Last news in Fakti

17 Май, 2013 14:18 970 1

Президентът свиква Народното събрание на 21 май

  • росен плевнелиев-
  • свиква-
  • народното събрание-
  • избори
Президентът свиква Народното събрание на 21 май - 1
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Росен Плевнелиев свиква 42-рото Народно събрание във вторник, 21 май. „Макар че конституцията дава 1 месец срок на президента да свика Народното събрание, аз искам то да заработи бързо“, изтъкна Плевнелиев, обяснявайки, че на днешните консултации с влизащите в парламента политически сили е предложил две възможни дати – вторник, 21 май, или четвъртък, 23 май.

От парламентарно представените партии са се обединили около първата от тях. Не по-късно от утре държавният глава увери, че ще подпише указа за свикване на първото тържествено заседание на Народното събрание на 21 май.

Благодаря на политическите лидери, които намериха представителство в парламента и се отзоваха на поканата ми за днешните разговори. От мен като президент ще очаквате да действам, а не да протакам, да търся консенсус с всички, а не да се заигравам с една или друга партия“, обясни Плевнелиев.

Консултациите за сформирането на правителство ще бъдат проведени след свикването на НС и структурирането на парламентарните групи, както повелява конституцията. На тържественото откриване на работата му във вторник ще направя обръщение към нацията, каза държавният глава. „Предстои много работа. Хората очакват конкретни ангажименти, реформи и политики; стабилни и работещи институции, а не партийни битки и противопоставена държава. Дължим го на българските граждани“, изтъкна той.

Надявам се да покажем, че политиците могат да говорят помежду си, да търсят разбирателство, изрази надежда президентът и сподели, че би било добре парламентарните сили да проведат дебат и да се обединят около обща рамка за приоритетите на страната, още преди да влязат в разговори за съставяне на правителство.

Най-важно е те да си върнат доверието на хората чрез видими и устойчиви резултати и работещи институции, подчерта той.

Росен Плевнелиев още веднъж изтъкна, че няма да допусне в президентството да се водят коалиционни преговори и да се появят съмнения за уговорки. „Тук формули няма да се раждат и правителство да се прави. То ще се прави в парламента и в партийните централи, а не в президентството“, категоричен бе той.

По въпроса за постигането на консенсус на политическите сили около обща рамка за приоритетите още преди съставянето на кабинет, държавният глава припомни, че е имало такава практика и при предишните НС. Много добра традиция – излизали са с акт за приоритетите, това е силен държавнически жест, коментира той.

„Но преди да се състави каквото и да било правителство, ще организирам консултации в президентската институция, за да чуем техните ангажименти (на парламентарните сили). Ще се радвам да се приеме акт за приоритетите за следващите 4 години, а не за 3 месеца“, добави Плевнелиев.

Това предполага дебат и консенсус по наболелите приоритети. Ако такъв акт не бъде приет предварително, от президентството ще се чуят решенията и ангажиментите на политическите партии, преди да бъде връчен мандат за сформиране на правителство, каза държавният глава.

По повод правната възможност парламентаристи да сезират Конституционния съд за законността на приключилите парламентарни избори, президентът заяви, че като държавен глава ще се съобрази с решението на Конституционния съд, каквото и да е то. „До произнасянето на Конституционния съд обаче трябва да очаквате от президента, че той няма да отлага, а ще вървим напред към формирането на парламент и работещо правителство“, категоричен беше Росен Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kiko Kikov

    0 0 Отговор
    Ако държавата има правителство, парламент, прокуратура, незабавно ще направи една сметка и ще каже: Господа от ГЕРБ, вие ни дължите 500 млн., ще ги приспаднем от вашата собственост и държавата автоматично ще стане собственик на 70 или 80 процента от тези дружества. А откраднатите пари ще се използват за пенсии, болници, поликлиники...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове