Отидете към основна версия

1 708 39

Румен Овчаров: Поведението на общинските съветници в София е предателство, сводничество и клиентелизъм

  • бсп-
  • общински съветници

Тези хора, които предадоха избирателите си и ни поставиха в тази тежка ситуация, трябва да понесат последствията от делата си, категоричен е бвшият министър

От величието до позора има само една крачка. Случи се така, че голямата надежда, че нещо можем да променим и в партията, и в държавата, беше компрометирана. Има няколко варианта за това поведение на общинските съветници от БСП в столичния съвет.

Първият е, че ръководството на ГС на БСП влезе директно в Сглобката. Името на това е просто предателство. Защото идеята, с която ние водихме цялата кампания за София, е че БСП е алтернатива на сглобката , че ще разгради модела „Борисов“.

Вторият вариант е, че БСП изигра мръсната роля на сводника, който осигури терена за Сглобката и на софийско равнище. Третият вариант е, че поведението на общинските съветници е чиста проба клиентелизъм. Директно се купува политическа подкрепа.

Това каза санкционираният по закона "Магнитски" Румен Овчаров в интервю, публикувано на сайта на БСП.

Според него, политическа подкрепа се купува с пари, с постове, с комисии.

"Вече се вижда какво точно и как се разпределя между гласувалите правилно. Всъщност в нашата ситуация са верни и трите варианта - и предателството, и сводничеството и клиентелизмът. Тъжното е, че тези хора компрометират надеждата и вярата, че ние от БСП нещо можем да променим и в БСП, и в София, и в страната".

Румен Овчаров посочи, че самата БСП не се е изчистила от клиентиелизма.

"Оказа се, че «малката правда» продължава да побеждава. Това, което се случи с избора в СОС, е тежък удар срещу лявата, социалистическата идея. А лявата идея е, че ти работиш за другия. Не за твоя дребен интерес. Не за твоите комисии. Работиш за всички и преди всичко – за другите. И когато компрометираш точно тази сърцевина на лявата идея, то очевидно ти не работиш за Партията, за хората, а за себе си".

Бившият министър на икономиката коментира и поведението на лидерът на софийските социалисти Иван Таков.

"Не е въпросът само в Иван Таков. В Градския съвет имахме една много тежка дискусия преди избора на председателя на СОС как точно да се постъпи. Логиката обаче на «малката правда» победи. Също както навремето «малката правда» на тогавашните другари за личното спокойствие и просперитет победи социализма. Днес тя продължава да царства в градската организация".

Според Овчаров, ситуацията в БСП е подобна на онази, която имахме и през 2003 г. Но тогава БСП беше
първа политическа сила в София. Именно по това време се формира сред съветниците групата на брокерите. Главният брокер беше един от съветниците на Софиянски – Пламен Илиев. Та този човек уреждаше какво ще се случи или не в София. Тогава общината беше се превърнала в тържище на «малката правда». Сега гледаме втори епизод от същия сериал. Страхувам се, че сега ще бъдем и главни участници в него.

Той предупреди, че да се мисли, че ако в партията си затворим очите за провала в СОС проблемът ще се размине от само себе си, ще бъде груба политическа грешка. Трябва да има категорични мерки, ясно разграничаващи позицията на БСП от личните интереси на групата и поддръжниците ѝ.

"Има си органи на партията, които да вземат съответните решения. Но тези хора, които предадоха избирателите си и ни поставиха в тази тежка ситуация, трябва да понесат последствията от делата си", категоричен е той..

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове