Отидете към основна версия

3 447 50

БСП спира със закон либерализацията на тока

  • бсп-
  • либерализация на тока-
  • закон-
  • потребители

Излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на електричеството с до 20%

БСП внася закон за отлагане с една година на либерализацията на пазара на тока за бита. Вместо от 1 юли тази година, социалистите искат тя да влезе в сила от 1 юли 2025-а. Това каза в кулоарите на НС лидерът на партията Корнелия Нинова.

Тя добави, че всички прогнози на експертите показват, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на електричеството с до 20%.

"Има стотици хиляди семейства, които не могат да поемат този нов удар. В енергетиката е пълен хаос. Фондът, който трябва да компенсира тази цена, е изпразнен", коментира още Нинова.

По думите ѝ увеличението с 10% на цената на тока ще доведе до повишаване на инфлацията, което пък ще се отрази на целия план за развитие на България.

Тя уточни, че ще настояват отлагането да бъде разгледано бързо. И допълни, че в ПВУ няма дата и година, в която трябва да бъде приета либерализацията. „Казано е, че процесът трябва да започне, но всяка държава следва да прецени кога да го направи. Ние смятаме, че би било огромен риск това да се случи сега”, добави тя.

Според народния представител Драгомир Стойнев, когато са били представяни промените в Закона за енергетиката, от БСП са били категорично против, тъй като настоящето правителство е некомпетентно да направи такава реформа.

Стойнев бе категоричен, че БСП отказва хората да страдат заради тази некомпетентност на управляващите. „Самите ЕРП-та заявяват, че нямат достатъчно свеж ресурс, който да вложат, така че да не се увеличи цената за домакинствата. Фондът за сигурност на енергийната система, за съжаление, е изпразнен, пак заради некомпетентното управление, защото голяма част от парите отидоха да покриват дефицита на министъра на финансите. И сега обикновените граждани трябва да заплатят това увеличение на цените, защото няма кой да ги поеме - отново ще кажа, заради некадърността на управляващите“, заяви народният представител от БСП.

„Този политически хаос, който за съжаление, се задава, ще бъде понесен от българските домакинства. Затова ние от БСП предлагаме докато няма ясен механизъм, докато не стане ясно как крайната цена за битовите потребители ще бъде компенсирана – да не се прибягва към тази прословута реформа“, заяви Драгомир Стойнев.

По думите на социалиста реформата е била направена единствено за да се усвоят средства от ПВУ. „Тази реформа не е за доброто на българските граждани – не е домакинствата да имат по-евтина ел.енергия, а единствено и само да се вземат едни пари от Брюксел, да се върже бюджета, а пък домакинствата да патят цената. Ние от БСП сме категорично против. Самият факт, че никой не знае как ще изглежда фактурата, която всеки един ще получи, каква част ще плати държавата, каква – битовите потребители, показва ясно, че никой в момента не работи. Ние сме категорично против хората да понесат увеличението на цената заради некадърността на това управление“, заяви Драгомир Стойнев.

Той подчерта, че БСП има ясна позиция в предизборната си платформа за Европейския парламент – трябва да има преразглеждане на Зелената сделка. „Защото, по един нечестен начин българските производители плащат скъпи емисии, при положение, че ние сме намалили спрямо 90-та година нашите емисии приблизително с около 43 % . Не може в Европа едни държави да страдат повече, за това че други не са изпълнили своите ангажименти. Зелената сделка трябва да бъде цялостно преразгледана“, заключи Стойнев.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове