Отидете към основна версия

4 406 136

Лена Бориславова: Украински гражданин със статут у нас ще получава по 40 лева на ден

  • лена бориславова-
  • помощ-
  • украински граждани-
  • хотелиери

По думите й България няма да изпраща изтребители към Украйна

Снимка: БГНЕС

Министрите от кабинета „Петков”, заедно с началника на правителството Лена Бориславова направиха изявление след приключилото заседание на Министерски съвет днес. Финансовата помощ за украинските бежанци беше водеща тема. Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40 лева на ден.

„В днешното заседание на МС ще имаме важни теми за обсъждане. Ще приемем това, което обсъдихме в НС - допълнителни средства за зърнени култури, за да подсигурим до 2023 хляба на българина. Приемаме европейската директива за временна закрила, която беше приета на 4 март и ще даде възможност за бързи процедури за украинските бежанци в България. Ще приемем и помощта от 40 лева на всеки украински гражданин, търсещ закрила, за да сме сигурни, че можем да направим условията за пребиваване добри, включително да им намерим в къс срок работа”, каза Кирил Петков преди заседанието.

"По отношение на украинските граждани, които са принудени да напуснат родината си, България се присъединява към европейската закрила под формата на стартиране на мерките на Директивата за временна закрила. Предоставя се краткосрочна помощ за 3 месеца за украински граждани – в размер на до 40 лева на ден", каза началникът на кабинета Лена Бориславова.

С тази мярка ще бъде подпомогнат и българският туристически сектор, който в създалата се ситуация може да очаква отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят украински бежанци, обясни тя.

По думите ѝ България няма да изпраща изтребители към Украйна. Това е решение, зад което застава кабинетът, но не е било обсъждано на днешния министерски съвет.

Правителството е в постоянен контакт с Държавния резерв от началото на енергийната криза за наличните количества. Следят се така, че да няма кризи. Количествата, които се съхраняват, се увеличават. Имаме и почти ежедневен контакт с представителите на „Лукойл“, за да сме сигурни, че има достатъчно количества и непрекъснати доставки на горива, заяви Бориславова.

„България се присъединява към европейската закрила и подкрепа под формата на стартиране на мерките по европейската директива за временна закрила, която ще позволи ускорено включване на украинските граждани в пазара на труда в Европа, включително в България. Създаване на подходящи условия за тях така, че да се избегне хуманитарна криза на територията на нашата страна и да се позволи ефективна интеграция на тези граждани в обществото ни така, че те да не са зависими единствено и само от помощи от бюджета“, обясни тя.

Министърът на електронното управление ще трябва да изгради технологична възможност за електронна идентификация чрез мобилно устройство в рамките на тази година.

„Това е допълнителна възможност за отдалечено идентифициране на потребители и успоредно прилагана с процедурата, по която тече обжалване, и се провежда от МВР“, каза Бориславова.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове