Отидете към основна версия

6 354 45

Делян Добрев: От дерогацията се облагодетелства само "Лукойл", въобще не трябваше да я искаме

  • дерогация-
  • батерии-
  • региони в растеж

Средствата, които са за "Региони в преход", трябва да се харчат на базата на това колко и колко добре платени работни места ще разкрият, каза депутатът

Няма да има батерии, няма да има и ТЕЦ-ове. Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Той и изтъкна, че правителството на Кирил Петков при провеждането на преговорите за Плана за справедлив преход се е съгласило да се намалят въглеродните емисии с 40%, на база 2019 г.:

"Нашата информация, че Асен Василев е бил там еднолично и без да има позиция на държавата, се е съгласил да се включи този текст. Всичките ни проблеми идват от две изречения на 113-а страница. Само с две изречения може да се съсипе българската енергетика. В момента се случва точно това. Пише да се намалят въглеродните емисии с 40% в сравнение с 2019 г., а това е година, когато ТЕЦ-овете са работили малко. Да намалиш емисиите на половина, означава тези ТЕЦ-ове да работят 3 месеца в годината. Как ще оцелеят мините и ТЕЦ-овете, ако работят 3 месеца в годината, а плащат заплати за 12 месеца. ... Промените в Плана за справедлив преход бяха две - едната беше тази, а другата беше батериите. Ние още тогава казахме, че според нас това е била някаква разменна монета - ние да се съгласим да си затворим въглищните централи, ако ни отпуснат пари за батерии. Най-жалкото е, че тази седмица стана ясно, че и батерии няма да има поради други причини. Хем няма да има батерии, хем няма да има и ТЕЦ-ове".

По думите на депутата от ГЕРБ "правителството се готви без търг и конкурс да похарчи 3,5 млрд. лева за фотоволтаици и батерии, които не разкриват работни места":

"В списъка, който изтече тази седмица, са крайно съмнителни фирми, регистрирани в Люксембург и къде ли не още, на които никой не знае кои са собствениците. Този списък беше грижливо крит в продължение на месеци. Ние го видяхме, когато погледнахме докладната за Министерския съвет, знаете, че това беше точка за МС в сряда, който те отложиха. Управляващите не отричат, че го има този списък, а казаха, че е станала грешка. ... Този списък си остана в Плана, те изпратиха Плана със списъка".

Добрев подчерта, че средствата, които са за "Региони в преход", трябва да се харчат на базата на това колко и колко добре платени работни места ще разкрият:

"Ние ще настояваме да има прозрачна процедура и основният критерий да е фирмите, които разкрият най-много и на-добре платени работни места, те да получат пари".

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание коментира и отпадането на дерогацията за руски петрол от 1 октомври 2024 г.:

"От дерогацията се облагодетелства само "Лукойл". С удължаването на дерогацията за руския петрол с още една година единственото, което правим, е да финансираме режима на Путин. Тази дерогация не ни трябваше".

"Лукойл" не е внесъл 1 стотинка във Фонда, въпреки че законът е в сила от 24 януари, посочи Делян Добрев и попита защо няколко правителства поред не изпълняват този закон.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове