Отидете към основна версия

1 778 72

Христо Иванов: БСП се превръща в лошо копие на "Възраждане"

  • христо иванов-
  • дб-
  • пп-
  • демокрация-
  • избори

Докато не бъде променена конституцията на РСМ, реални преговори няма да има

С "Продължаваме промяната" се опитваме да отговорим на въпроса - какво ще се промени на следващите избори, за да не бъдат те още едно издание на същите избори. Важно е гражданите да видят, че в едната част на политическото пространство има формации, които могат да намират допирни точки въпреки различията. В този период има нарастваща фрагментация и отнякъде трябва да тръгне обратната тенденция. Искаме да въведем това нещо като нов политически факт.

Това каза Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България" в предаването "Неделя 150" по БНР.

И допълни, че няма притеснение от участието на ДБ в една или в друга коалиция, защото става въпрос за генерации в демократична общност:

"Знаем как да отстояваме идентичността си в отбор, който е по-голям от нас, как да налагаме дневен ред. Нямаме притеснения, че нашите избиратели няма да разберат усилията ни да решим проблема на България. Не сме се загубили за 30 години, няма да се загубим и за 30 напред", отбеляза Иванов.

Според него ГЕРБ често се описват като евро-атлантическа формация, но когато стане дума за истинско движение в евро-атлантическа посока, реалността е друга.

"По този начин стои въпросът с правосъдната реформа. ГЕРБ твърдят, че искат да я направят, но правят всичко възможно да я провалят. Винаги се намират оправдания от тяхна страна да не се случи това нещо. Заявките са едно, когато се стигне до действия – става друго", каза съпредседателят на "Демократична България".

По думите му всеки бъдещ разговор между ДБ и други политически сили ще бъде на базата на конкретни действия и способност на съответните партии да ги доведат до резултат. "Разговорът ще бъде за конкретни цели. Интересуват ни конкретните пътища към бъдещето. Ще разговаряме за тях".

Христо Иванов изрази безпокойство, че БСП все по-плътно се приближава към "Възраждане" като позиции и определи това като проблем за българската политическа структура. "БСП се превръща в лошо копие на "Възраждане".

По темата за РСМ той заяви, че липсва цялостна политика от страна на институциите, която да оказва дозирани степени на натиск върху властите в РСМ за определени действия и да се ангажира с позитивни послания на територията на РСМ.

"Инструментариумът го има, но не се използва. България продължава да държи пръста си върху спусъка на въпроса - дали Македония ще преговаря, или не. Докато не бъде променена конституцията на РСМ, реални преговори няма да има... Имаме повече възможности за влияние, просто Министерството на външните работи трябва да започне да ги прилага на по-широка база - конструктивно, добронамерено, но твърдо спрямо властите в РСМ, за да може обществото да разбере, че не може да искаш да си член на европейското семейство и с европейския народ, който е най-близо до теб, да си в постоянна вражда", посочи Иванов.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове