Отидете към основна версия

1 499 113

Министър Тагарев: Правителството е ангажирано всеки ден с противодействие на дезинформацията

  • тодор тагарев-
  • дезинформация

Със засилване на хибридната война и външната намеса чрез дезинформация във всички съвременни медии, е подложена на атака цялата ни система за национална сигурност

Илюстративна снимка, БГНЕС

Правителството е ангажирано всеки ден с противодействие на дезинформацията. Институциите полагат координирани усилия в това да бъдат прозрачни, да предоставят навременна и достоверна информация на всички граждани. Това заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев по време на редовния парламентарен контрол, предава БТА.

Тагарев отговори на въпрос на народния представител Димитър Николов от парламентарната група на ГЕРБ-СДС относно сформирането, дейността и целите на Информационно-аналитичен център към Министерството на отбраната.

Информационно-аналитичният център на Министерство на отбраната е създаден преди десет години с постановление на Министерския съвет, като основната му функция е осъществяване на информационната политика на Министерство на отбраната чрез използване на възможностите на военните печатни, аудиовизуални и електронни средства за масова комуникация. припомни Тагарев.

"Със засилване на хибридната война и външната намеса чрез дезинформация във всички съвременни медии, е подложена на атака цялата ни система за национална сигурност. МО при взаимодействие, обмяна на опит със съюзниците от НАТО и ЕС този проблем е идентифициран еднозначно и категорично. И в НАТО, и в ЕС отдавна действат специализирани структури, които на съюзно ниво подпомагат държавите членки в борбата с тази директна заплаха", отбеляза Тагарев.

Той припомни, че през август миналата година в Министерството на отбраната е приета концепция за реализиране на информационната политика, която отчита новата и динамична среда за сигурност, руската инвазия в Украйна и неконвенционалните и хибридни действия, в които крайно агресивно, по думите на министър Тагарев, се използват най-високи технологии и средства за комуникация.

"Новата ни концепция аргументира как ще бъдат оптимизирани работните механизми в МО и въоръжените сили по отношение на информирането на обществото относно приоритетите и дейностите в областта на сигурността и отбраната. Концепцията формулира главната цел на стратегическата ни комуникация – обществото да бъде информирано навреме, разбираемо, за да се постигне и поддържа необходимото доверие и подкрепа за въоръжените сили", добави министърът в оставка.

По думите на Тагарев, за да може МО да осъществява такава политика, се нуждае от адекватен мониторинг на информационната среда и припомни, че именно поради тази причина МС е възложил на информационния център по-ясно формулирани функции за мониторинг на информационната среда и за адекватно планиране на информационните дейности.

Възложеният на информационния център мониторинг и анализ на информационната среда не е нещо ново, а съществува още в първото постановление на Министерския съвет от 2014 г. и не се застъпва с функционалните области и прерогативи, възложени на Министерство на културата с неговия регистър на доставчиците на медийни услуги, нито има общо с контролните и регулаторни механизми, които са отговорност на Съвета за електронни медии, добави министърът в оставка в отговор на уточняващ въпрос на народния представител. Информационният център няма регулаторни, нито контролни функции, посочи Тагарев и обясни, че осъществяваният от него мониторинг и анализ на информационната среда е единственият начин, по който центърът може да получи обратна връзка за успеха, ефективността и недостатъците в собствената си дейност по осъществяване на информационната политика на МО.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове