Отидете към основна версия

4 558 30

Politico: ЕС не застана до България в борбата ѝ с корупцията

  • politico-
  • политико-
  • корупция-
  • магнитски-
  • делян пеевски

САЩ наложи безпрецедентни санкции на влиятелни българи, а Съюзът бездейства

Съединените американски щати наложиха санкции на срещу известни влиятелни българи и над 60 свързани с тях компании. Междувременно Европейският съюз не успява да се изправи срещу кризата с върховенството на закона в тази балканска държава. Това се посочва в поредната критична статия, публикувана в брюкселското издание "Politico".

Ето какво гласи още текстът, споделен и от "ФрогНюз":

Безпрецедентната стъпка е срам за блока. Причината - санкциите хвърлят светлина върху неспособността на ЕС да осъществява контрол над собствената си територия по отношение на корупционните скандали, които освен всичко твърде често са свързани с европейските фондове. Парите отиват в ръцете на мафията в България и влиятелните олигарси.

Това е най-мащабното действие от страна на САЩ по силата на закона "Магнитски", който е насочен към замесените в корупция и нарушаване на човешките права лица по цял свят.

Контрастът обаче е пълен. Европейският съюз подозрително е избрал да не застане рамо до рамо с България в борбата ѝ с корупцията. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел последователно си затварят очите за разрива на върховенството на закона в най-бедната държава в ЕС.

Бившият премиер Бойко Борисов, който доминираше политическата сцена в България през по-голямата част от изминалото десетилетие, е близък техен съюзник в Брюксел и дясноцентристката ЕНП. Той никога не бе подлаган под съмнение заради провалите на страната по отношение на съдебната власт.

Корупцията е проблем, отдавна идентифициран като такъв в България. Мащабът на разгърналите се през последните години корупционни скандали хвърли светлина върху това как мафията ефективно е завладяла държавата и упражнява контрол с помощта на институции като съдебната власт, службите за сигурност и медиите.

Обект на санкции е Делян Пеевски - противоречив медиен магнат и бивш депутат.

Според Министерството на финансите в САЩ Пеевски "редовно се занимава с корупция и използва влиянието си и подкупи, за да се предпази от публичен контрол и междувременно да влияе върху ключови институции и сектори в българския обществен живот". Пеевски е свързан с ДПС, член на либералната група "Обнови Европа". Очертава се като един от символите на корупцията в България. Съединените американски щати заявиха, че Пеевски е работил, "за да повлияе негативно на българските политически процеси по време на изборите през 2019".

Санкциониран е и хазартният бос Васил Божков (Черепа) - един от най-богатите българи, както и Илко Желязков, който към днешна дата е част от Националната служба за контрол на СРС. Обект на санкциите са 64 свързани с тях компании. Орязан е достъпът им до американската финансова система.

Паралелно с това Държавният департамент са САЩ обяви и забрана за влизане на територията на страната на по-широк кръг лица, техните семейства, сред които и бивш зам.-министър.

Министерството на финансите обясни, че Божков - който в момента се намира в Дубай, въпреки всичко е регистрирал собствена партия, спечелила почти 3% на изборите през април. Бившият хазартен бос е подкупвал правителствени служители няколко пъти. В съобщението на Вашингтон се казва още, че бизнесменът е планирал да предостави парична сума на бивш представител на властта по-рано тази година, за да му "помогне да създаде канал за руски политически лидери, които да влияят на българските държавни служители".

Това обаче е върхът на айсберга.

Желязков е посочен като подставено лице на Пеевски. Двамата са въртяли схема за подкупи на представители на властта с помощта на различни средства като обмен на информация и лоялност.

Външното министерство в страната реагира в сряда като не коментира конкретните случаи, но посочи, че България е ангажирана в борбата с корупцията и остава готова за диалог с Вашингтон. Партията на Божков отказа коментар. Междувременно Пеевски отхвърли обвиненията и обеща да се обърне към съда.

Превод и редакция: Джесика Вълчева, "ФрогНюз"

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове