Last news in Fakti

17 Май, 2013 12:10 1 004 2

Лютви Местан: България има интерес от бързо съставяне на ново правителство

  • правителство-
  • лютви местан-
  • дпс-
  • избори

Председателят на 42-рото Народно събрание няма да е от ДПС или от Атака, смята лидерът на ДПС

Лютви Местан: България има интерес от бързо съставяне на ново правителство - 1
Снимка: БГНЕС

Вече имах възможност да заявя, че България има нужда да състави нов кабинет бързо. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан преди да влезе на консултации при президента Росен Плевнелиев.

Този процес (съставянето на нов кабинет) няма как да тръгне, ако не се конституира 42-рото Народно събрание. Така че ще споделим с президента категоричната си позиция да се свика Народно събрание още на Св. Константин и Елена на 21-ви, вторник, посочи Местан.

Преди свикване на Народното събрание няма как да се отпуши конституционната процедура за връчването на проучвателните мандати.

По повод коментара на Бойко Борисов, че най-лошият сценарий за управление на България е управление на БСП, ДПС и Атака, Лютви Mестан заяви: „Имам лаконичен коментар.

Изборите за 42-ро Народно събрание, в крайна сметка, бяха избори, освен за политическите сили, които участваха в тази надпревара, това бяха избори „за“ или „против“ модела Борисов – Цветанов. Огромна част от българските граждани гласуваха против този модел. Трябва да бъда честен обаче, да заявя, че българските граждани с вота си делигитимираха ГЕРБ като възможен носител на властта и не определиха друга политическа сила като алтернатива на ГЕРБ.

Заявявам, че ГЕРБ не може да остане на власт, заяви още лидерът на ДПС и добави, че ако не се намери алтернатива на ГЕРБ, ще е необходимо програмно правителство.

Трябва да имаме легитимно избран председател на 42-рото Народно събрание, но той няма да е от Движението за права и свободи. Това Лютви Местан, след като излезе от сградата на „Дондуков“ 2.

Трябва да изключим и хипотезата председателят на Народното събрание да е от „Атака", допълни Местан.

„Мисля, че е време г-н Борисов да се пренесе в реалността". Така Лютви Местан коментира думите на лидера на ГЕРБ, че ДПС са прелели 200 000 гласа към БСП.

“Имаме сериозни основания да се притесняваме за състоянието на господин Бойко Методиев Борисов, защото не съм чувал по-нелепи твърдения. Разбирам, че го боли от тежката загуба, която претърпя, но да ражда чак такива недомислия, не само езикови, не му прави чест“, заяви още лидерът на ДПС.

"Не е възможно да ме вкарате в схема на какъвто и да е контакт с "Атака". Аз вече имах възможност да заявява категорична позиция по въпроса", заяви Местан на въпрос свързан с договорки за бъдещия кабинета и добави - „Ние ще водим разговори с Орешарски, но не и с „Атака“. Кой ще води разговори с „Атака“ не е въпрос, на който аз имам отговор“.

"Ние ще се отзовем на поканата на г-н Пламен Орешарски за разговори за програмата, която ще предложи. Ще направим и своите коментари, а е възможно да изразим определени свои несъгласия, ако в тази програма има идеи за провеждането на друга данъчна скала, ако има идеи за отмяна на плоския данък, Орешарски ще срещне съпротивата на ДПС, ако замени плоския данък с прогресивно подоходно облагане", поясни Местан.

Ако г-н Орешарски вече има кабинет приемете, че г-н Станишев е по-добре информиран от мен. Аз разговор с Орешарски от изборите насам, дори и преди тях, не съм имал, така че няма откъде да знам. Попитайте Станишев кои са имената в експертния кабинет."

Местан не изключи възможност за избиране на министър-председател с таен вот. „Това е една процедура, която е не само легитимна, но и вече пробвана. Но е рано да ви отговоря на подобен въпрос“, заяви той.

„Искането за касиране на изборите е действие на отчаянието на Бойко Борисов. Това няма как да се случи. Освен това ЦИК се произнесе, че не е имало пропаганда в деня за размисъл“, бе коментарът на Лютви Местан относно исканото касиране на вота от страна на ГЕРБ.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йордан иванов

    1 0 Отговор
    И ДПС и БСП много знаете, но защо когато бяхте на власт нищо не направихте?????????? Само празни приказки преди да се докопате до власта!!!
    Как преди избори знаете какво да се направи и после не го правите?!?
  • 2 tttt

    0 0 Отговор
    ГЕРБ пропиляха шанса да променят законодателството за да не идват толкова гласове от Турция . Там стават много големи измами . вие си играйте с барбекюто на Доган . То беше незаконно .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове