослава Тадаръкова. Книгата се казва "Кръстникът и силните". Интересно четиво, посветено на "кръстника" Иво Карамански, който е бил състезател по гребане. В тази книга има две сюжетни линии. Едната сюжетна линия е животът и историите на Иво Карамански, които Тадаръкова със симпатия разкрива. Втората сюжетна линия беше много интересна. Това е разказът на Димитър Иванов (б.р. с прякор Митьо Гестапото), един от началниците на Шести отдел на Държавна сигурност. В книгата той буквално разказва, че мутрите са били създадени, за да отвличат вниманието на обществото от големите схеми, които е готвила номенклатурата на БКП - партийна и стопанската, както и част от офицерския състав на Държавна сигурност. Димитър Иванов разказва също как се е срещал с мутренски босове, как те са се допитвали до него за съвет. Много интересно е разказано как са били направлявани мутренските групировки", започна бившият народен представител.

"Всъщност, мутренските групировки станаха силните на деня във връзка с югоембаргото. За пръв път тогава между тях и политици беше създаден един таен съюз, като политиците взимаха своя дял, а мутренските групировки реализираха нарушението на югоембаргото. Най-вече изнасяха горива за Сърбия, остатъчна Югославия, която тогава беше под ембарго.

Постепенно на мутренските групировки беше прехвърлен скритият транзит, който беше изцяло под контрола на ДС. Различни мутренски босове бяха поставени да отговорят за различни типове "бизнес". Например търговия с наркотици, търговия с крадени коли, кражби на коли, рекет върху дребния и средния бизнес, защото дребният и средният бизнес бяха най-опасната проява на демокрацията, която заплашваше властта в перспектива на зараждащото се задкулисие и дълбока държава", уточни Методи Андреев.

Казаното от него за смазването на дребния и средния бизнес е много достоверно, тъй като на практика днес страшно малко хора в България вярват в свободната икономическа инициатива и собствените си възможности, а с това и като цяло не вярват в принципите на демокрацията. А мачкането на бизнеси е абсолютно актуално и днес, но вече това се случва с по-едрия капитал, защото дребният е овладян или убит.

"Нали ви е ясно, че едни спортисти, колкото да са и добри - не че от тях няма интелигентни хора, но малко трудно е да им дойде на акъла да правят охранителен бизнес. Спомняте си, държавата беше парцелирана. Различните мутренски групировки водеха битки помежду си за дялове "от лъвския пай" от застрахователния бизнес. Това не бяха доброволни застраховки, хората бяха подлагани на рекет. Казваха им "Или ще се застраховаш при нас, или ще ти счупим магазинчето и ще те пребием". Това беше най-големият препъни камък пред зараждащия се тогава дребен и среден бизнес. Хората масово регистрираха фирми, всеки искаше да е независим от държавата, всеки мечтаеше да развива бизнес, който да го изхранва. Този устрем беше заплаха за кукловодите, които тогава са си правили сметки за бъдещето - как да овладеят държавата, как да продължат да дърпат задкулисно конците. Мутрите бяха точни тези маши, които най-добре изпълниха тази мисия. С мръсен бизнес, мръсни поръчки, побоища, заплахи", припомни събеседникът ни.

"Тези групировки впоследствие станаха родоначалници на цяла плеяда олигарси. По-умните от тях успяха да сложат бели якички и в момента с давност от 10-15 години могат да обяснят, че бизнесът им е чист и светъл. Това е еволюцията на мутрите. Тя започна при правителството на Беров. Тогава постепенно отделните босове, които вече бяха видни бизнесмени, започнаха да се сдружават, за да овладеят не само икономически, а и политически страната.

Ненапразно се говори, че основните две групировки - СИК и ВИС, са имали свои финансови министри. Парите, които са идвали от бизнеса на мутренските групировки, е трябвало да бъдат легализирани, инвестирани, развивани. Мултигруп го сочат като финансов център на групировката ВИС, а пък Васил Божков, Нове холдинг, го свързват със СИК. Впоследствие мутрите започнаха да инвестират в знаещи и можещи хора, за да изсветлее техният бизнес.

Освен това, не е тайна, че в основните политически сили на 90-те години - БСП и СДС, е имало залитания към различни мутренски групировки. ВИС се спрягаше като близка до СДС, а СИК като близка до БСП. В този смисъл, по произход, и то не само като бивш член на БКП, Бойко Борисов е първи братовчед на БСП, защото като близък до СИК е бил близък и до точно тези среди. Но и на двата мутренски мастодонта конците се дърпаха от хора, свързани с Държавна сигурност, и хора, свързани с партийната и стопанска номенклатура на БКП. Техните действия, на мутрите, бяха направлявани в полза на това закдулисно управление. Мутрите са предтечите на дълбоката държава. Сега "чисти" мутри няма, но резултатът от тях го виждаме. Държавата, дори по времето на СДС, когато имаше толкова надежда, не се пребори с мутрите. Държавата спечели една битка с Мултигруп, но не и като цяло битка с мутрите. Тя не направи онази ревизия, която трябваше да се направи за капиталите от рекета, от югоембаргото и от скрития транзит.

Много от сегашните олигарси, които се подвизават в момента, всъщност бяха част от тогавашния мутренски елит, но с времето са постигнали някакъв успех в бизнеса. И не е задължително да си ходил с бухалка и да си налагал, достатъчно е да си се препирал парите на мутрите, изкарани чрез рекет, побоища и мръсен бизнес", заяви още Андреев.

Попитан какво се случи по времето на Симеон Сакскобурготски, той отговори следното:

"Симеон Сакскобурготски се завърна в България като проект на вече зародилата се дълбока държава. Когато дойде той, елитът на мутренската общност всъщност започна да управлява държавата. Илия Павлов присъстваше в официална ложа по времето, когато Сакскобурготски полагаше клетва като министър-председател. Голяма част от депутатите на Симеон Сакскобурготски бяха хора, близки до Васил Божков. Той имаше може би една група от 40-50 човека в парламентарната група на НДСВ. Парламентарната група на царя в първия вариант, в който я видяхме - при първото им присъствие във властта, ако направите едно изследване ще видите различните финансови центрове, свързани с различни мутренски групировки, които са формирали тази парламентарна група. Там нямаше случайни хора. Именно от онзи момент досега не можем да се отървем от това, че по времето на Сакскобурготски елитът на мутрите успя да заеме политически позиции в държавата. Реално погледнато сегашното мутренско управление е резултат от този пробив в държавността по времето на НДСВ", смята бившият народен представител.

"По времето на Саксобурготски мутренската общност, и най-вече лидерите тази мутренска общност, получиха ренесанс, както получи ренесанс и доста голяма част от бизнес ориентираните офицери на Държавна сигурност. Симеон Сакскобурготски прекрасно им свърши работа, той ги легализира за новото столетие", обобщи Андреев.

Към края на разговора, изпитвайки съжаление за пропускането в миналото на някои ключови възможности, някогашният депутат от ОДС Методи Андреев се върна на времето преди пагубното за България завръщане на Симеон Сакскобурготски на родна земя.

"Основната грешка на СДС е, че не направи лустрация. Грешка, заради която в момента имаме мутренско управление. Ако на 30% грешката за непроведената лустрация е на Иван Костов, то 70% е на Петър Стоянов. Когато трябваше да бъде обсъждан Законът за държавната администрация (внесен от тогавашния министър на държавната администрация Марио Тагарински), в който закон имаше лустрационни текстове, Петър Стоянов дойде в пленарната зала и каза, че той не подкрепя лустрационните текстове, защото според него включването на стопанската и партийната номенклатура на БКП в приватизацията ще ги направи демократи. Тогава Петър Стоянов за пръв път бе освиркан в пленарна зала. В ръководството на СДС нямаше политическа подкрепа за лустрацията. В онова време (последните години от 90-те) бяха пропуснати шансовете за рязката промяна в държавата. СДС постигна невероятни успехи във външнополитически план, успя да покаже на света, че България е надеждна държава, която може да стане член НАТО. Това се доказа със спирането на опита на Русия да направи плацдарм в Прищина. След това СДС постави фундамента за приемането на България в Европейския съюз. Направихме външнополитически стъпки, които направиха България сериозен кандидат за НАТО и ЕС. Но във вътрешнополитически план ние оставихме незасегната номенклатурата на БКП и не посегнахме на мутрите. Единствено махнахме стикерите и опитахме да вкараме в някакъв ред мутрите, а те трябваше да бъдат финансово унищожени, защото този престъпен капитал после започна да работи против демокрацията и виждате в момента какво се случва, виждате докъде я докарахме", коментира Методи Андреев, а след това добави, че отново по вина на СДС в един от антикомунистическите законопроекти е било премахнато условието да няма давност за престъпленията на комунизма.

"Ако СДС беше направило стъпка към истинска лустрация, също и да се разкрият всички архиви на Държавна сигурност, да направим ревизия на всички капитали, които са концентрирани в ръцете на мутренските групировки, да разследваме извършените престъпления, то държавата ни действително щеше да тръгне по-добър път", заяви още той и се съгласи с мнението, че днес институциите изпълняват ролята на мутри с бухалки.

"Най-голямата измама на дълбоката държава вдясно се нарича ГЕРБ. ДПС и ГЕРБ водят историческа битка кой е по-успешният проект на дълбоката държава", каза в заключение бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове