Отидете към основна версия

1 018 1

Ръководството на НДСВ подаде оставка

  • ндсв-
  • подаде-
  • оставка-
  • ръководство

Ръководството на НДСВ начело с председателя Христина Христова подаде оставка. Това стана днес на заседание на Националния съвет на партията в София.

Резултатите, които постигнахме на предсрочните парламентарни избори са далеч от желаните и затова всички от ръководството на партията подаваме оставките си на форума, на който това трябва да стане според мен, а именно Националния съвет, каза Христина Христова. Тя представи и анализ на изборните резултати от провелия се вот на 12 май. Подаваме оставки, но не абдикираме от своята отговорност и до провеждането на конгрес за избор на нов председател на партията ще работим за обединяване на център дясното пространство, какъвто мандат ни давате днес, подчерта Христова.

НС на НДСВ гласува двама нови членове за попълване на състава на Политическия съвет – Деница Димитрова от Варна и Петко Добрев от Силистра. И двамата са дългогодишни активни и верни членове на НДСВ и смятам, че ще можем в пълна степен да разчитаме на тях, както разбира се и те на нас, сподели Христина Христова.

Националният съвет прие също така и позиция във връзка с актуалната политическа ситуация в страната. В декларацията на НДСВ се дават конкретни предложения за промяна на Изборния кодекс като въвеждане на задължителното гласуване, електронното гласуване, преференциалното гласуване и други мерки, чрез които изборният процес да бъде по-прозрачен и демократичен.


Ето пълния текст на позицията:

Ситуацията в България може да се определи с една думата – „криза”. Криза на доверието в държавността, криза на доверието в институциите, криза на доверието в политиците.

Последното ярко доказателство за това – на провелия се в четвъртък Консултативен съвет за национална сигурност към Президента беше демонстрирано неуважение към единствената институция, съхраняваща все още стабилността си.

НДСВ вече алармира, че правителството и подкрепящото го „мнозинство” изчерпаха кредита си на доверие. Губи се време, подменят се приоритетите, наблюдаваме нови и нови кадрови решения, които са истинска провокация срещу здравия разум на хората и чувството им за справедливост. Мерките, които предлага правителството на този етап, са палиативни, без ясни източници на финансиране.

Единственото положително нещо в обществения живот напоследък е успешното доизграждане на гражданското общество и самосъзнанието на българите като равноправни участници в обществените процеси.

Прогнозираме, че ако управляващите не се вслушат в гласа на хората има опасност от ескалация на напрежението и непредвидими последствия, за което единствено виновни ще са правителството и трите партии, осигурили неговото избиране.

Затова парламентът трябва незабавно да се заеме с Изборния кодекс. След като за една седмица беше прекроено за „свои” нужди законодателството, свързано с националната сигурност, то нека за две седмици да се направят промените в изборното законодателство.

Ето и конкретните ни предложения в тази насока:

•    въвеждане на задължително гласуване
•    въвеждане на електронно и машинно гласуване
•    преференциално гласуване
•    професионални изборни комисии
•    актуализация на избирателните списъци
•    улеснена регистрация на застъпници
•    по-достъпно участие на инициативни комитети

Предлагаме също така Народното събрание спешно да се заеме с антимонополното законодателство с цел ограничаване на безконтролните действия на монополите и щетите, които нанасят на гражданите.

След прилагането на тези мерки пътят към предсрочните парламентарни избори ще бъде разчистен.

В контекста на всичко това НДСВ трябва да участва в усилието за структуриране и обединяване на дясноцентристкото политическо пространство. Част от задължителните стъпки в тази посока са преодоляване на вождизма и предубедеността сред някои от водещите лица от бъдещата дясноцентристка формация.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове