Отидете към основна версия

1 594 56

Радев: Потомците на илинденци от двете страни на границата още носим своя неизпълнен дълг към дейците на въстанието

  • румен радев-
  • потомци-
  • илинденци-
  • границата-
  • дълг-
  • въстанието

Илинденско-Преображенското въстание се превърна в най-масовият израз на волята за свобода на нашия народ. Това въстание се пренесе далеч във времето, защото резултатите от Илинденско-Преображенското въстание надхвърлиха далеч неговите непосредствени и политически военни цели, надхвърлиха рамките на епохата, то се превърна в ярък символ на българския дух и завинаги ще остане непреходно знаме на борбата за правда, права и човешко достойнство, каза още държавният глава 

Снимка: БНТ

Гарантирането на конституционно равноправие на българите в Северна Македония ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 г. за равноправие и справедливост. Това каза Румен Радев в словото си по повод 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Той изтъкна, че гражданите и на България, и на РСМ се прекланят пред тези завети и пред идеалите на въстанието, съобщават от БНТ.

Ето цялото слово на президента:

"От поколения на този площад се събират пътищата на националната ни памет - на българската държавност и духовност. Тук отдаваме почит на безсмъртните имена и събития, които ни обединяват и чертаят летописа на нашия народ. 120 години ни делят от съдбовното лято на 1903 г., когато българите от Македония и Одринска Тракия въздигнаха борбата си за независимост и равноправие в безпримерен героизъм, превръщайки тази борба в незабравима историческа епопея.

Илинденско-Преображенското въстание се превърна в най-масовият израз на волята за свобода на нашия народ. Това въстание се пренесе далеч във времето, защото резултатите от Илинденско-Преображенското въстание надхвърлиха далеч неговите непосредствени и политически военни цели, надхвърлиха рамките на епохата, то се превърна в ярък символ на българския дух и завинаги ще остане непреходно знаме на борбата за правда, права и човешко достойнство

Днес това въстание заема своето важно място в отношенията ни с Република Северна Македония и от нас зависи то да ни води към решаване на проблемите и нашето сближаване на основата на историческата истина. Защото въстанието бе възвестено от камбанния звън на българските черкви, то бе предначертано от следовниците на Левски, Ботев и Раковски, които продължиха да отстояват идеалите на българското националноосвободително движение в поробените земи. Увенчаха го със слава не само калените революционери, но и коравото селско население, което заделяше от своя залък, за да набави оръжие. Месеци наред бунтът устоя с военните умения на редица български офицери и с братската подкрепа на многобройните доброволци от свободна България.

Днес ние, потомците на илинденци от двете страни на границата, още носим своя неизпълнен дълг към дейците на въстанието. Днес, когато ние поздравяваме хората от Република Северна Македония с техния държавен празник, нека не забравяме, че светлите умове на освободителното движение в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да превърнат своя роден край в земя на равноправие и справедливост. Затова гарантираното конституционно равноправие на българите в РСМ и опазването на културното ни и историческо наследство по тези земи ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 г. и техния завет за равноправие и справедливост.

Това няма как да не се случи, защото гражданите и на България, и на Република Северна Македония, се прекланят пред тези навети и идеалите на въстанието, а на същите тези идели и принципи е изградена съвременна и обединена Европа. Затова вярвам, че там, където има обща история, стремеж към диалог, доверие и разбирателство, предстои и общо европейско бъдеще".

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол