Отидете към основна версия

3 044 67

Радев: Кризата в Европа е невиждана, да не политизираме причините

  • румен радев-
  • криза-
  • енергийна криза

Той обърна внимание, че предишните управляващи са говорили едно пред нашите работници в мините и в ТЕЦ-овете, а направиха съвсем друго в Брюксел

Снимка: БГНЕС

Очаквам не просто дискусия за високата цена на електроенергията, а ясни и навременни мерки, които да вземе правителството. Това каза президентът Румен Радев по време на кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позицията на България пред ЕС", предаде "Фокус".

"Всички знаем, че в Европа се вихри невиждана, безпрезедентна до момента енергийна криза. Тя не подминава и България. Причините са много глобални най-вече и от вътрешен характер. Не искам да се спирам на тях. Искам да призова наистина тези причини да не се политизират поне на тази кръгла маса. В продължение на повече от десителития, се натрупаха огромни проблеми и задлъжнялост в сектора", каза той.

По думите му България е оставена без енергийна стратегия в период, в който цяла Европа адаптира своята икономика към "Зелената сделка".

Той обърна внимание, че предишните управляващи са говорили едно пред нашите работници в мините и в ТЕЦ-овете, а направиха съвсем друго в Брюксел. "Не приеха навреме Механизма за капацитет и за разлика от Полша, която след 1-ви юли 2025 г.ще получава финансова подкрепа за своите централи, ние няма да получаваме такава. Приеха на практика и капитулираха през 2019 г. с внасянето на интегрираният план "Енергетика - климат".

Знаете какви условия реално се приеха за нашите ТЕЦ-ове. На практика полузатваряне в едни кратки срокове", каза още Румен Радев.

Президентът Румен Радев обърна внимание и на наследството в нормативната база и посочи, че там има несъвършенства и дефицити.

"Знаем, че се изкараха над 350 малки фирми без подготовка в някаква псевдолиберализация и те са вече на свободния пазар. Всичко това допълнително задълбочава кризата, в която сме в момента. Не сме тук да търсим причините. Причините са ясни, тук сме да търсим решения. Тъй като този проблем е общоевропейски, ние очакваме и трябва да работим активно и да се търсят общоевропейски решения. В това направление е важна и позицията на България. Ще представлявам нашата страна на Съвета на ЕС на 21 и 22 октомври тази седмица в Брюксел и затова искам да чуя и вашето мнение.

Разбира се, тази позиция се изработва в правителството. В разговор и в контакт съм с различни експерти. Знаете, че на 13 октомври ЕК излезе със съобщение за мерки. Тези мерки краткосрочните, най-важните за нас, каасаят най-вече социалната защита на битовите потребители в ЕС. Ние сме страната и това е добре дошло точно в тази криза, но нашите битови потребители са на регулиран пазар. Тук разликата е огромна, а мерките са насочени основно в това направление като социална защита и то те се превхърлят на държавите членки.

Тук искам да поздравя служебното правителство за една много далновидна стъпка. Знаете още, когато те предложиха актуализацията на бюджета през юли месец тази година преди да е започнала тази криза, служебното правителство предложи разширяване на обхвата на енергийно бедните в България и като брой и като размер на финансовата помощ", коментира още президентът.

"Най-важната мярка, която България би имала полза, не присъства в съобщението на ЕК и това или дерогация или ограничаване и намаляване на цените на емисиите. Тук трябва да чуя и вашето мнение. Това е единствената политически контролирана мярка от ЕК - въглеродните емисии. Най-важното какви национални решения ще се вземат така, че страната ни да омекоти ударът от тази криза. Експертите в глобален план предвиждат, че до пролетта на 2022 г. цените няма да се успокоят.

Разбирам напълно правителството и всички вас за тежкото наследство, за вързаните ръце от законови и нормативни изисквания както национални, така и общоевропейски и особено важно от липсата на парламент, който може да вземе наистина важни решения по отношение на данъци, промени на закони, но кризата е реална и тя изисква антикризисни мерки.

Рискът е голям. Рискът е голям и в момента за българските граждани, защото тази криза с цената на тока, въпреки че стои постоянно цената на битовия ток, тя удря върху цената на всичко останало. Освен това от 1 януари 2022 г. какви ще бъдат цените, макар че оставаме на регулиран пазар. Това е изключително важна мярка, която трябва да се обсъди.

Какво ще се случи с цената на тока? Да не говорим за цената на газа, в какво незавидно положение е като задлъжнялост "Топлофикация София". Това от своя страна завлича и "Булгаргаз". Може да стане каскада от кризи. На риск вече са изложени и това много внимателно трябва да се анализира и училища, и детски градини, и болници, и ВиК дружества, които също излязоха на свободния пазар", каза държавният глава.

"Очаквам не просто дискусия, очаквам ясни и навременни мерки, които да вземе правителството. Дали те ще бъдат по предложението на синдикатите - доставчиците от последна инстанция да сключват двустранни договори с НЕК, а НЕК Да изкупува енергията, дали ще бъдат увеличаване на дяла на дългосрочните договори, дали ще бъдат много други механизми, доколкото и как са възможни в рамките на закона. За да се случи всички това, трябва да има диалог, трябва да има консенсус.

Затова и организирах тази кръгла маса с министър-председателя, с ключовите министри, с регулатора КЕВР, с БЕХ, с важните държавни енергийни дружества, синдикати, работодатели, поканил съм НСОРБ - г-н Панов и кметовете на Стара Загора, на Перник и Кюстендил. Това не е темата в момента. Ние говорим за екстрени мерки. Когато разглеждаме и когато се касае за Фонда за справедлив преход, едно решение на ЕС от 2018 г., съпоставено с факта, че ние не сме започнали още регионалните планове за тези три региона, служебното правителство най-сетне започна работа по този изключително важен болезнен за нас въпрос, затова и кметовете са тук. После ще направим среща с тях и с НСОРБ, за да видим как по най-добрия начин България да планира и по най-добрия начин да защитим хората в тези региони", посочи още Румен Радев.

Това каза президентът Румен Радев по време на инициираната от него кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове