Отидете към основна версия

4 102 87

Нова партия се появи в лявото политическо пространство

  • левицата-
  • костадин паскалев

Формациите в коалицията са взели решение за създаване на единен политически субект. Това обяви председателят на Коалиционния съвет на „ЛЕВИЦАТА!“ Костадин Паскалев

Консолидацията на „ЛЕВИЦАТА!“ е в пълен ход в началото на 2024 година, формациите в коалицията са с решение за създаване на единен политически субект. Това обяви пред медиите председателят на Коалиционния съвет на „ЛЕВИЦАТА!“ Костадин Паскалев.

Създават се и съответните вертикални и хоризонтални звена за вътрешна координация, изграждат се граждански съвети на местни и национални нива. „ЛЕВИЦАТА!“ започва и диалог с потенциални партньори в лявото политическо пространство, посочи още Паскалев.

Още в началото на новата година „ЛЕВИЦАТА!“ започва и изграждане на клубове, които отразяват приоритетите в дейността на коалицията. Клубовете са формулирани в няколко основни направления на този етап – „Държавно устройство и право“, „Сигурност, ред и граждански права“, „Здравеопазване“, „Образование“, „Селско стопанство, гори и хранително-вкусова промишленост“, „Външна политика“.

В началото на новия политически сезон „ЛЕВИЦАТА!“ поставя като тема на дебати членството на България в Шенген, каза още Костадин Паскалев, като подчерта, че българската държава е длъжна да направи анализ на своите двустранни отношения с останалите страни от ЕС и да формулира решение по въпроса за членството си в Шенген. „ЛЕВИЦАТА!“ ще заработи адекватно и по отношение на териториалните планове, които бяха утвърдени от ЕК преди дни – въпрос на енергийна и национална сигурност. Насоката на дейност ще бъде и работа с представителите на „ЛЕВИЦАТА!“ в местната власт в контекста на гарантиране на адекватно и справедливо разпределение на бюджетните средства.

В коментара си в началото на новия политически сезон Валери Жаблянов подчерта, че самооценката на представителите в държавната власт за работата им радикално се разминава с обществената оценка, а поставените цели от страна на правителството – пълноправно членство на България в Шенген, промяна на конституцията, създаване на усещане у обществото за развитие на България – не са постигнати. В този смисъл „ЛЕВИЦАТА!“ вече е в подготовка на следващите предсрочни парламентарни избори.

В анализа си Жаблянов подчерта правителствената политика на остро противопоставяне срещу българската история във всички моменти на общи политически и исторически цели с Русия и рушенето на паметници не е просто вандалски акт, но продължение на тази основна политика на правителството.

По въпроса за „ротацията“ в правителството Валери Жаблянов определи подобен парламентарен и конституционен инструмент като екзотичен, който подменя волята на българските граждани за управление на държавата и инструмент, който размива управленската отговорност.

Румен Петков подчерта, че българският парламент е задължен да подложи на обсъждане преговорния процес за Шенген и поетите от България ангажименти, където правителството на Денков официализира България като концентрационен лагер за бежанци и по-специално такива от Сирия и Афганистан. Той подчерта, че на европейско равнище проблемите трябва да се решават вътре в държавите, източник на бежанци, а не те да се прехвърлят в една или друга държава или лагер – политика, която води до засилване престъпността и промяна на генофонда.

Петков подчерта и продължаващата липса на ангажимент от страна на държавното ръководство към българското образование и образователна система, както и растящата функционална неграмотност. Той изтъкна, че за 30 години са ликвидирани близо 1500 училища, а цялостна програма, която да гарантира образователната система, липсва, заменена от пренаписване на учебници и подмяна на ценности.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове