23 Юли, 2024 23:30 1 366 1

Важните новини във ФАКТИ на 23.07.2024 г.

  • село воден-
  • георги гвоздейков-
  • окръжен съд-
  • божидар божанов-
  • веселин вучков-
  • иван иванов-
  • работници-
  • севда шишманова-
  • даниел вълчев-
  • костадин паскалев-
  • васил тончев-
  • народни представители-
  • атанас запрянов-
  • недялко недялков-
  • технически преглед-
  • димитър главчев-
  • отстранен-
  • продължаваме промяната-
  • мълния-
  • загинал-
  • плаж-
  • безработни-
  • ружа смилова-
  • илхан кючюк-
  • олио

В други от временните жилища пък започнаха основни ремонти

Важните новини във ФАКТИ на 23.07.2024 г. - 1
Снимка: БНТ

В село Воден доставиха нови фургони, след като част от старите се оказаха негодни за живеене

Нов сюжет в изпепелената от огъня община Болярово. Сменят негодните за живеене фургони, докарани в селата Воден и Крайново за останалите без дом местни хора, разказват от БНТ. От общо 13 подвижни къщи, две се оказаха негодни. А в няколко други започна основен ремонт.
Новите два фургона пристигнаха във Воден днес - за да заменят дефектните. Старите не можем да ви покажем отвътре, защото се оказаха заключени. В друга част от временните жилища работят майстори. Контейнерите разполагат и с малък кухненски бокс.
При други проблемите са по-малко.

Министър Гвоздейков: До края на годината страната трябва да има 3 медицински хеликоптера

До края на годината България трябва да има на дежурство 3 медицински хеликоптера. Има закъснение в производството на втория хеликоптер - трябва да пристигне в края на месец октомври, началото на ноември. Задължително до края на годината по график третият хеликоптер трябва да дойде декември, заяви в предаването "Референдум" Георги Гвоздейков, служебен министър на транспорта.
По думите му не трябва да се спекулира с трагичния инцидент в Стара планина.

Окръжният съд в Перник спря събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански на язовир Искър

Пернишкият окръжен съд спря събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански, разположен на брега на язовир Искър. Решението си окръжните съдии в миньорския град са взели рекордно бързо - за 24 часа, при това на основание на една искова молба, без доказателства. И с мотив да се събират доказателства, съобщават от БНТ.

Божанов: Разговорите за трети мандат имат смисъл само, ако послужат за формиране на кабинет в следващото НС

Условия за съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ия парламент няма, смята зам.-председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Божидар Божанов, цитиран от БНР.

Веселин Вучков: Има техника за гасене на пожари. Ако има проблем с оборудването, той е свързан с облеклото

Не беше грешка, че пожарната премина в редицата на МВР. Има техника за гасене на пожари. Ако има проблем с оборудването, той е свързан с облеклото. Поне това ми споделиха пожарникари.

Иванов, БСП: Ако третият мандат дойде при нас, бихме приели предложения за приоритети и от други партии

Мащабът на пожарите се увеличава всяка година и трябва да си поставим въпроса "оттук накъде?" Ако няма координирана стратегия, няма как да се справим с такива събития. Това каза в "Още от деня" по БНТ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Иван Иванов, цитиран от novini.bg.

Работници са засекли как камион със сменени номера е вкарвал незаконно отпадъци в завода край София

Работници от предприятието за отпадъци край софийското село Яна засякоха камион на софийска фирма, който е вкарал боклук в завода, като е използвал сменени номера. Превозното средство вече е задържано от полицията, разказват от БНТ.

След катастрофа във Варна: Журналистът Севда Шишманова е в реанимация

Журналистът Севда Шишманова е в реанимация след катастрофа във Варна. Това потвърдиха за агенция "Фокус" от МБАЛ "Св. Анна" в морската столица.

Проф. Даниел Вълчев: На всеки 4-5-7 години ДПС преминава през подобен трус и от това не изглеждат по-слаби

В момента най-голямото разделение в света не е между ляво и дясно, а между либерално глобализиращите идеи и онези, които се съпротивляват срещу това. Това каза в "Лице в лице" по bTV проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в Софийския университет, бивш вицепремиер и бивш министър на образованието и науката, цитиран от novini.bg.

Костадин Паскалев: Голяма част от промените в Конституцията се опитаха да решат персонални, а не съществени проблеми

Безидейната политика, която се водеше в продължение на много години, доведе до загубата на доверието на левите избирателите. Друга причина е политиката, която водеше Корнелия Нинова. Ние претърпяхме тежка загуба. Това заяви председателят на коалиционния съвет на „Левицата“ Костадин Паскалев в предаването „Лице в лице“ по bTV, цитиран от novini.bg.

Васил Тончев: Нямам съмнение, че третият мандат ще отиде при БСП. Не очаквам той да бъде успешен

Нямам съмнение, че третият мандат ще отиде при БСП – президентът Румен Радев не е забравил откъде е произлязъл в политиката. Освен ако няма други специални съображения, за да не го направи. БСП остана системната партия, която може да отвори най-много врати. Не очаквам този мандат да бъде успешен. Несериозно е, ако имаш 15-20 депутати, да искаш да си мандатоносител и да създадеш мнозинство. Това заяви социологът Васил Тончев в ефира на NovaNews, цитиран от novini.bg

Народните представители подхващат актуализацията на бюджета

Народното събрание ще обсъди утре на първо четене Законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година. Това предвижда проектопрограмата на парламента за тази седмица, предават от БТА.

Военният министър: В авиобазата до Граф Игнатиево няма да има складове за съхранение на ядрено оръжие

В авиобазата до Граф Игнатиево няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие. Това става ясно от писмения отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос, поставен от депутата Иван Петков от БСП, съобщават от БНР.

Недялко Недялков продаде агенция ПИК

Агенция ПИК е с нов собственик от днес. Издателят Недялко Недялков продаде на медийната група "Селевкиди", управлявана от Светослав Кантарджиев. Групата поддържа над 20 сайта у нас и в чужбина и е с гръцко участие, съобщава сайтът във водеща статия.

Взеха 180 лева за технически преглед на бензинова кола

Хаосът с новите промени за преминаване на автомобил през задължителния годишен технически преглед (ГТП) продължава.

Главчев: От 15 фургона само 2-3 не стават за живеене. Който ги е изпратил във Воден, ще бъде наказан

Хората, които имат щети по имотите си след пожарите и са подали заявления за временно настаняване, получават фургони. Хубаво е, че само на едно място имат нужда от такива - в село Воден, където пламна най-големият пожар. Фургоните, които не отговарят на стандартите за живеене, няма да бъдат използвани. От 15 броя, само 2-3 са такива. Някой може да е допуснал грешка и да е изпратил негодни фургони, но той ще бъде наказан. Това каза служебният премиер Димитър Главчев във включване на живо във Фейсбук, в което отговаря на въпроси на медии и граждани, цитиран от Нова телевизия.
"Всички засегнати от пожарите ще получат компенсациите, предвидени по закон - 1578 лева за неотложни разходи и 2500 лева за обзавеждане. Пожарът във Воден е локализиран. Поздравления за доброволците, които се включиха в потушаването. Имаше и пожарникари от Турция и Испания. Още на първия ден бяхме там, искахме бързо да се справим и да се започне с компенсациите в кратък срок. Във ведомствените бази на МВР и МО също ще могат да се приютят засегнати от пожарите. Наблюденията ми обаче показват, че едва ли ще искат да се възползват. Хората във Воден по-скоро искат да стоят до изгорялата си собственост, дори фургоните им да са поставени близо до домовете им", заяви той.

Отстраниха и шефа на „Пътна полиция” в Ловеч

Началникът на сектор „Пътна полиция” в ОД МВР - Ловеч Николай Недялков е временно отстранен от поста си. Това научи NOVA, а информацията беше потвърдена от МВР. Това е третото махане на висш полицейски служител в дирекцията, след като шефът Станислав Великов и заместникът му Георги Иванов бяха дисциплинарно уволнени.

"Продължаваме промяната": Редовното правителство остави България с най-нисък дълг в целия ЕС

"Според последните данни на Евростат България продължава да бъде страната с най-нисък държавен дълг като процент от БВП в целия Европейски съюз". Това се казва в официална позиция на "Продължаваме промяната", изпратена до медиите. Асен Василев, съпредседател на "Промяната", коментира тези резултати във Фейсбук: "Редовното правителство остави България с най-нисък дълг в целия ЕС. Евростат срещу лъжите, злобата и завистта."

Мълния запали блок в Пловдив

Мълния падна и предизвика пожар в блок в пловдивския квартал "Кючук Париж".

Мъж загина при тежка катастрофа край Смолян

Мъж на 81 години е загинал при катастрофа на пътя Михалково – Девин, съобщи Елена Стоилова – говорител на Областната дирекция на МВР в Смолян. Починалият е пътувал в лек автомобил, управляван от 66-годишен мъж от Девин. Заради мократа настилка и движение с несъобразена скорост водачът е загубил контрол над колата и се е ударил челно в друга лека кола.

Патриотично лято: И тази година българите спасяват сезона по Южното ни Черноморие

За спад на масовия туризъм по Южното Черноморие спрямо същия период на миналата година алармираха от Българската асоциация за туризъм.

"Очакваме българският турист да спаси сезона. Тепърва започва да се появява по Черноморието поради ред причини. Август е сезонът на отпуските. Причините за отлива на чуждестранни туристи са както геополитически - военните конфликти в различните държави, така и Евро 2024, което се проведе в Германия. Това се случва често, когато има такъв международен форум. Германия не е евтина дестинация", каза Станко Щерев от Асоциацията за туризъм в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По думите му през юни е имало голям поток от туристи от Полша, но това не ни спасява, защото "след тях се получава дупка и браншът страда".

700 безработни се включват в разчистването след пожарите

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщават от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Ружа Смилова: Румен Радев и Делян Пеевски печелят от политическата криза

Печеливш в една доста песимистична и негативна ситуация е президентът Румен Радев. Надежда всички имаме, но оптимизмът е дефицит. Фракцията на Делян Пеевски печели от бързи избори, но резултатът на Движението няма да е добър.

Илхан Кючюк е избран за председател на Комисията по правни въпроси на ЕП

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите.

Ще поскъпне ли олиото?

Тежка суша и цени удариха зърнопроизводството в България, отчитат земеделците. Те очакват слаби добиви от слънчоглед и царевица почти в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЩО НЕ ГИ НАСТАНИХА

    0 0 Отговор
    В незаконния хотел на Румен Гайтански на язовир Искър СЛЕД КАТО НЯМА ДА ГО СЪБАРЯТ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол