Отидете към основна версия

3 614 134

Ал. Йорданов: Целта на протестите беше да дадат властта на Радев

  • герб/сдс-
  • александър йорданов

Събитията в България с основание се вписват в руската хибридна война, която Москва води срещу ЕС, смята евродепутатът

Снимка: БГНЕС

Целта на гражданските протести беше да се доведе България до служебно правителство, за да се връчи в ръцете на българския президент изпълнителна власт, която той няма по Конституция. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/СДС Александър Йорданов в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Според него служебното правителство е като изпълнителна маша в ръцете на българския президент Румен Радев, а протестната вълна от миналата година е довела до настоящата политическа криза в страната, която с изборите на 4 април се е задълбочила. Евродепутатът смята, че съществуването на служебно правителство е потвърждение на кризисната ситуация у нас, защото няма парламент, който да контролира действията на назначените за министри в това служебно правителство, а съществуването на истинска демокрация е немислимо, когато няма контрол върху изпълнителната власт, защото член 1-ви на българската Конституция ясно казва, че България е Република с парламентарно управление. Александър Йорданов изрази истинска тревога от варианта за президентска република.

„Много хора в България, и анализатори, и политолози, и социолози вече многократно изразяват мнение, че някой ни подготвя за вариант президентска република. И лицето на този някой е Румен Радев. А най-вероятно в това участва и така нареченото олигархично задкулисие. Олигархията винаги много по-лесно може да се разбере с един президент начело на една държава, който има цялата изпълнителна власт, отколкото да се разбира с един куп депутати и партии в един демократичен парламент. И това е голямата тревога, че обикновено в малките държави движението към президентска власт обикновено се изражда в авторитарен режим, а някъде и в диктатура.

Това едва ли може да се случи в пълния обем в България, но във всички случаи е видимо, как сегашното служебно правителство, неговите министри, като че ли тласкат страната ни в посоката, че в държавата начело е една личност, това е Румен Радев, а те са неговите ръце и уши, а във възможностите им е да оправят всичко в България. Така започва и масовият популизъм - с говоренето на неща, които се харесат веднага, но така стартират лъжливите правителства, лъжливите политики – с обещания, които се харесват на хората“, каза Александър Йорданов, като риторично запита: как докато беше премиер Борисов пари е имало за всичко, а с идването на служебното правителство пари няма. Той беше категоричен, че няма да бъдат повече безмълвни и случващото се в България ще стане достояние на всички европейските институции.

Александър Йорданов допълни, че с оглед на по-глобалните процеси, които протичат в света, събитията в България с основание се вписват в руската хибридна война, която Москва води срещу ЕС.

„Целта на тази война е да се отслабва една отделно взета европейска държава, независимо коя е тя, в случая това е България и в нея да се направи пробив. Обикновено се казва тя да стане „Троянски кон“ в Европа. В случая обаче в България се оказа, че ние имаме много троянски коне. Имаме проруски партии, имаме правителство, което отстранява точно хората, които са се противопоставили на руската шпионска мрежа“, категоричен беше Александър Йорданов и изрази опасенията си, че ако не се погледне отговорно на всичко това, за България не се очаква някакъв просперитет.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 74 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове