Last news in Fakti

21 Март, 2024 12:36 3 416 50

БСП спира със закон либерализацията на тока

  • бсп-
  • либерализация на тока-
  • закон-
  • потребители

Излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на електричеството с до 20%

БСП внася закон за отлагане с една година на либерализацията на пазара на тока за бита. Вместо от 1 юли тази година, социалистите искат тя да влезе в сила от 1 юли 2025-а. Това каза в кулоарите на НС лидерът на партията Корнелия Нинова.

Тя добави, че всички прогнози на експертите показват, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на електричеството с до 20%.

"Има стотици хиляди семейства, които не могат да поемат този нов удар. В енергетиката е пълен хаос. Фондът, който трябва да компенсира тази цена, е изпразнен", коментира още Нинова.

По думите ѝ увеличението с 10% на цената на тока ще доведе до повишаване на инфлацията, което пък ще се отрази на целия план за развитие на България.

Тя уточни, че ще настояват отлагането да бъде разгледано бързо. И допълни, че в ПВУ няма дата и година, в която трябва да бъде приета либерализацията. „Казано е, че процесът трябва да започне, но всяка държава следва да прецени кога да го направи. Ние смятаме, че би било огромен риск това да се случи сега”, добави тя.

Според народния представител Драгомир Стойнев, когато са били представяни промените в Закона за енергетиката, от БСП са били категорично против, тъй като настоящето правителство е некомпетентно да направи такава реформа.

Стойнев бе категоричен, че БСП отказва хората да страдат заради тази некомпетентност на управляващите. „Самите ЕРП-та заявяват, че нямат достатъчно свеж ресурс, който да вложат, така че да не се увеличи цената за домакинствата. Фондът за сигурност на енергийната система, за съжаление, е изпразнен, пак заради некомпетентното управление, защото голяма част от парите отидоха да покриват дефицита на министъра на финансите. И сега обикновените граждани трябва да заплатят това увеличение на цените, защото няма кой да ги поеме - отново ще кажа, заради некадърността на управляващите“, заяви народният представител от БСП.

„Този политически хаос, който за съжаление, се задава, ще бъде понесен от българските домакинства. Затова ние от БСП предлагаме докато няма ясен механизъм, докато не стане ясно как крайната цена за битовите потребители ще бъде компенсирана – да не се прибягва към тази прословута реформа“, заяви Драгомир Стойнев.

По думите на социалиста реформата е била направена единствено за да се усвоят средства от ПВУ. „Тази реформа не е за доброто на българските граждани – не е домакинствата да имат по-евтина ел.енергия, а единствено и само да се вземат едни пари от Брюксел, да се върже бюджета, а пък домакинствата да патят цената. Ние от БСП сме категорично против. Самият факт, че никой не знае как ще изглежда фактурата, която всеки един ще получи, каква част ще плати държавата, каква – битовите потребители, показва ясно, че никой в момента не работи. Ние сме категорично против хората да понесат увеличението на цената заради некадърността на това управление“, заяви Драгомир Стойнев.

Той подчерта, че БСП има ясна позиция в предизборната си платформа за Европейския парламент – трябва да има преразглеждане на Зелената сделка. „Защото, по един нечестен начин българските производители плащат скъпи емисии, при положение, че ние сме намалили спрямо 90-та година нашите емисии приблизително с около 43 % . Не може в Европа едни държави да страдат повече, за това че други не са изпълнили своите ангажименти. Зелената сделка трябва да бъде цялостно преразгледана“, заключи Стойнев.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    45 6 Отговор
    БРАВО

    Коментиран от #26

  • 2 СДС

    16 53 Отговор
    Комунистите Натискат за гласоподаватели ама за жалост повечето им измряха
  • 3 Сливи от Крушовица

    11 30 Отговор
    Величието на " другарката" седесарка.
  • 4 честен ционист

    13 44 Отговор
    Либерализацията на тока трябва да се състои веднага, за да имате шанс да изметете Баце и неговата хигиенистка Корни.
  • 5 Град Козлодуй

    15 4 Отговор
    В Парламента говорят по Случая
    Ю ТЮБ
  • 6 Цената на Тока е

    34 9 Отговор
    Най важното за момента така че ако спре либерализацията на цените ще гласувам за бсп макар че ........
  • 7 крушовишкият биволар

    9 41 Отговор
    И какво ще стане през тази една година, Путя ще ни превземе, ще ни зароби и ще ни направи тока без пари ли.

    Коментиран от #22, #39

  • 8 това е добре

    33 2 Отговор
    след година пак ще отложат, ако може . Браво . Пладнешкия обир ще спре . като иска ЕС да ни крадат с перки и аецове, родните въглищари ще има да почакат . хахахаха инвеститори има в енергетиката ама в други страни като белгия и германия . тука кьорав инвеститор няма . ама дебелеенето на габриел за инвестициите не спираше месец . хахахахаха
  • 9 Майора

    13 19 Отговор
    Много добре е известно кой фслирабснките , кой изнесе парите на хората и кой стана милионер от продажба на газ и ток! Така че стигаоправдания от Драго газта и Корнелия импексова!
  • 10 Биволице

    10 19 Отговор
    когато нещо направите вие от бкп/бсп освен фалити и кражби тогава се хвали! Комунистка с апартаменти в Манхатън и хотели в Гърция!
  • 11 Някой

    34 4 Отговор
    Не либерализация, а национализация на всички дружества -енергийни, водни и т.н. трябва. Иначе ще се граби народа.
  • 12 Вуте

    24 7 Отговор
    Права е Корнела.

    Коментиран от #14

  • 13 София

    15 0 Отговор
    откраднаха Бялата Тойота на Лена Борисловова
  • 14 Нане

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "Вуте":

    На комунист и другарЕ с червени куфарчета вЕра нЕмам , е па нЕмам.

    Коментиран от #48

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 73737272272

    4 6 Отговор
    Само приказки всичките там са в един отбор.

    Коментиран от #23

  • 20 Бамбука

    3 12 Отговор
    "умната" тя. С колко се оскъпи газта, горивата след излизането им на пазара ? Истината е, че джоба на "файтонната" ще утънеят яко.

    Коментиран от #28, #41

  • 21 Тая защо я пуснаха от болницата?

    4 11 Отговор
    по погледа си вижда,че не е лекувана,пък камо ли излекувана.Гледа като Сачева.
  • 22 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КО0

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "крушовишкият биволар":

    СМ0ТАН Б0КЛУК ТОКА В РУСИЯ Е 6 СТОТИНКИ . АКО ИМАШ ДАЧА ДЕМЕК ВИЛА ТАМ ТОКА Е 3 СТОТИНКИ . МН0ГО СМОТАН НАРОД ВИНАГИ ИСКА ДА ГО ОБИРАТ МОНОПОЛИТЕ И СЕ КЕФИ
  • 23 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "73737272272":

    МИ ТИ ОТ КОЙ ОТБОР СИ ??? ОТ ОТБОРА НА ГЛАСУВАЩИ ЗА МУТРОКОМУНИСТА БОРИСОВ ЛИ ?
  • 24 Икспертите

    10 0 Отговор
    прогнозирали 20 процента, уауу! За юридически лица увеличението при излизане на свободния пазар на ел енергия беше 100 процента. Ама не е много удобно да говорим на раята таквизи работи, нали? Сега битката е всеки да прехвърли горещия картоф на следващите управляващи.
  • 25 666666

    2 4 Отговор
    Хахаха нищо не спират! Просто внасят законопроект.Който може да не мине,защото са опозиция и нямат глас.
  • 26 Енергитик

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Браво ... но до време. Справка от Енергийната борса показва че фирмите на свободния пазар за последните 12 месеца са плащали тока по 0,30 лв./кВч. В цената са включени всички компоненти - пренос и достъп, такса мощност, ДДС и Акциз.

    В момента битовите абонати плащат 0,25 лв Дневна и 0,14 лв Нощна тарифа за кВч. Или средно се получава около 0,20 лв/кВч като се има в предвид че количеството на дневната е повече от това на нощната тарифа. Очакваното увеличение ще е минимум 50% от сегашните сметки за ток. И към това ще добавят такса инсталирана мощност която в момента при фирмите я има, но при частните лица я няма.

    Даже и да се национализира цялата енергийна система, което у нас е 99,999% сигурно че няма да се случи, нищо няма да се промени. В Гърция сялата "Енергетика" е държавна, но цените не са по-ниски отколкото при нас. ЕС не разрешава да има страна членка на "Съюза" с различни цени на електроенергията.

    Коментиран от #40

  • 27 ТЕЦОВЕ АЕЦОВЕ ВЕЦОВЕ

    10 0 Отговор
    ЕЛЕКТРОРЕНОСНА И РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНА МРЕЖА Е СТРОЕНА С НАРОДНИ ПАРИ.ТВА ЕИМУЩЕСТВО НА НАРОДА. ТОКА ТРЯБВА ДА Е ДВЕ СТОТИНКИ НАЙ МНОГО.СТИГА ХРАНТУТЕНЕ НА ЧИНОВНИЦИ ПРЕКУПВАЧИ И ПОЛИТИЦИ.

    Коментиран от #29

  • 28 МОЖЕ ДА ПИТАШ КВАРТАЛНИЯ

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бамбука":

    МАГАЗИН. ТОЙ Е НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР И Е С ТРОЙНИ СМЕТКИ. ОБАЧЕ НЕ МУ КАЗВАЙ КВО СИ НАПИСАЛ ДА НЕ ХОДИШ НА ЗЪБОЛЕКАР ЗА КОРОНА.....
  • 29 оня с коня

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "ТЕЦОВЕ АЕЦОВЕ ВЕЦОВЕ":

    Верно че Електропреносната Мрежа е строена с "Народни пари" при Соца РЕГУЛЯРНО УДЪРЖАНИ ОТ ЗАПЛАТИТЕ,но тоя Соц-народ ИЗМРЯ.та се появяваш Ти и искаш да се ОБЛАЖИШ от парите на Умрелите?Ееей,Тарикат...

    Коментиран от #42, #46

  • 30 Стига

    8 0 Отговор
    Сте лъгали ! Няма да е 20 % увеличението. Минимум 100 % ще е . Ако е като в Европа може и до 300 % да стигне . Ей тогава ще истинско изчистване .
  • 31 истина ти казвам

    3 0 Отговор
    На Коернела вервам безрезервно и безусловно! Корнело внимавай че Р.Овч. и Ков...чки бдът не спът. Ше те изедът със парцалите!
  • 32 Нищо

    1 4 Отговор
    не могат да отложат или спрат. Това е законодателство на ЕС и то е задължително за прилагане. Дотам сме се докарали като народ. Живеем в модерна колония с чуждо управление. Пък вие си ходете на "избори" и си избирайте, който си щете от всички евроатлантически партии
  • 33 Абе

    4 2 Отговор
    В Германия е около 60 стотинки киловата. Тук защо да бъде по- различно. Нали единен е европейския пазар...

    Коментиран от #38

  • 34 вие си ги избрахте

    6 0 Отговор
    ама защо бсп да го спира? който го е гласувал ,да си го отгласува! само така бг избирател ще му дойде акъла, за кого да гласува.... нека си идем на пазара, нещо което никой не обясни защо трябва и кое го налага, какво ше спечелим от това, и като дойдат първите сметки, племето МОЖЕ БИ ще се събуди, като не да мре тоз проз и малък народ. Никаква жал за българите!
  • 35 Разбира се

    6 1 Отговор
    Изпълняват каквото им се спусне като законодателство от ЕС. Защото отдавна спряхме да бъдем независима държава. Сами си избрахме съдбата.
  • 36 Хаха

    6 1 Отговор
    Вместо да паднат цените се очаква те да нарастнат и то чувствително. Брюкселски измишльотини... Защо карат хората тогава да се отказват от отопление на дърва и въглища и да минават на електричество.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Абе":

    Защото един шофьор взема 3000 евро заплата в Германия. България взема 2000 лв максимално. Примери колкото искаш . Храната в Германия е по-евтина от тази в България. Сапуни ,шампоани също . А и в Германия се краде по-мало .
  • 39 Ужас(истински)

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "крушовишкият биволар":

    Нищо чудно, да стане точно това! Както, когато руснаците ни построиха, срещу чушки и домати, АЕЦ Козлодуй и токът струваше 2,2 cт/kw - дневна и 1,2 ст/kw - нощна ел.енергия /НЕденоминирани пари/ и бяхме износители за половин Европа...
  • 40 Виж

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Енергитик":

    АСЕН ВАСИЛЕВ не разбира от Енергетика
  • 41 МОЖЕ ДА ПИТАШ КВАРТАЛНИЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бамбука":

    МАГАЗИН. ТОЙ Е НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР И Е С ТРОЙНИ СМЕТКИ. ОБАЧЕ НЕ МУ КАЗВАЙ КВО СИ НАПИСАЛ ДА НЕ ХОДИШ НА ЗЪБОЛЕКАР ЗА КОРОНА.....
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Българин

    1 0 Отговор
    България никога не е имала по жа лка, по гну сна и по вредна опозиция от фамилия копейкини - БСП, ИТН и макопродавците "възраждане (на комунизма)" приемници на дошлите с прокремълски преврат на 9 IX 1944 година терористи БКП които осемдесет години унищожават България!
  • 44 Патриот

    1 0 Отговор
    Време е да почистим Родината от продажниците майкопродавци "възраждане (на комунизма)" които за жълти копейки сеят лъжите на русия и простотокостя!

    Коментиран от #47

  • 45 Така е

    1 0 Отговор
    комунистите никога и никъде не са идвали на власт по нормален начин чрез избори! комунистите винаги и навсякъде са идвали на власт по незаконен начин не с избори, а като са предизвиквали хаос (чрез разпространяване на дезинформация), размирици, метежи, граждански войни (подклаждани от московия) и прокремълски преврати! Подобни методи използват фамилия копейкини вредните за България БСП, ИТН и "възражадане (на комунизма)" които за жълти копейки и юани сеят лъжите на русия и китай!
  • 46 нАСЛЕДСТВОТО ОТ МАМА НЕ ГИ ЛИ

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    ТЪРСИШ.....ТВА Е СЪЩОТО.АКО НЕ ГО ТЪРСИШ СИ МЕНТАЛНО ПОВРЕДЕН.ТОТАЛ ЩЕТА.
  • 47 Тъпак

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Патриот":

    Путин ли ни увеличава тока ма .
    Или крадците присвоили милиард от
    НЕК .
    Нали си на издръжка на някое НПО
    Какво ти пука .
  • 48 Амбриа ж

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Нане":

    Съединител , вярваш само на грантове .
    Колко ти шари Киро и Ася .
  • 49 шоково терапия

    0 0 Отговор
    Смешници! От същия отбор сте! Крадеца вика дръжте крадеца когато не е на власт!
  • 50 БСП-БКП

    0 0 Отговор
    е история, за която народа не иска да си спомня.
    КУРнелка да си хваща влакчео за маЦква, заедно с прислугата си !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове