Last news in Fakti

3 Юни, 2021 09:31 4 551 30

Politico: ЕС не застана до България в борбата ѝ с корупцията

  • politico-
  • политико-
  • корупция-
  • магнитски-
  • делян пеевски

САЩ наложи безпрецедентни санкции на влиятелни българи, а Съюзът бездейства

Politico: ЕС не застана до България в борбата ѝ с корупцията - 1

Съединените американски щати наложиха санкции на срещу известни влиятелни българи и над 60 свързани с тях компании. Междувременно Европейският съюз не успява да се изправи срещу кризата с върховенството на закона в тази балканска държава. Това се посочва в поредната критична статия, публикувана в брюкселското издание "Politico".

Ето какво гласи още текстът, споделен и от "ФрогНюз":

Безпрецедентната стъпка е срам за блока. Причината - санкциите хвърлят светлина върху неспособността на ЕС да осъществява контрол над собствената си територия по отношение на корупционните скандали, които освен всичко твърде често са свързани с европейските фондове. Парите отиват в ръцете на мафията в България и влиятелните олигарси.

Това е най-мащабното действие от страна на САЩ по силата на закона "Магнитски", който е насочен към замесените в корупция и нарушаване на човешките права лица по цял свят.

Контрастът обаче е пълен. Европейският съюз подозрително е избрал да не застане рамо до рамо с България в борбата ѝ с корупцията. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел последователно си затварят очите за разрива на върховенството на закона в най-бедната държава в ЕС.

Бившият премиер Бойко Борисов, който доминираше политическата сцена в България през по-голямата част от изминалото десетилетие, е близък техен съюзник в Брюксел и дясноцентристката ЕНП. Той никога не бе подлаган под съмнение заради провалите на страната по отношение на съдебната власт.

Корупцията е проблем, отдавна идентифициран като такъв в България. Мащабът на разгърналите се през последните години корупционни скандали хвърли светлина върху това как мафията ефективно е завладяла държавата и упражнява контрол с помощта на институции като съдебната власт, службите за сигурност и медиите.

Обект на санкции е Делян Пеевски - противоречив медиен магнат и бивш депутат.

Според Министерството на финансите в САЩ Пеевски "редовно се занимава с корупция и използва влиянието си и подкупи, за да се предпази от публичен контрол и междувременно да влияе върху ключови институции и сектори в българския обществен живот". Пеевски е свързан с ДПС, член на либералната група "Обнови Европа". Очертава се като един от символите на корупцията в България. Съединените американски щати заявиха, че Пеевски е работил, "за да повлияе негативно на българските политически процеси по време на изборите през 2019".

Санкциониран е и хазартният бос Васил Божков (Черепа) - един от най-богатите българи, както и Илко Желязков, който към днешна дата е част от Националната служба за контрол на СРС. Обект на санкциите са 64 свързани с тях компании. Орязан е достъпът им до американската финансова система.

Паралелно с това Държавният департамент са САЩ обяви и забрана за влизане на територията на страната на по-широк кръг лица, техните семейства, сред които и бивш зам.-министър.

Министерството на финансите обясни, че Божков - който в момента се намира в Дубай, въпреки всичко е регистрирал собствена партия, спечелила почти 3% на изборите през април. Бившият хазартен бос е подкупвал правителствени служители няколко пъти. В съобщението на Вашингтон се казва още, че бизнесменът е планирал да предостави парична сума на бивш представител на властта по-рано тази година, за да му "помогне да създаде канал за руски политически лидери, които да влияят на българските държавни служители".

Това обаче е върхът на айсберга.

Желязков е посочен като подставено лице на Пеевски. Двамата са въртяли схема за подкупи на представители на властта с помощта на различни средства като обмен на информация и лоялност.

Външното министерство в страната реагира в сряда като не коментира конкретните случаи, но посочи, че България е ангажирана в борбата с корупцията и остава готова за диалог с Вашингтон. Партията на Божков отказа коментар. Междувременно Пеевски отхвърли обвиненията и обеща да се обърне към съда.

Превод и редакция: Джесика Вълчева, "ФрогНюз"


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалко

    6 29 Отговор
    Аз мислех, че Васил Божков ще е новия министър председател! 😂😂
  • 2 Дядо ви КуРтИ от село ПиПеРкОвО

    102 3 Отговор
    Когато видя ГешеФ и Толупа с белезници,тогава ще повярвам,че системата работи...

    Коментиран от #4

  • 3 така е

    88 5 Отговор
    политико са прави ,Ес остави мафията да издевателства над българите и българския бизнес. Ес е порочна ,корумпирана и неработеща организация . файдата от тоя съюз е само за мутрите и мафиотите, кралицата и англичаните го разбраха и се махнаха ...да се разпуска!
  • 4 Коко

    77 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дядо ви КуРтИ от село ПиПеРкОвО":

    Не само те,,Менда,ГораноФ, далавери СимеоноФ, Шкембе войводата,шофьора на Мето Илиенски,всички са за пандиза с доживотна присъда..

    Коментиран от #6

  • 5 КОРУПЦИЯ ИМА

    6 35 Отговор
    КОРУМПИРАНИ НЯМА......ПОДСЛУШВАНЕ ИМА, ПОДСЛУШВАНИ НЯМА......ПРАВИТЕЛСТВО ИМА, УПРАВЛЕНИЕ НЯМА САМО ОПЛЮВАНИЯ БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА
  • 6 също

    43 1 Отговор

    До коментар #4 от "Коко":

    емил димитроф мафиота, магарешки мафиота..и много още знайни и незнайни мутри и беове върлуващи по градове ,села и паланки...
  • 7 БАЦЕТО

    4 21 Отговор
    В БАНКЯ СЪМ...НИКОЙ НЕ МЕ ТЪРСИ ДА МЕ ПРИБЕРЕ....РАШКОВ И РАДЕВ ГИ Е ШУБЕ......

    Коментиран от #28

  • 8 Тиквата

    6 11 Отговор
    Б@л съм ги с 200 и не смеят да ме пипат
  • 9 Ето за това

    7 29 Отговор
    Не ни трябва ЕС, не ни трябва Русия. САЩ трябва да оправляват света.
  • 10 Алоф

    47 2 Отговор
    Най после в прав текст лъснаха лицемерието и по същество съучастието на водещите политици на ЕС с корупцията в България! Сънародници, радвайте се, истината е голяма сила, а това от последните дни е предпоставка за най после положителни промени в скъпата ни България!
  • 11 КРАТУНИТЕ

    7 27 Отговор
    НОВОТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО С НОВИ......ЦЕНИ....ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ
  • 12 БОЖКОВ

    9 14 Отговор
    От котилото на БСП се пръкнахме все такива
  • 13 Б.Х

    32 2 Отговор
    Абе , днес ГЕРБ и патриотите много мълчаливи
  • 14 Георги И

    25 3 Отговор
    11 юли Освобождението на България от мафията-Герб ДПС Патриоти БСП.
  • 15 ИСТИНАТА

    31 2 Отговор
    САМАТА ИСТИНА, НО ВСИЧКИ СА СИ ЗАТВОРИЛИ ОЧИТЕ. СРАМ И ПОЗОР
    ЗА МЕРКЕЛ КОЯТО СИ ОТИВА И ЗА ФОРЛАЙ НАР...НАЙ БЕДНАТА СТРАНА ВЪВ EU. МИЗЕРНИЦИ. ОКРАДОХА НИ.
    ДАНО ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ.
  • 16 нннн

    31 3 Отговор
    Нещо повече! ЕС подкрепя Борисов и българската мафия. ЕС е вреден за България.
  • 17 оня с коня

    1 16 Отговор
    Медията "Политико" е една от ОКЕАНА Интернет-издания в Света.Това че Медията е обявена като "Брюкселско издание" не значи абсолютно нищо,защото за Интернет НЯМА ГРАНИЦИ и нищо чудно Централата на Изданието да е в Бангла деж за избягване на данъци и по-евнин Наем примерно.Да,обаче "Брюкселско издание " звучи къде-къде по респектиращо,затова и така е обявено от "Фрогнюз"/Жабешки новини в превод/.Та какво пише в ПЛАТЕНАТА СИ ПУБЛИКАЦИЯ за България въпросната Медия?Ами който от по-старото поколение е свикнал да чете Местната Заводска Многотиражка докато отмаря в Обедната почивка - да чете,а колкото до останалите - по-добре да свършат нещо полезно!:)
  • 18 българка

    23 0 Отговор
    Това показва корупцията в ЕС - "Гарван гарвану око не вади!"

    Коментиран от #19

  • 19 ПСР

    22 1 Отговор

    До коментар #18 от "българка":

    Точно.
    Има схема за износ на част от европарите обратно към немски компании.Урсула,АнХела и онзи мазник,Манфред са все германци и все от ЕНП.У нас,нещата се размирисват здраво-Вебер декларира пълна подкрепа за ГЕПП/СДС....ценности?интереси?лъжи?

    Коментиран от #29

  • 20 Харесвам 🎃, само сготвени

    16 3 Отговор
    Как "бездейства"?!? Във вторник Вебер каза, че ЕНП подкрепя тиквата и ге.п. Какъв фал..., ден по-късно Щатите набиха санкции на прасетата и същия този, "тиквата", на бегом моли посланичката да го приеме по спешност. От чутото на срещата, тази нощ може и да не е спал (но не от угризения на съвестта - такава няма, а от страх). И това е само първата безсънна от много такива задаващи се.
  • 21 Безнадеждно е

    6 1 Отговор
    Робски народ сме за съжаление! Все търсим , все чакаме да дойде някой отвън да ни каже, да ни нареди и да свърши това, което сами трябва да направим! Дупедайци на Запад, на Изток и във всички посоки! Използват ни всички като слуги, а получаваме за награда потупване по рамото ( с изключение на предателите във властта, които добре си осребряват престоя там, но за народа и за държавата - нищо). Предатели сме към тези, които са ни истински приятели и дупедайци и слуги на лицемерите от ЕС. А предателите никой не ги обича! А ако даже се появи някой читав и разумен, някой нов Левски, Ботев, даже Господ да слезе да иска да ни помогне и него ще оплюем и той сам ще избяга! Ей такова племе сме и затова живеем така! Безнадеждно е! Дали не е по-добре да дойде и да ни окупира някой официално, да разменим свобода срещу управление, та белким заживеем по-добре! Ако ни окупират Америка или ЕС ще вдигнем стандарта на живот, а ако ни окупира Русия, поне ще имаме защита с техните оръжия и армия! Така смятам аз!
  • 22 до кога

    1 2 Отговор
    Нямат насищане тия , милиарди са си поделили , а на народда по 50 лв.дадоха ..сега и следващото правителство ще мрънка , че държавата е окрадена, парите от еврофондовете не се знае къде са ...за увеличение на пенсии пак няма пари и....30г. едно и също...на бълг. политик вече не вярвам. Не знам за новите ИТН...ама , надали.
  • 23 Павел Пенев

    6 0 Отговор
    ЕС винаги е бил против България а не до нея, това е ясно на всички.
  • 24 Русенец

    7 1 Отговор
    ЕС подкрепя корупцията в България. Без корупция България ще има изгодни условия за развитие и по-добър живот. Българите няма да прибягват до емиграция, в търсене на по-добро заплащане за труда им и по-добър стандарт. Така ЕС ще остане без евтина работна ръка. Фирмите им ще трябва да наемат европейски граждани, които са по-високоплатени от българите, което неминуемо ще покачи цените на произвежданите им стоки и услуги. Печалбите им ще секнат. И това е само по това перо. Ако разгледаме последиците по другите канали, ще се оформи цялостна картина. Какво ще стане с вноса на евтини стоки, ако българите си подобрят стандарта, при липсата на корупция? Какво ще прави ЕС с милионите си стари автомобили? Вместо да печели от продажбата им, към трети страни, като нас, ще трябва да харчи пари за бракуването, складирането и рециклирането им. Сега този отрасъл им носи приходи, вместо да им виси като разход. А къде ще си горят опасните отпадъци европейците? А къде ще си преместят вредните производства, ако страни, като нашата, не са в отчайваща нужда и не прегръщаме радушно всеки чуждестранен инвеститор, като спасител? Къде ще намерят друга хем близка, хем евтина дестинация за алкохолен туризъм на разпасаното си, тинейджърско племе? А откъде ще намерят красиви пр0с.тит0тки на четвърт тарифа, ако не са страните от бившият източен блок, с красивите си славянки? А милиарди долари за вливане в икономиката на САЩ, оправдани с някаква мнима сделка, лансираща стари самолети и ко
  • 25 Русенец

    4 0 Отговор
    А милиарди долари за вливане в икономиката на САЩ, оправдани с някаква мнима сделка, лансираща стари самолети и кораби? Въобще, ЕС и САЩ се нуждаят и съществуват, благодарение на експлоатираните страни, като България, като за целта изкуствено поддържат нищетата в тези страни така, че да могат постоянно да им предлагат демокрация, на подходяща цена.
  • 26 ФИГУРАНТА

    1 2 Отговор
    Миниcтeрcтвoтo нa финaнcитe oбяcни, чe Бoжкoв - кoйтo в мoмeнтa ce нaмирa в Дубaй, въпрeки вcичкo e рeгиcтрирaл coбcтвeнa пaртия, cпeчeлилa пoчти 3% нa избoритe прeз aприл. Бившият хaзaртeн бoc e пoдкупвaл прaвитeлcтвeни cлужитeли някoлкo пъти. В cъoбщeниeтo нa Вaшингтoн ce кaзвa oщe, чe бизнecмeнът e плaнирaл дa прeдocтaви пaричнa cумa нa бивш прeдcтaвитeл нa влacттa пo-рaнo тaзи гoдинa, зa дa му "пoмoгнe дa cъздaдe кaнaл зa руcки пoлитичecки лидeри, кoитo дa влияят нa бългaрcкитe държaвни cлужитeли". РАЗМИРИСА СЕ ЯКООО...
  • 27 РАЗКРИТИ СА

    2 2 Отговор
    БОЖКОВ И ПЕЕВСКИ СПОНСОРИТЕ НА ФИГУРАНТА БСП И ХУНТАТА.
  • 28 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЦЕТО":

    Много здраве от изтъкнатият мошеник от ЕНП - Вебер!
  • 29 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "ПСР":

    ЕНП са най-големите бандити с бели якички в Европа.
  • 30 Бибитко

    3 0 Отговор
    Тоест какво всъщност ни казва ЕНП и Германия? Че ние трябва да търпим тяхната вярна тиква Борисов пожизнено, защото той е най-правоверният европеец и ще провежда тяхната политика, макар да е диктатор и корумпиран? Добре, даже и да бе светец трябва ли да изкара 30 години на власт? Тези "демократи" в Европа даже не обелват дума за мандатност и не квалифицират едно еднолично управление като нередно! Значи за Путин и Лукашенко не може, а за любимеца им Бойко може. Не е ли това върхът на цинизма? което пък от своя страна говори как самите ръководители на Европейския съюз компрометират неговия дух, принципи и авторитет.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове