Отидете към основна версия

2 200 28

БСП-София: ГЕРБ-СДС внасят законопроект за фашизиране на държавата

  • бсп-софия-
  • фашизиране-
  • герб-
  • сдс

Позиция на столичните социалисти

Снимка: БСП

На 5 май т. г. Румен Христов, Даниел Митов, Екатерина Захариева, Красимир Вълчев, Радомир Чолаков и още няколко народни представители от ГЕРБ-СДС са внесли в деловодството на Народното събрание мракобесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София.

Чрез него те предлагат на фасадите или на видно място във всички обществени сгради, в които се помещават държавни органи, териториалните им звена, органите на местно самоуправление, културни институции, образователни центрове, училища и университети, да бъдат поставени надписи със следното съдържание: "Комунистическият режим в България (09.09.1944-10.11.1989 г.) и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание". Всички органи на държавната и местна власт, публично правни, културни и образователни институции, в т. ч. юридически и физически лица се задължават да предприемат действия за премахване на всякакви символи на комунизма, в т. ч. БКП и нейните ръководители. При неизпълнение на разпоредбите на закона следва налагане на сериозни глоби, като нарушенията се установяват от петчленни комисии. Действията по изпълнение на Закона следва да се предприемат в едномесечен срок от влизането му в сила.

От мотивите към законопроекта се установява, че целта на вносителите е "Да се разобличи и заклейми веднъж завинаги престъпният комунистически режим и да се пресекат опитите за събуждане на носталгия у съвременниците на режима и заблуждаването на младото поколение, което няма лични впечатления от него". Тази цел показва, че законопроектът е опит да бъде отклонено общественото мнение и да бъде прикрита очевадната истина, че 33 години след демократичните промени в страната ни - период, през който повече от десетилетие управляваше ГЕРБ, България е най-бедната и най-изостанала държава в Европа, чийто граждани боледуват най-много и умират най-млади. Социалните неравенства се увеличават непрекъснато до степен да имаме огромен брой работещи бедни и мизерстващи пенсионери, а житейската и морална безпътица да обхваща в своето менгеме на безнадеждност все повече млади хора.

В такава обстановка депутатите от ГЕРБ са решили, че заклеймяването на периода 1944-1989 г. и "окончателното премахване на всички символи и "произведения на изкуството", които носят характера на комунистическия режим в България" ще изведат страната от политическия и икономическия тупик, в който се намира. Тупик, в който именно те ни вкараха.

Политиката за насаждане на страх и омраза започна да се превръща в запазена марка на някои от българските партии. Когато настоящето губи от сравнението му с миналото, започват постоянно да те преследват сенките на комунизма. Тогава се налага демонстрация на безсилие, на безидейност, стигаща до безумие.

Безумие, като това да концентрираш усилия да демонтираш насила паметта у хората, вместо да се бориш за справяне с политическата криза, а оттам с високите цени, с инфлацията, с бедността. Системните опити за подмяна на историята чрез изкривяване на факти и забрани, поощряват едно изключително опасно съвременно явление, каквото е неонацизмът.

В това отношение БСП има ясна позиция срещу проявите и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа, приета в декларация на 50-тия си Конгрес.

Чрез нея БСП ясно заяви, че всякакви опити за ревизия и изопачаване на историята, за отричане на военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени от онази човеконенавистна идеология, са обречени.

Предложеният законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен точно в този момент, в това смутно политическо време е доказателство за изключителната важност на предупреждението, отправено от Умберто Еко, че фашизмът може да се върне под най-невинното прикритие. Наше задължение е да го разкрием и да посочим с пръст всяко негово проявление - всеки ден, във всяка част на света.

Ние добавяме - и да го предотвратим на всяка цена.

Това е отговорността на всеки гражданин и задължението на всеки държавник.

Затова призоваваме вносителите на доклада да го оттеглят, за да бъде съхранен и без това крехкият обществен мир в държавата.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове