Отидете към основна версия

1 622 34

Теменужка Петкова: С един конструктивен диалог може да се излезе от тази патова ситуация

  • външно министерство-
  • ротация

Ако някой си мисли, че може да управлява Външно министерство, за да прави реклама на Продължаваме промяната, това е много опасно, смята бившият енергиен министър

Нашата цел в никакъв случай не е избори 2 в 1. България няма необходимост от избори. България има нужда, да има диалог между партиите в управлението и да работим в интерес на страната. Но ако продължават да се правят такива разделителни линии и поставяне на ултиматуми, разбира се, изходът от една такава ситуация би бил избори. Това предупреди в интервю пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

"Аз се надявам на един конструктивен диалог и да се излезе от тази патова ситуация, но ако все пак се стигне до избори, българските граждани трябва да знаят, че вината не е в ПП ГЕРБ".

Петкова, която беше министър на енергетиката напомни, че "на първо място, за нас от ГЕРБ-СДС, е много важна ротацията , която беше договорена за управленската програма, да се случи, както сме се споразумели. След първите 9 месеца, през които премиер е акад. Николай Денков след това Мария Габриел става министър-председател, МВнР остава под ръководството на ГЕРБ, а Денков поема поста вицепремиер и министър на образованието", аргументира се Петкова.

И допълни, че "след като МВнР до настоящия момент е на ПП ГЕРБ, логично е след тази ротация и след като Денков желае, а и така е договорено, че ще поеме образователното министерство , МВнР да остане за ГЕРБ".

"Не виждам нищо по-ясно и естествено Външно да остане за ГЕРБ, тъй като това е единственото министерство, което имаме в рамките на това правителство. И аз тук не мога да си обясня, откъде дойде тази амбиция на нашите партньори от ПП-ДБ, да заемат всички постове в правителството с 32 депутати", коментира Теменужка Петкова.

Тя предупреди, че "ако направим бърз прочит на това, което каза акад. Денков преди дни, че МВнР е нужно на ПП-ДБ, за да се чува гласът на ПП навън, то това е много обезпокоително".

"Защото, ако някой си мисли, че може да управлява Външно министерство, за да прави реклама на Продължаваме промяната, това е много опасно. Защото Външно министерство трябва да говори с гласа на България, така както досега винаги е било и както Мария Габриел показа, как трябва да се управлява МВнР , защитавайки българския интерес", каза Петкова.

Тя обясни, че има възможност и друг, но от ГЕРБ, да поеме Външно министерство, след като в последните дни се спряга името на Марин Райков.

"Това е възможно, няма пречка това да се случи. Ние държим и ще отстояваме МВнР. Имена за министри не са коментирани. Със сигурност мога да кажа, че в тази сложна геополитическа обстановка, в която се намираме, Външно министерство се нуждае от един безспорен професионалист на поста министър, човек познат в дипломатическите среди, които е приет навсякъде. Тук не бива да правим експерименти Това не може да бъде канал за реклама, на която и да било политическа партия, това е недопустимо", каза Теменужка Петкова.

И потвърди, че очакват анализа на Денков – Габриел за министрите и министерствата през изминалите 9 месеца, за да се реши кои ще бъдат сменени и кои остават при ротацията.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове