Отидете към основна версия

1 206 39

Камелия Нейкова: В ЦИК не водим политика срещу и за провал на машинното гласуване

  • цик-
  • машинно гласуване

Председателят на комисията отговори на отправените обвинения от Иван Тодоров за хартията на машините и оправда действията си на първия тур на местните избори

Централната избирателна комисия категорично отхвърля твърденията и внушенията, че води политика срещу и за да провали машинното гласуване. Това посочва в свое писмо до БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова в правото си на отговор по повод участие на проф. Иван Тодоров, член на Съвета на директорите на "Сиела Норма" АД - фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на машините, с които гласуваме, в предаването "Денят започва" на БНТ на 3.11.2023 г. Според ЦИК са неверни твърденията, че Комисията целенасочено е поръчала използването на по-дебела хартия, отколкото е стандартът за машините.

Ето и пълния текст на писмото:

1. Относно осигуряването на хартия за отпечатване на бюлетини от машинно гласуване:

С последните изменения и допълнения на Изборния кодекс, обнародвани в ДВ, бр. 104 от 30.12.2022 г., законодателят възложи на Печатницата на БНБ доставката на специализираната хартия за машинно гласуване. Предвид императивно определения в закона доставчик на хартията на 10.01.2023 г. ЦИК изпрати на печатницата изискванията на производителя на машините Смартматик Интернешнл Холдинг Б.В. за хартията, предназначена за работа на устройствата, в отговор на което Печатницата на БНБ уведоми ЦИК, че разролването на шпула от 12,75 мм (1/2 инч) не е изпълнимо, тъй като в страната няма машина с такава техническа възможност.

На 26.04.2023 г. във връзка с подготовката на местните избори Печатницата на БНБ информира ЦИК, че все още не разполагат с разролваща машина за работа с шпула от ½ инч и че за местните избори не може да бъде доставена такава, поради което произведените ролки хартия ще бъдат с шпула от 1 инч.

Твърденията, че ЦИК поръчва нестандартна и по-дебела хартия са неверни, защото комисията възложи анализ на хартията, доставена от Печатницата на БНБ, и на хартията, доставена от "Сиела Норма" АД за предходни избори на две лаборатории - Институт по целулоза и хартия и Научноизследователски сектор към Химикотехнологичен и металургичен университет. Освен образци на двата вида хартия, на лабораториите бяха предоставени всички изисквания на производителя на машините към хартията. Резултатите от лабораторните изпитвания сочат, че хартията, доставена от Печатницата на БНБ, отговаря на изискванията на производителя на машините.

Централната избирателна комисия е предоставила изисканото количество ролки хартия, доставени от Печатницата на БНБ на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация за целите на удостоверяването на съответствието по чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс. Видно от докладите за оценяване на съответствието на доставения тип машини, при проверката на изискванията към хардуерната конфигурация на устройствата за компонент хартия за бюлетините от машинно гласуване компетентните органи констатират съответствие.

2. Не отговаря на истината твърдението, че заместник-министър е удостоверил съответствието на предишните избори през месец април и направените внушения за нелегитимни избори. За изборите за Народно събрание, произведени на 02.04.2023 г., Решение МЕУ-5327/29.03.2023 г. е подписано от министъра на електронното управление г-н Георги Тодоров.

3. Съгласно Изборния кодекс ЦИК е независим държавен орган, който приема решенията си с мнозинство от 2/3 от присъстващите членове. Ръководството на ЦИК или председателят на ЦИК не могат да вземат самостоятелни решения, включително сключване на договори, възлагане на обществени поръчки и др. Всички действия на ЦИК се предприемат въз основа на решения, приети от комисията с посоченото по-горе мнозинство, поради което твърденията, че ръководство, член или председателят на ЦИК вземат еднолични решения, са неверни.

4. Неверни са твърденията, че ЦИК забавя с месеци плащанията по договорите, сключени със "Сиела Норма" АД. Комисията е изплатила в сроковете по съответните договори задълженията си към изпълнителя на дейностите по машинно гласуване.

5. Централната избирателна комисия е предприела всички действия в рамките на правомощията си, определени в Изборния кодекс и осигури законосъобразно произвеждане на изборите. Централната избирателна комисия категорично отхвърля твърденията и внушенията, че води политика срещу и за да провали машинното гласуване.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове