Отидете към основна версия

8 221 118

Биков: Радев веднага да поиска оставката на Рашков

  • тома биков-
  • бойко рашков-
  • румен радев-
  • оставка

Антон Тодоров след една изпусната реплика по отношение на журналист подаде оставка като народен представител, припомни бившият депутат от ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Мантрата за изчегъртването на ГЕРБ ще се изчерпи и тогава ще се види ясно къде е попаднало управлението на държавата.

Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Тома Биков, бивш народен представител от ПП ГЕРБ.

Той коментира думите на вътрешният министър Бойко Рашков, който поиска отстраняването от ефир на водещите на сутрешния блок на БТВ Биляна Гавазова и Златимир Йовчев.

„При управлението на ГЕРБ подобни изказвания водеха до оставка на този, който ги е направил, независимо от позицията, която заема.

Пример е Антон Тодоров, който след една изпусната реплика по отношение на журналист подаде оставка като народен представител, припомни Тома Биков.

"Това изказване сутринта на Бойко Рашков само по себе си може да е и някакво изпускане на нерви, но то е симптоматично за самоконтрола на този човек, в чийто ръце практически е едно от най-силните министерства. Ако той не е в състояние да си сдържи нервите и да отговаря на нормални въпроси, адекватни на назначенията и уволненията, които прави, явно не е за тази позиция, макар и в служебно правителство, а тепърва това министерство ще има решаваща функция по отношение на провеждането на изборите и редица други предизвикателства", посочва Биков.

"В този смисъл г-н Радев, който назначи Бойко Рашков, трябва да му поиска оставката още днес или утре и да даде знак, че министърът на вътрешните работи в служебното правителство ще бъде адекватен човек, който би могъл да изпълнява своите функции нормално. Но не виждам никакви знаци в тази посока", казва още Биков.

Не трябва да забравяме, че напрежението около Рашков дойде след като назначи за началник на кабинета си учредителка на партията на Васил Божков, което само по себе си е скандално и неприемливо. След това не успя да даде никакво логично обяснение за това назначение.

Много ясно настоящото управление на страната показва, че очевидно е по-различно от предишното по посока на носене на отговорност. Не очаквам да му бъде поискана оставката и в следващите месеци ще трябва да следим внимателно какво прави, защото моите съмнения по отношение на неговата фигура са много сериозни“, подчерта Тома Биков.

Според него има опит за овладяване на силовите структури и то от фигури, които по никакъв начин не стоят в политическия контекст, а по-скоро в контекста на хора, които са преследвани от закона.

„Това е притеснително. Не зная защо се случва – дали е поради зависимост или поради криви сметки, че тези хора ще бъдат използвани като средство за изчегъртване на ГЕРБ и след това върху тях ще бъде наложен контрола. Смятам, че подобен род действия ще доведат до това, че политическите решения няма да се взимат от политици, а от хора от ъндърграунда. Ние сме били в такава ситуация.

Г-н Рашков, като началник на Националната следствена служба в средата и края на 90-те години работеше в една такава среда, в която решенията се взимаха от организираната престъпност, а не от политиците. Това се нарича олигархичен модел на управление - политическата част е само фасада, а решенията се взимат от други места.

Предишното управление на Борисов, с всичките си грешки и недостатъци, беше много ясно позиционирано в политическия живот на страната. Основните решения се взимаха от министър-председателя, той се явяваше на избори, печелеше тези избори и на база получено доверие реализираше управлението на страната.

В момента очевидно вървим към друг модел, ще имаме премиер и министри, които за пред публиката взимат някакви решения, но всъщност не могат да обяснят нито кадровата си политика, нито действията си в отделните министерства. А мантрата, че ще изчегъртат ГЕРБ в един момент ще се изчерпи и ще се види много ясно къде е попаднало управлението на държавата. Ще се окаже, че то изобщо не е в ръцете на президента, на премиера или министрите“, коментира Тома Биков.

Най-голямата ценност на демокрацията е, че политическите опоненти съществуват заедно, обясни Тома Биков.

По думите му обаче се наблюдава инстинкт за създаване на комфортна среда новото управление да остане само, а тази система не е демократична, а тоталитарна.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 89 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове