Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 12:59 1 678 39

Румен Овчаров: Поведението на общинските съветници в София е предателство, сводничество и клиентелизъм

  • бсп-
  • общински съветници

Тези хора, които предадоха избирателите си и ни поставиха в тази тежка ситуация, трябва да понесат последствията от делата си, категоричен е бвшият министър

Румен Овчаров: Поведението на общинските съветници в София е предателство, сводничество и клиентелизъм - 1

От величието до позора има само една крачка. Случи се така, че голямата надежда, че нещо можем да променим и в партията, и в държавата, беше компрометирана. Има няколко варианта за това поведение на общинските съветници от БСП в столичния съвет.

Първият е, че ръководството на ГС на БСП влезе директно в Сглобката. Името на това е просто предателство. Защото идеята, с която ние водихме цялата кампания за София, е че БСП е алтернатива на сглобката , че ще разгради модела „Борисов“.

Вторият вариант е, че БСП изигра мръсната роля на сводника, който осигури терена за Сглобката и на софийско равнище. Третият вариант е, че поведението на общинските съветници е чиста проба клиентелизъм. Директно се купува политическа подкрепа.

Това каза санкционираният по закона "Магнитски" Румен Овчаров в интервю, публикувано на сайта на БСП.

Според него, политическа подкрепа се купува с пари, с постове, с комисии.

"Вече се вижда какво точно и как се разпределя между гласувалите правилно. Всъщност в нашата ситуация са верни и трите варианта - и предателството, и сводничеството и клиентелизмът. Тъжното е, че тези хора компрометират надеждата и вярата, че ние от БСП нещо можем да променим и в БСП, и в София, и в страната".

Румен Овчаров посочи, че самата БСП не се е изчистила от клиентиелизма.

"Оказа се, че «малката правда» продължава да побеждава. Това, което се случи с избора в СОС, е тежък удар срещу лявата, социалистическата идея. А лявата идея е, че ти работиш за другия. Не за твоя дребен интерес. Не за твоите комисии. Работиш за всички и преди всичко – за другите. И когато компрометираш точно тази сърцевина на лявата идея, то очевидно ти не работиш за Партията, за хората, а за себе си".

Бившият министър на икономиката коментира и поведението на лидерът на софийските социалисти Иван Таков.

"Не е въпросът само в Иван Таков. В Градския съвет имахме една много тежка дискусия преди избора на председателя на СОС как точно да се постъпи. Логиката обаче на «малката правда» победи. Също както навремето «малката правда» на тогавашните другари за личното спокойствие и просперитет победи социализма. Днес тя продължава да царства в градската организация".

Според Овчаров, ситуацията в БСП е подобна на онази, която имахме и през 2003 г. Но тогава БСП беше
първа политическа сила в София. Именно по това време се формира сред съветниците групата на брокерите. Главният брокер беше един от съветниците на Софиянски – Пламен Илиев. Та този човек уреждаше какво ще се случи или не в София. Тогава общината беше се превърнала в тържище на «малката правда». Сега гледаме втори епизод от същия сериал. Страхувам се, че сега ще бъдем и главни участници в него.

Той предупреди, че да се мисли, че ако в партията си затворим очите за провала в СОС проблемът ще се размине от само себе си, ще бъде груба политическа грешка. Трябва да има категорични мерки, ясно разграничаващи позицията на БСП от личните интереси на групата и поддръжниците ѝ.

"Има си органи на партията, които да вземат съответните решения. Но тези хора, които предадоха избирателите си и ни поставиха в тази тежка ситуация, трябва да понесат последствията от делата си", категоричен е той..


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    25 10 Отговор
    и той да се изока !

    Коментиран от #6

  • 2 Българка

    23 9 Отговор
    КОЙ по-добре от Намагнитеният знае, че "...политическа подкрепа се купува с пари, с постове, с комисии".
    И това корумпе да говори за ценности и идек си е гавра с българите
  • 3 Ха-ха-ха...

    17 10 Отговор
    " Третият вариант е, че поведението на общинските съветници е чиста проба клиентелизъм. Директно се купува политическа подкрепа."

    Дългия Инкасатор ги разбира тия работи. (Между другото, много поздрави от "Магнитски")
  • 4 Как

    26 6 Отговор
    От такива като Р. Овч. БСП стигна до 8 процента!
  • 5 Че без знание на Курнела

    19 2 Отговор
    Тия съветници няма да отидат до тоалетната.
  • 6 Защитава Ниновица

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тоя":

    Театрал.
  • 7 българка

    16 7 Отговор
    Според комунистите хората не трябва да имат свое мнение по даден въпрос, Партията казва какво да бъде мнението, хората нямат право да харесват или да не харесват някого или нещо, докато Партията не го определи, хората нямат право .................., в крайна сметка хората нямат никакви права, защото Партията иска така! Едва ли в днешно време и особено за младото поколение, Партията може да се разпорежда у нас както преди 1989г. /тук не е Русия, .../
  • 8 Тая руска ми шка

    15 7 Отговор
    болнав ми се вижда , колко краде , пък няма пари за манджа ли

    Коментиран от #15

  • 9 Няма начин

    13 5 Отговор
    Тия крадец още ли води кампании
  • 10 руменчо

    20 7 Отговор
    Руменчо Руменчо
    Когато крадяхте ток и ни държахте на студено и тъмно, спомняш ли си
  • 11 БСП в Бунището

    19 7 Отговор
    Недоосъдения комунистически престъпник Р.Овчаров..И какво четем...
    " Санкции по Закона „Магнитски“ (2023)
    На 10 февруари 2023 г. правителството на САЩ санкционира Горанов по Закона „Магнитски“ заедно с други български държавни служители заради „широкото им участие в корупцията в България“. Посочва се, че Овчаров „многократно е участвал в корупционни енергийни договори с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други рушвети в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ Козлодуй“, че откакто е станал министър на енергетиката е получил над пет милиона евро в сметки в офшорни банки, че въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия води до завишените цени на българската енергия. Посочва се, че Румен Овчаров, Александър Николов и Иван Генов (изпълнителни директори на АЕЦ „Козлодуй“), са „координирали персонални комисионни чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „Козлодуй“ към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола от страна на български служители чрез офшорно управление“ и че бизнес договореностите от тези корупционни договори са продължили поне до 2020 г."
    В този период зам министър му е Корнелия Нинова...
  • 12 Васил

    6 1 Отговор
    Който плаща той поръчва музиката!
  • 13 Мдаамм

    17 5 Отговор
    "...предателство, сводничество и клиентелизъм...",ха,ха,ха...Че то още от времето на дедо ви Благоев сте сти си таквизи
  • 14 Феликс Дж

    9 4 Отговор
    Овчаров е жертва на биографията си - все пак той е този договарял "големия шлем" на Първанов. Естествено и го е осребрил, но това би дало работа и възможности на нашата икономика. Но колко само е прав "Логиката на "малката правда" победи" - основен тезис на Ленин и Сталин за съхраняване на социализма като обществен строй.
  • 15 Тъй е

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тая руска ми шка":

    Господ си ги наказва по своему,да му мислят после и в ада...!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Град Симитли

    6 3 Отговор
    100% вярно!
  • 18 Тома

    12 4 Отговор
    Защо р.овч не е в затвора
  • 19 Умен по цялата глава

    14 4 Отговор
    Разбирам защо в България няма Лустрация на комунистическите престъпници...Ето кой е Р.Овчаров.
    "Румен Овчаров е роден на 5 юли 1952 г. в Бургас. В периода 1979 – 1984 завършва висше образование в Московския институт по енергетика, специалност „Атомни електроцентрали и установки“ като инженер-физик. Работи в АЕЦ Козлодуй. Член е на Българската комунистическа партия (БКП). Завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (днес УНСС), специалност „Макроикономика“.

    От 1984 до 1986 е секретар на организацията на БКП в „Енергопроект“ и завеждащ отдел в районния комитет на БКП в Благоевски район на София. През 1986 – 1990 е заместник главен директор на „" Енергопроект"

    . През 1995 – 1996 е заместник-председател на Комитета по енергетика.Министър на Енергетиката в правителството на Жан Виденов..."
    Ето защо и рафинерията Нефтохим Бургас е единствената в Света,която работи на загуба,за да бъде Приватизирана от Руснаци.

    Коментиран от #20, #32

  • 20 12340

    4 8 Отговор

    До коментар #19 от "Умен по цялата глава":

    Говорим за днес бе, шемет!
    И Овчаров отдавна не е никакъв!
    А напиши нещо за баща му и за дядо му?!
    Писател!

    Коментиран от #24, #30

  • 21 Е айде сега

    4 1 Отговор
    Но това не е осъдително вече, та това са новите ценности
  • 22 Майора

    14 2 Отговор
    Жалко Овчаров , да обявявате тези които не одобряват политиката ви за предатели , е цинизъм! По голямо предателство от наследниците на партия , която искаше атраната да е 16-а република на бившия СССР има ли? А много добре знаем че вашето управление освен до фалит на страната не води до нищо друго!
  • 23 Ахх

    8 5 Отговор
    Тези руменовци съсипват България за рубли ,и се надяват в българския казан да не е останало място за тях ,ама те го раширяват постоянно
  • 24 Умен по цялата глава

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "12340":

    Е да де...Кво било- било...Така ли??
    Това му е Биографията ,кобур..Той сам си я е писал...

    Коментиран от #27

  • 25 Само така

    8 4 Отговор
    Чакаме разпада, браво на корнела. А за този боклук р. овч. няма какво да се коментира
  • 26 Макробиолог

    6 6 Отговор
    Др Овчаров е намагнитен щот разбира от ядрена енергетика и знае че ядрен реактор се проектира , строи и работи оптимално и сигурно за и с определен тип гориво.Другото е шменти капели -непазарна конкуренция под лозунги за борба с Путин. На Уестингхаус печално известен с многократните си фалити,зарята в Фукошима и строежа на реактори по 30+години,му бяха нужни към две десетилетия за да нагоди нещо подобно на гориво за чехите.Сега е приготвил едни чертежи на експериментални малки
    реактори за българите.Търсят се реализатори на проекта.
  • 27 12340

    4 6 Отговор

    До коментар #24 от "Умен по цялата глава":

    Не е така, не е било каквото било!
    Но това което казва е вярно!
  • 28 баба ти

    9 1 Отговор
    можеше и от затвора да дава мнения , но сега завижда , че има и други мръсници , които са актуални
  • 29 Мафия ни управлява

    6 6 Отговор
    Прав е ! Това не са политици ,а алчни типове без Морал ! Срам !
  • 30 Сериознооо?

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "12340":

    Амчи къф да е като през 2021-ва е осъден да не заема държавна длъжност 3 години?Да се благодари на корупционната съдебна система,че не е в затвора!

    Коментиран от #31

  • 31 Ха-ха-ха...

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Сериознооо?":

    То това не е много за благодарност, защото много от онези, които не влязоха навреме в затвора, влязоха без време под земята... Включително висши партийни и енергийни функционери.
  • 32 разбор

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Умен по цялата глава":

    Значи,изучен,на 32години се завръща от Москва и започва да атакува партийните и държавни позиции.Не пише ходил ли е войник и къде.Защото и там вербуваха.Интересно е все пак,защо този човек не е осъден.На моста в Истанбул застреляха като добитък петима енергетици в автомобил.Ни вопъл,ни стон.Случая се покри и забрави.Кой,как,защо?
  • 33 Илиева

    5 2 Отговор
    Последният,който може да говори за морал е Р.Овч.След него Нинова.Тя е негово творение след участието й в младежкото СДС.С какъв морал Р.Овч.се доверява на чуждо тяло и то в най-трудните години на БСП??Днес й иска оставката била вредна.Ами вредна е но ти Овчаров я натресе на партията.Направия свой заместник министър докато не се уляхте и Станишев ви изхвърли с съмнение за корупция….Защо още не се знае всичко.Р.Овч.не обели и дума за един бял плик в касата на Вальо топлото с надпис Р.ОВЧ….Днес целия в бяло съди Иван Таков и другите общински съветници и дава куп квалификации..Добре,но нека се знае,че на нито един от тези хора до имената им няма”МАГНИТСКИ”Що за нахалство др.Овчаров?Всички знаен,че Теодора Овчарова трябва да се бута в политиката,но я по-кротко,когато не си чист,като сълза,,,
  • 34 Пешо

    5 3 Отговор
    До кога ще давате дума на този престъпник и хроничен лъжец, докарал българите до глад, студ и обедняване?????? Ако, в България имаше правосъдие, този отдавна щеше да е гушнал букета в някой затвор, вместо това този наглец продължава да краде и лъже, а вие да ни го натрапвате. До кога???????
  • 35 ОНЗИ

    1 2 Отговор
    ОВЧАРОВ ЛИ СИ КАКЪВ СИ ОВЦЕТЕ СИ ВЪРВЪТ И БЕЗ ТЕБЕ ..МАЛКО И ТЕ ДА КРАДЪТ БЕЗ ТЕБЕ...
  • 36 6886

    0 0 Отговор
    То си е предателството от 90 година им
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хитрото

    3 1 Отговор
    Тоя не се ли казваше Р.ОВЧ.
  • 39 Хайде холан

    4 2 Отговор
    Умен човек, но тоя път Нинова сгафи, правият е Таков, все пак и разум трябва
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове