Last news in Fakti

2 Април, 2021 15:03 12 244 63

Кой създаде мутрите - тема на ФАКТИ, част 3. Коментар на Методи Андреев

  • кой създаде мутрите-
  • тема на факти-
  • методи андреев

"Основната грешка на СДС е, че не направи лустрация. Грешка, заради която в момента имаме мутренско управление", категоричен бе бившият народен представител

Кой създаде мутрите - тема на ФАКТИ, част 3. Коментар на Методи Андреев - 1
Методи Андреев, кадър: ФАКТИ

Темата за прехода, и в частност за мутрите и създателите им, ще е актуална, докато България не са изчисти от тях. Два дни преди изборите тя е още по-актуална, защото Държавна сигурност и номенклатурата на БКП не са слизали от власт от 2001 г. насам. Точно 20 години. Това ще потвърди и днешният ни събеседник Методи Андреев, който е съвременник на събитията през 90-те години, но и на тези през настоящия век. Той бе депутат от ОДС в 38-ото Народно събрание, след това председател на Комисията по досиетата и депутат от гражданската квота на ГЕРБ в 43-ия Парламент.

Това е третият разговор по тази тема, иницииран от ФАКТИ, като той може добре да ориентира читателя кое е и къде е злото в българската политика, преглеждайки листите на партиите с кандидати за народни представители. Там, където има ченгета и бивши членове на БКП, нещо не е съвсем наред.

Мислете и задавайте въпроси, но преди това можете да прочетете спомените на Методи Андреев от по-ранните, и не само, години на прехода от регресивен социализъм към демокрация, която за съжаление ченгетата и комунягите в България опорочиха.

Разговорът ни с Методи Андреев логично започна с въпроса кой създаде мутрите:

"Категорично и тогавашните, и послешните мутри са резултат от реализираните планове на номенклатурата на БКП - висшата партийна номенклатура, и на част от офицерския състав на Държавна сигурност. Нека да не забравяме, че тогавашните мутри произхождаха от средите на спортистите, които след промените през 1989 г. бяха изпаднали в тежко положение. Знаете, големите спортни клубове - Левски беше под шапката на МВР, а ЦСКА беше под шапката на Министерство на отбраната. Останали без грижата на държавата спортистите, преимуществено борците, станаха лесна плячка на частни корпоративни интереси на част от офицерския състав на ДС и част от висшата стопанска и партийна номенклатура на БКП. Най-близко писано доказателство за това, че точно тези са създателите на мутренската общност в България, е първата книга, посветена на тези "герои" на прехода, написана от Светослава Тадаръкова. Книгата се казва "Кръстникът и силните". Интересно четиво, посветено на "кръстника" Иво Карамански, който е бил състезател по гребане. В тази книга има две сюжетни линии. Едната сюжетна линия е животът и историите на Иво Карамански, които Тадаръкова със симпатия разкрива. Втората сюжетна линия беше много интересна. Това е разказът на Димитър Иванов (б.р. с прякор Митьо Гестапото), един от началниците на Шести отдел на Държавна сигурност. В книгата той буквално разказва, че мутрите са били създадени, за да отвличат вниманието на обществото от големите схеми, които е готвила номенклатурата на БКП - партийна и стопанската, както и част от офицерския състав на Държавна сигурност. Димитър Иванов разказва също как се е срещал с мутренски босове, как те са се допитвали до него за съвет. Много интересно е разказано как са били направлявани мутренските групировки", започна бившият народен представител.

"Всъщност, мутренските групировки станаха силните на деня във връзка с югоембаргото. За пръв път тогава между тях и политици беше създаден един таен съюз, като политиците взимаха своя дял, а мутренските групировки реализираха нарушението на югоембаргото. Най-вече изнасяха горива за Сърбия, остатъчна Югославия, която тогава беше под ембарго.

Постепенно на мутренските групировки беше прехвърлен скритият транзит, който беше изцяло под контрола на ДС. Различни мутренски босове бяха поставени да отговорят за различни типове "бизнес". Например търговия с наркотици, търговия с крадени коли, кражби на коли, рекет върху дребния и средния бизнес, защото дребният и средният бизнес бяха най-опасната проява на демокрацията, която заплашваше властта в перспектива на зараждащото се задкулисие и дълбока държава", уточни Методи Андреев.

Казаното от него за смазването на дребния и средния бизнес е много достоверно, тъй като на практика днес страшно малко хора в България вярват в свободната икономическа инициатива и собствените си възможности, а с това и като цяло не вярват в принципите на демокрацията. А мачкането на бизнеси е абсолютно актуално и днес, но вече това се случва с по-едрия капитал, защото дребният е овладян или убит.

"Нали ви е ясно, че едни спортисти, колкото да са и добри - не че от тях няма интелигентни хора, но малко трудно е да им дойде на акъла да правят охранителен бизнес. Спомняте си, държавата беше парцелирана. Различните мутренски групировки водеха битки помежду си за дялове "от лъвския пай" от застрахователния бизнес. Това не бяха доброволни застраховки, хората бяха подлагани на рекет. Казваха им "Или ще се застраховаш при нас, или ще ти счупим магазинчето и ще те пребием". Това беше най-големият препъни камък пред зараждащия се тогава дребен и среден бизнес. Хората масово регистрираха фирми, всеки искаше да е независим от държавата, всеки мечтаеше да развива бизнес, който да го изхранва. Този устрем беше заплаха за кукловодите, които тогава са си правили сметки за бъдещето - как да овладеят държавата, как да продължат да дърпат задкулисно конците. Мутрите бяха точни тези маши, които най-добре изпълниха тази мисия. С мръсен бизнес, мръсни поръчки, побоища, заплахи", припомни събеседникът ни.

"Тези групировки впоследствие станаха родоначалници на цяла плеяда олигарси. По-умните от тях успяха да сложат бели якички и в момента с давност от 10-15 години могат да обяснят, че бизнесът им е чист и светъл. Това е еволюцията на мутрите. Тя започна при правителството на Беров. Тогава постепенно отделните босове, които вече бяха видни бизнесмени, започнаха да се сдружават, за да овладеят не само икономически, а и политически страната.

Ненапразно се говори, че основните две групировки - СИК и ВИС, са имали свои финансови министри. Парите, които са идвали от бизнеса на мутренските групировки, е трябвало да бъдат легализирани, инвестирани, развивани. Мултигруп го сочат като финансов център на групировката ВИС, а пък Васил Божков, Нове холдинг, го свързват със СИК. Впоследствие мутрите започнаха да инвестират в знаещи и можещи хора, за да изсветлее техният бизнес.

Освен това, не е тайна, че в основните политически сили на 90-те години - БСП и СДС, е имало залитания към различни мутренски групировки. ВИС се спрягаше като близка до СДС, а СИК като близка до БСП. В този смисъл, по произход, и то не само като бивш член на БКП, Бойко Борисов е първи братовчед на БСП, защото като близък до СИК е бил близък и до точно тези среди. Но и на двата мутренски мастодонта конците се дърпаха от хора, свързани с Държавна сигурност, и хора, свързани с партийната и стопанска номенклатура на БКП. Техните действия, на мутрите, бяха направлявани в полза на това закдулисно управление. Мутрите са предтечите на дълбоката държава. Сега "чисти" мутри няма, но резултатът от тях го виждаме. Държавата, дори по времето на СДС, когато имаше толкова надежда, не се пребори с мутрите. Държавата спечели една битка с Мултигруп, но не и като цяло битка с мутрите. Тя не направи онази ревизия, която трябваше да се направи за капиталите от рекета, от югоембаргото и от скрития транзит.

Много от сегашните олигарси, които се подвизават в момента, всъщност бяха част от тогавашния мутренски елит, но с времето са постигнали някакъв успех в бизнеса. И не е задължително да си ходил с бухалка и да си налагал, достатъчно е да си се препирал парите на мутрите, изкарани чрез рекет, побоища и мръсен бизнес", заяви още Андреев.

Попитан какво се случи по времето на Симеон Сакскобурготски, той отговори следното:

"Симеон Сакскобурготски се завърна в България като проект на вече зародилата се дълбока държава. Когато дойде той, елитът на мутренската общност всъщност започна да управлява държавата. Илия Павлов присъстваше в официална ложа по времето, когато Сакскобурготски полагаше клетва като министър-председател. Голяма част от депутатите на Симеон Сакскобурготски бяха хора, близки до Васил Божков. Той имаше може би една група от 40-50 човека в парламентарната група на НДСВ. Парламентарната група на царя в първия вариант, в който я видяхме - при първото им присъствие във властта, ако направите едно изследване ще видите различните финансови центрове, свързани с различни мутренски групировки, които са формирали тази парламентарна група. Там нямаше случайни хора. Именно от онзи момент досега не можем да се отървем от това, че по времето на Сакскобурготски елитът на мутрите успя да заеме политически позиции в държавата. Реално погледнато сегашното мутренско управление е резултат от този пробив в държавността по времето на НДСВ", смята бившият народен представител.

"По времето на Саксобурготски мутренската общност, и най-вече лидерите тази мутренска общност, получиха ренесанс, както получи ренесанс и доста голяма част от бизнес ориентираните офицери на Държавна сигурност. Симеон Сакскобурготски прекрасно им свърши работа, той ги легализира за новото столетие", обобщи Андреев.

Към края на разговора, изпитвайки съжаление за пропускането в миналото на някои ключови възможности, някогашният депутат от ОДС Методи Андреев се върна на времето преди пагубното за България завръщане на Симеон Сакскобурготски на родна земя.

"Основната грешка на СДС е, че не направи лустрация. Грешка, заради която в момента имаме мутренско управление. Ако на 30% грешката за непроведената лустрация е на Иван Костов, то 70% е на Петър Стоянов. Когато трябваше да бъде обсъждан Законът за държавната администрация (внесен от тогавашния министър на държавната администрация Марио Тагарински), в който закон имаше лустрационни текстове, Петър Стоянов дойде в пленарната зала и каза, че той не подкрепя лустрационните текстове, защото според него включването на стопанската и партийната номенклатура на БКП в приватизацията ще ги направи демократи. Тогава Петър Стоянов за пръв път бе освиркан в пленарна зала. В ръководството на СДС нямаше политическа подкрепа за лустрацията. В онова време (последните години от 90-те) бяха пропуснати шансовете за рязката промяна в държавата. СДС постигна невероятни успехи във външнополитически план, успя да покаже на света, че България е надеждна държава, която може да стане член НАТО. Това се доказа със спирането на опита на Русия да направи плацдарм в Прищина. След това СДС постави фундамента за приемането на България в Европейския съюз. Направихме външнополитически стъпки, които направиха България сериозен кандидат за НАТО и ЕС. Но във вътрешнополитически план ние оставихме незасегната номенклатурата на БКП и не посегнахме на мутрите. Единствено махнахме стикерите и опитахме да вкараме в някакъв ред мутрите, а те трябваше да бъдат финансово унищожени, защото този престъпен капитал после започна да работи против демокрацията и виждате в момента какво се случва, виждате докъде я докарахме", коментира Методи Андреев, а след това добави, че отново по вина на СДС в един от антикомунистическите законопроекти е било премахнато условието да няма давност за престъпленията на комунизма.

"Ако СДС беше направило стъпка към истинска лустрация, също и да се разкрият всички архиви на Държавна сигурност, да направим ревизия на всички капитали, които са концентрирани в ръцете на мутренските групировки, да разследваме извършените престъпления, то държавата ни действително щеше да тръгне по-добър път", заяви още той и се съгласи с мнението, че днес институциите изпълняват ролята на мутри с бухалки.

"Най-голямата измама на дълбоката държава вдясно се нарича ГЕРБ. ДПС и ГЕРБ водят историческа битка кой е по-успешният проект на дълбоката държава", каза в заключение бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    55 3 Отговор
    ВАЖНО Е , ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ..,,ОСВОБОДИМ, ОТ МУТРИТЕ...ВЪПРОС ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ Е.., И НА БЪЛГАРИЯ СЪЩО

    Коментиран от #60

  • 2 ПУТИН

    36 14 Отговор
    БСП, ДПС И КОСТОВ. ПО ТОЧНО КГБ И ДС СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА СПОМЕНАТИТЕ ПАРТИИ.

    Коментиран от #4

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    54 9 Отговор
    Ех, Митоди, Митоди! Ти на каква комисия беше шеф и каква я свърши?

    Коментиран от #38, #51

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    37 12 Отговор

    До коментар #2 от "ПУТИН":

    Кой доведе Ран и Ът ? Кой разписа РАЗГРАБВАНЕТО на България 😡😡😡😡😡😡😡😡😡

    Коментиран от #29

  • 5 адаша

    43 6 Отговор
    Вече го писах. На кръглата маса се взеха тези решения . Между БСП и СДС. И ДПС там го измислиха. Преди 30 г. До сега на власт са си комундетата. А народа - беее, беее, беее...
  • 6 Ние от БСП БКП

    17 19 Отговор
    Законът за обявяване комунистическия режим в България за престъпен е действащ закон на Република България, приет от 38-о народно събрание на 26 април 2000 г. и обнародван в Държавен вестник, брой № 37 от 5 май 2000 г.
    Текстът му се състои от четири члена. В член първи се казва, че управлението на Българската комунистическа партия, дошла на власт с помощта на външна сила, обявила война на България, довежда страната до национална катастрофа.
    В член втори се изброяват десет обвинения към ръководствата на БКП и шест срещу целия режим. Според различните точки БКП е отговорна за различни неща, вариращи от „унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация“ и „моралния и икономическия упадък на държавата“ до нарушаване на човешките права и свободи по редица начини и подчиняване интересите на страната на чужда държава-СССР „до степен на практическа загуба на държавен суверенитет“.
    Член трети обявява БКП за престъпна организация въз основа на обвиненията от член втори, а член четвърти обявява всички действия, извършени с цел съпротива и отхвърляне на режима, за „справедливи, морално оправдани и достойни за почит“.
  • 7 Кой68

    32 3 Отговор
    Кои бяха в СДС ?
    Как и кой създаде СДС?
    Методи кажи,ако ти стиска .......

    Коментиран от #18

  • 8 Спокойно

    16 0 Отговор
    След изборите всички ще са победители.В политиката е така
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 В.В.П.

    23 6 Отговор
    Тоя е като развален грамофон..Върти си песента,нон стоп..Ши..бан ,Скот.!.Вече няма значение,Кой какво ,къде и кога..?!!.Благодарение на СДС и Герб, България,стана огромна подлога,с огромни задължения,...Първо условие да станеш роб е ,задължително , задлъжнялост до козирката...После ,ликвидация,и капитулация .Без суверенитет,без глас..

    Коментиран от #23

  • 11 ЧИИ БЯХА МУТР

    30 3 Отговор
    КОГАТО БОГОМИЛ БОНЕВ БЕШЕ ШЕФ НА МВР И ЗАДЪРЖА ЕДНА МУТРА - ЕРДЖАН РАШИД - РОКО, ДОГАН СКОЧИ И ЗАПЛАШИ С ГРАЖДАНСКА ВОЙНА МЕЖДУ ТУРЦИ И БЪЛГАРИ?

    Коментиран от #21

  • 12 Българка

    37 7 Отговор
    Най-много доносници на ДС и членове на БКП има в ГЕРБ, ДПС, ВМРО!
    Корнелия Нинова не е членувала вБКП за разлика от "десния" Бойко Методиев Борисов- милиционер/пожарникар, член на БКП, шофьор и охрана на Тодор Живков, доносник на ДС - агент Буда

    Коментиран от #32, #35

  • 13 Играч в живота

    14 0 Отговор
    Kak кой, онези от "най горе" ги създадоха !
  • 14 Doni Brasko

    17 3 Отговор
    Фен, Фатмак, Хахаха, Хохохо, Един от многото, Обикновен гражданин и други безлични никове се използват от платения трол на ГЕРБ. Хора дано вече сте разбрали през тези месеци, че чрез такива практики се опитват да формират нереални обществени нагласи и настроения. Опитват се да ви отчаят и отвратят. Не се отказвайте, гласувайте в неделя смело. По- лошо от сега няма как да стане. Кураж и напред

    Коментиран от #25

  • 15 Тъжно е...

    12 6 Отговор
    Неприятен човек ,но казва вярни неща.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сандо

    13 4 Отговор
    Каквото,колкото,дълго и напоително да ви обяснява и втълпява този вечен кандидат за политическа слава няма да ви каже,че мутренските времена са естествена част от процеса на първоначално натрупване на капитали,а впоследствие се превръщат от неотменима част от обществото,т.е. те са част от системата.Ако искате да ги ликвидирате трябва да ликвидирате обществената система и да я замените с тази,която има интерес да ги унищожи.
  • 18 Че то се знае..

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Кой68":

    КАРЛОВИЧ

    Коментиран от #28

  • 19 Експерт

    22 1 Отговор
    За да станеш мутра, трябва да имаш пари, а повечето мутри от прехода бяха бедни момчета. хората, които имаха пари бяха тези от ДС. Те направиха мутрите.
  • 20 Пръц

    19 9 Отговор
    Драгалевският циганин Иван Йорданов Костов беше най—големият рекетьор след преврата.Той и СДС загробиха и унищожиха България.
    Мутрите бяха само наказателни бригади да държат овцете в кошарата.
  • 21 ПЧБ МУЛТИ И ДР

    22 3 Отговор

    До коментар #11 от "ЧИИ БЯХА МУТР":

    ВСЯКА ПАРТИЯ - ТОГАВА, 1998 Г. СИ ИМАШЕ СВОИ! БСП ИМАШЕ НАЙ МНОГО МУТРИ, ОЛИГАРСИ, НАЗНАЧЕНИ МИЛИОНЕРИ И ЧАСТНИ БАНКИ.
  • 22 ААААХАХААА... ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА

    20 6 Отговор
    СДС БЕ СЪЗДАДЕНА ОТ БКП/ДС!
    СТЕФАН ПРОДЕВ,МИЧКОВСКИ,СИМЕОНОВ И Т.Н,..НА ПО-КЪСЕН ЕТАП,..ИМЕННО РУСКИЯТ ГРАЖДАНИН И КОМУНАГА ..А. КАРЛОВИЧ ЛУКАНОВ ИЗПРАТИ..ВАНКАТА Ц'ИГ'АН'И'НА КО'С'ТОВ ВЪВ...СДС!!МАКАР,ЧЕ ГО ГОТВЕХА ЗА ЛИСТИТЕ НА БКП! ЦЯЛОТО СДС,. БЕШЕ ПЪЛНО СЪС ДС - ФОНОСНИЦИ ОТ БКП! ДНЕШНИТЕ СОР'ОС-ДЖЕН'ДЪРЛЯЦИ ОТ ДЕЕЕБЪ, СА ТЕХНИТЕ УНУЧЕТА,СИНОВЕ И ДЪЩЕРИ! КОМУНЯГА, ДОНОСНИК,КОМУНЯГА!✊😂
    ТЕХНИЯТ ПАТРОН Е..МИЛИАРДЕРА СЪС СИНИ ВЕНЦИ И НЕЯСЕН ПРОИЗХОД- КОСТОВ!✊😂
    К*Р ЗА БКП-БСП-ДПС-ДС-ДЕЕБЪ
  • 23 Не се заяждам ,но

    9 5 Отговор

    До коментар #10 от "В.В.П.":

    Забравяш кой фалира България два пъти след 89г.
  • 24 Лопедиум

    7 0 Отговор
    Не гледай лятото през прозореца. Вземи лопедиум.
  • 25 ХА ХО ХИ ХИ

    3 6 Отговор

    До коментар #14 от "Doni Brasko":

    В НЕДЕЛЯ ГЕРБ БСП ДПС ИТН ДБ ММ И жълтата торба!Избрано от кюпа с гнили цигулки кратунки
  • 26 ПО МОДЕЛ НА Р

    16 5 Отговор
    ПРЕМИНАВАНЕТО ОТ ЦОЦИАЛИЗЪМ КЪМ КАПИТАЛИЗЪМ СТАНА ПАРАЛЕЛНО И МНОГО СХОДНО С ТОВА В РУСИЯ. МАФИЯ, МУТРИ, ОЛИГАРСИ, НАЗНАЧЕНИ МИЛИОНЕРИ, УБИЙСТВА - ПОМНЯ В МОСКВА, ПО ОНОВА ВРЕМЕ ВСЕКИ ДЕН НАМИРАХА ТРУПОВЕ В РЕКАТА? ПУСКАШ ОБЯВА НАПРИМЕР, ЧЕ ПРОДАВАШ АПАРТАМЕНТ И НА ДРУГИЯ ДЕН ПЛУВАШ В РЕКАТА? ЩОМ НЕ ТИ ТРЯБВА - ПЛУВАЙ!
  • 27 пешо

    7 4 Отговор
    тоя боклук обиколи всичките партий .
  • 28 ПО ОБРАЗ И ПОДОБИЕ НА

    15 7 Отговор

    До коментар #18 от "Че то се знае..":

    РУСКИТЕ БРАТЯ MУТРАФОНИ!!!ГЛЕДАЙТЕ В ЛЮБИМИТЕ НИ/ВИ РУСКИ САЙТОВЕ ЗА ТЕХНИТЕ БАНДЮГИ ОТ ДЕВЕТДЕСЕТЕ ГОДИНИ ЛИКА ПРИЛИКА С НАШИТЕ МИНАЛИ И СЕГАШНИ ТУМБАЦИ!!!Е ПО БОКЛУКЩИНА НАИСТИНА СМЕ БРАТЯ!!!!
  • 29 ПУТИН

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й‼":

    КАК КОЙ, КГБ. ДА НЕ МИСЛИШ, ЧЕ СА ДОШЛИ ПО СВОЯ ИНИЦИЯТИВА? И СЕГА НИЩО НЕ СТАВА БЕЗ КГБ И ЦРУ. ПЪРВО ПИТАТ - МОЖЕ ЛИ И ТОГАВА ДЕЙСТВАТ ВСИЧКИ НАШИ ПАРТИИ. ТИЯ НА УЛИЦАТА ГИ ДЕЙСТВА ЧЕРЕПА, АМА КОЙ СТОИ ЗАД НЕГО? И ЦВ. ВАСИЛЕВ РЕДЕШЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ И ВСИЧКИ В БГ СЕ СЪОБРАЗЯВАХА С НЕГО, А РУСНАЦИ ИМАХА ДЯЛ В БАНКАТА МУ, НО СЕГА Е НИКОЙ! НЯМА ЛИ ПОДКРЕПА ОТ ВЪН - ПАРИ И АГЕНТУРА ЩЕ ПОВИКАШ, ЩЕ ПОВИКАШ ПО УЛИЦИТЕ И ЩЕ СЕ СКРИЕШ!
  • 30 Андреев, Бойко НЕЕ близък до СИК а е

    12 4 Отговор
    Част от СИК??? Има голяма разлика!!

    Коментиран от #62

  • 31 КолевБосия

    18 4 Отговор
    Писал съм го и съм го казвал многократно. И СДС, както и останалите т. нар. "партии" са част от плана "Голгота", създаден в КГБ по заповед на Андропов. Това е написано в писмото му до Тодор Живков от м. декември 1983 г. В него пише буквално:
    "... да се възстановят старите буржоазни партии в България и да се създадат нови, но под вещото и тайно ръководство на БКП и с активното участие на ДС. През февруари 1984 г този въпрос се поставя и решава на тайно заседание на Политбюро на ЦК на БКП. Назначават се и преки отговорници за всяка една "възстановена" партия. За Демократическата партия отговаря Продан Стоянов. За БСДП-Лилов, За БЗНС "Никола Петков" Ангел Димитров. За Новите партии-Емил Христов и т. н.
    Идеята на плана "Голгота" е да се създаде възможно най-бандитската и отвратителна форма на капитализъм, за да поискат хората в рамките на 50 години да се възстанови социализмътV. Чел съм писмото при Живков, когато ме покани да говорим няколко пъти на "Секвоя", когато беше под домашен арест.
  • 32 Факт

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Това не я прави честна приватизаторка!
  • 33 700

    9 1 Отговор
    А на СДС лустрация кога ще се прави. За БСП не коментирам, там е ясно, от ултрачервени към светлочервени руски възпитаници, за лустрация дума да не става. И така 30 годин, а вече идват унуците, понаскубали, осребрили наследството и сега те ще учат гоите как се живее тоя живот и защо са лош материал))
  • 34 ГОШО СЛИВОВ

    8 2 Отговор
    ТОЯ СЕДЕСАРО -ЛЪЖЕ- КОМУНИСТИЧЕСКИ БОКЛУК ЩЕ ДАВА ОЦЕНКА!!!???
  • 35 ПУТИН

    15 7 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    БСП Е НАСЛЕДНИЦА НА БКП И ВСИЧКИ ДО ЕДИН СА СЕ КЛЕЛИ ПЪРВО НА КПСС ПОСЛЕ НА БКП! НАЧИ - ПЪЛНИ БОКЛУЦИ! А КОРНЕЛИЯ СЕ Е ВНЕДРИЛА ПО КЪСНО ОТ НЯКОЙ КУКЛОВОД, КОЙТО ОЩЕ Й ДЪРПА КОНЦИТЕ И ПАРИТЕ - ТО Е ЯСНО! ДА НЕ МИСЛИШ, ЧЕ СТАВА ЛЕСНО? ИДВАШ ОТ СЕЛО И ХОП ИМПЕКС, ПОСЛЕ ЗАМ МИНИСТЪР, ПОСЛЕ СИ ИМАШ И ЦЯЛА ПАРТИЯ? А РЕШЕТНИКОВ, КВО ПРАВИ?

    Коментиран от #56

  • 36 Вируслав

    1 13 Отговор
    Методи, Методи много си далеч от Осман Октай! Цялото интервю е под сурдинка "внимавайте с Божков"! Много от младите ще го подкрепят - някой го е бая страх! Методи не е нужно дълго да гадаем, къде хоноруваш! И апропо все пак при Царя имахме най-много истинска демокрация и дърпаща икономика - факт!
  • 37 Холокост

    6 2 Отговор
    ДС ги създаде,дори няма да мога да гласувам поради заплахи за живота ми!
  • 38 Ами как каква

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    За каквото и ме сложиха...Прочистих много досиета на ДС другари, включително и на Гоце Първанов...
  • 39 Маргинал

    0 3 Отговор
    А кой създаде майсторите на изолацияи покриви!? Рвкетират народа от години
  • 40 мутра на власт

    7 1 Отговор
    Държавата се охранява от герб!Каквото и да гласувате вече няма смисъл!Спахте ли 30г-спахте!Сега хак да ви е!
  • 41 мислещ

    4 2 Отговор
    СССР ги създаде, а EUSSSR се възползва от тях да ни досъсипе.
  • 42 Алексей Сергеев

    3 3 Отговор
    Една проста и неука комунистка пише, че най-много агенти на ДС има в ГЕРБ. Или е неука и не чете или така е наредено за манипулира.
    НАЙ-МНОГО АГЕНТИ НА ДС ИМА В БСН И ДПС, в ГЕРБ е само 1.
    А Б.Борисов не е бил агент за сведение на другарката криеща името си като Българка

    Коментиран от #45

  • 43 миш

    3 3 Отговор
    Те,такива като тебе.Ако ,стане Т.Живков,ще видите кой.Има да строите инфраструктура по съответния ред,та ще ви пукат ушите,даже ,ще видите от къде се държи лопатата,а не сте ич малко,нема да ни требват строителни войски 50 годин.
  • 44 БОЙКО БОРИСОВ

    1 4 Отговор
    ВИЕ, УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ МОЖЕ ДА СИ ДРАСКАТЕ К'ВОТО ВИ Е КЕФ. САМО ЧЕ В НЕДЕЛЯ АЗ ПЕЧЕЛЯ ИЗБОРИТЕ. АКО НЕЩО СЕ ОБЪРКА, НЕ ПРИЗНАВАМ РЕЗУЛТАТИТЕ И ПЕЧЕЛЯ СЛУЖЕБНО. ЕХ, СЕГА СИНОПТИЧЕТО ДА БЕШЕ ПРЕЗИДЕНТ АМА КОЙ ДА ЗНАЕ.
  • 45 ЛЪЖЕ КАТО Ц

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Алексей Сергеев":

    ТАКА ПИШЕ ЩОТО Е ЦИГАНКА.
  • 46 ЦАР СИМО

    5 2 Отговор
    АКО УТРЕ НЕ СТАНЕ НЯКОЯ МУШИНГИЯ КАТО КОСТИНБРОД, НАЧИ БСП УМРЕ!
  • 47 пешо

    7 1 Отговор
    нищо подобно!
    комунистите нямат нищо общо със създаване на мутрите,те не съществуват в идеологията на комунистическите партии,все едно да твърди някой че мюсюлманите са създадени от папата!
    да,създадени са от "партийни" членове на висши постове в държавата но те са били и продължават да служители на Държавна сигурност и МВР,което няма нищо общо с бкп или бсп!
    основател и гръбнака на мутрите е ДС и МВР и дори и в момента те ги управляват и ще продължават тази си дейност и не само у нас,а и в цял свят!народа е казал:проследи пътя на парите и ще видиш престъпника!където има много пари има и винаги ще има и престъпления и мутри и оръжие и петрол и наркотици!
  • 48 МАЯ КЮСТЕНДЖЪ

    5 2 Отговор
    УМНИТЕ, КРАСИВИТЕ ПОПА НА ТРАВЕРСА РЕНЕТА, ЯН БИБИКЯН, ЙОЛО И ДЕБИЛА С ЮМРУКА ВИ ПРИЗОВАВАТ - ГЛАСУВАЙТЕ С БЮЛЕТИНА №28!
  • 49 Четец

    4 0 Отговор
    Нищо ново не намираме в тази тирада на М.Андреев, освен, че все още не е разбрал или не си признава защо не е направена лелеяната лустрация: ами защото тези които трябвало да свършат тази работа всъщност биха "лустрирали" и самите себе си, биха били отдалечени завинаги от властови и икономически/ приватизационни благинки! Нали продължаваме да четем за (активните) партийни биографии на много от днешните държавници, бизнисмени, пишманполитици и запенени антикомунисти.
  • 50 Бюлетина N5

    5 0 Отговор
    Да изметем мафията от властта на 04.04. Излизайте и гласувайте хора!

    Коментиран от #52

  • 51 Паметлив дедо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ало,Мето!! Забрави да споменеш " президента" с конските зъби!! Той беше също против лустрацията!! Сравни седесарите с разбитите авари!! Забрави ли??
  • 52 ПУТИН

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Бюлетина N5":

    ИМА МНОГО МАФИИ, КОЯ ИМАШ В ПРЕДВИД? БСП, ДПС, ГЕРБ, ДОКТОРСКАТА, СТРОИТЕЛНАТА, ОРЪЖЕЙНАТА, ФАРМАЦЕФТИЧНА, ЕНЕРГИЙНАТА, ЗЪРНЕНАТА, ГАЗОВА, ПЕТРОЛНА....? ЕДНА ЩЕ СИ ОТИДЕ, ДРУГА ЩЕ ДОЙДЕ.
  • 53 БКП=герп+дпс

    4 1 Отговор
    От 12 години България е овладяна от мутро-милиционерски режим.
    За 12 години румънците дръпнаха МНОГО напред, а бяха след нас!
    Това е!

    Коментиран от #57

  • 54 Iwan

    3 0 Отговор
    Ами не е само от 12 г., а от 20 г
  • 55 демократ

    3 0 Отговор
    мутрите ги създаде Луканов и 6 отдел на ДС
  • 56 PUtkin

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "ПУТИН":

    Ти като вожда си, "А РЕШЕТНИКОВ, КВО ПРАВИ?" ТИКВАТА КВО ПРАВИМ?
  • 57 микимаус

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "БКП=герп+дпс":

    тия малкоте помнят само Борисов ,а като немога да четат как да схванат от къде идват мутрите.
  • 58 Лошо Андреев

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Държавна сигурност и номенклатурата на БКП не са слизали от власт от 2001 г. насам

    Лошо Андреев, лошо...
    те не са излизали никога от властта.
    Жалко е че човек на възраст умишлено пропуска 90 г.
    Там беше проблема..
    Здравото управление на ....
    И Г-н Андреев припомнете си заплата от 5 долара и пенсии от 3 долара през 1996 г.

    Припомнете си 1994 когато бяха изгоряли 14 българи / войници на околовръстното, тогава премиера друсаше хорце на събора в Копривщица.
    Припомнете си 1993 когато трима полицаи лежаха убити пред блок в Люлин какви снимки извадиха на министъра ва МВР

    Иначе идеите ви бяха добри
  • 59 Кси

    0 0 Отговор
    Изобщо не отвориха досиетата сдс, съглалателства с ДСкомунистите, в резултат 30г криминален преход и разграбване, затова сме най-бедни, то затова го няма сдс
  • 60 Методи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Ако имаше лострация нямаше да има СДС Алчиноста ви изяди Ако бяха застанали млади и умни хора може би щяхме да се оправим За какво станахте депутати -за пари
  • 61 Явно

    1 0 Отговор
    Народа е казал» изчезнаха мечките появилась се боримечките» все умници /след дъжд качулка /Вместо пред съда те дават оценка и акъл
  • 62 анонимин

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Андреев, Бойко НЕЕ близък до СИК а е":

    касиерчето на групировката!
  • 63 11111

    1 0 Отговор
    Този е завършен,изграден моделиран глупак! Той и подобни като него изобщо не е наясно ,какво се е случило на 9.11.1989г.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове