Отидете към основна версия

2 597 0

„Сова Харис“: 69% от българите зад Сотир Цацаров

  • сотир цацаров-
  • прокуратура-
  • избори-
  • бюлетини
Снимка: БГНЕС

 

Повече от две трети или близо 69% от българите одобряват действията на главния прокурор Сотир Цацаров. На това мнение са 61% от електората на ГЕРБ и  89% от гласувалите за БСП.

 Това показва проучване на социологическата агенция „Сова Харис“, извършено по поръчка на БГНЕС.

Близо 56% от анкетираните са убедени, че откритите в печатницата в Костинброд 350 000 бюлетини не са технически брак, а са били предназначени за незаконно гласуване. Това мнение се споделя от 79% от гласувалите за Атака, 78% от гласувалите за БСП, 72% от гласувалите за партия или коалиция с резултат на изборите под 4% от гласовете, 68% от негласувалите и 20% от електората на ГЕРБ. В същото време всеки втори гласоподавател на ГЕРБ е уверен, че откритите допълнителни бюлетини са технически брак.

Най-висок е делът на хората, които считат, че действията на прокуратурата, свързани със случая на откритите допълнителни бюлетини, са били безпристрастни – около 51%. Това се подкрепя от 86% от гласувалите за "Атака", 78% за БСП, 58% от политически сили с резултат на изборите под 4% от гласовете, 49% от електората на ГЕРБ и около една трета от негласувалите.

 Около 27% от пълнолетното население на големите градове на страната смятат, че прокуратурата не е била безпристрастна. Около това твърдение се обединяват 38% от негласувалите и 35% от поддръжниците на ГЕРБ.

23% от хората споделят мнението, че изборите на 12 май са били проведени честно. Това мнение се споделя от всеки втори гласоподавател на ГЕРБ, от 15% от електората на Коалиция за България, 15% от гласувалите за други политически сили и от около 7% от негласувалите.

 По-висок е делът на хората – 40%, които считат, че изборите не са били честни, имало е много нарушения, купен и даден чрез принуда вот. Любопитен е съставът на тази група: това са 54% от гласувалите за партии, които няма да бъдат парламентарно представени в новия парламент, 52% от негласувалите, 41% от хората, които отказват да посочат за кого са гласували на отминалия парламентарен вот, 39% от гласоподавателите на Коалиция за България и 19% от електората на ГЕРБ.

Преобладаващата част от хората одобряват и напълно подкрепят намерението на главния прокурор Сотир Цацаров, който обяви, че при съставянето на парламента ще поиска имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за да му повдигне обвинение заради скандала с незаконните подслушвания, става ясно от изследването на „Сова Харис“. От данните е видно, че близо 80% от хората подкрепят това намерение и считат, че прокуратурата трябва да разследва Цветан Цветанов, за да бъде изяснена истината.

Съдейки по данните, около 11% от хората са променили решението си за кого да гласуват след скандала с намерените незаконни бюлетини в Костинброд. От данните е видно, че това са около 20% от гласувалите за Коалиция за България, 7% от гласувалите за ГЕРБ, 12% от пусналите своя вот за друга политическа сила и около 13% от негласувалите.

Активните действия на прокуратурата, свързани както с откритите незаконни бюлетини, така и със скандала с незаконните подслушвания, срещат висока обществена подкрепа и положително отношение от страна на преобладаващата част от пълнолетните жители на големите градове на страната. От данните е видно, че нараства и степента на обществено доверие към прокуратурата като държавна институция. Въз основа на резултатите от проучването се отчита, че прокуратурата изпреварва останалите ключови държавни институции, единствено с изключение на президентството.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове