Отидете към основна версия

1 012 13

Иван Кондов: Единната подкрепа на ЕС за Украйна трябва да продължи

  • иван кондов-
  • украйна-
  • люксембург

Тя трябва да бъде устойчива, предвидима и навременна, заяви в Люксембург заместник-министърът на външните работи

Снимка: БГНЕС

Единната подкрепа на Европейския съюз (ЕС) за Украйна по всички направления трябва да продължи и да бъде устойчива, предвидима и навременна.

Това каза заместник-министърът на външните работи Иван Кондов, който участва днес в редовното заседание на Съвет “Външни работи” на ЕС в Люксембург, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР), цитирани от БТА.

Външните министри на държавите членки започнаха работата си с обсъждане на руската агресия срещу Украйна с участието на украинския първи дипломат Дмитро Кулеба. Той ги запозна с актуалната ситуация и конкретните нужди на страната в контекста на продължаващата руска агресия.

Българският заместник външен министър даде висока оценка на провелата се в Швейцария Среща на върха за мир в Украйна, която е потвърдила необходимостта от постигане на справедлив и траен мир на основата на международното право и Устава на ООН. “Единната подкрепа на ЕС за Украйна по всички направления трябва да продължи и да бъде устойчива, предвидима и навременна”, допълни заместник-министър Кондов.

Министрите обсъдиха основните аспекти на общата подкрепа при отчитане на спешните потребности на място с фокус върху операционализирането на Фонда за подпомагане на Украйна по линия на Европейския инструмент за мир, финализирането на документа относно гаранциите за сигурността на Украйна, продължаване на хуманитарната подкрепа и др.

Съветът обсъди и актуалната ситуация в Близкия изток. Върховният представител Жозеп Борел запозна министрите с хуманитарната ситуация в Газа и региона, възможностите за възобновяване на дейността на EUBAM Rafah, когато условията за това са налице, усилията на ЕС в подкрепа на Палестинската власт и Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). “България е силно загрижена от тежката хуманитарна ситуация в Газа и влошаването на цялостната среда на сигурност в региона. Всички усилия на ЕС следва да са насочени към деескалация на напрежението, освобождаване на заложниците и подкрепа за пътната карта, предложена от президента Байдън, отбеляза в изказването си заместник-министър Кондов, цитиран от МВнР.

Сред акцентите в редовното юнско заседание на Съвета бяха и отношенията с държавите от Западните Балкани. Специално участие в неформален формат взеха първите дипломати на Босна и Херцеговина, Република Северна Македония, Черна гора, Албания, Сърбия и Косово. Фокус на дискусията бяха предизвикателствата, с които се сблъскват партньорите във външнополитическата област и в сферата на сигурността в резултат на коренно променената геополитическа среда и ситуация на сигурност в Европа. Отбелязана беше подкрепата на ЕС за засилване на сътрудничеството в областта на външната политика и сигурността, както и постепенната интеграция, включително с използване на възможностите на Плана за икономически растеж на Западните Балкани. “Сътрудничеството на ЕС с партньорите от Западните Балкани в областта на сигурността има ключово значение за стабилността на региона и усилията в тази насока следва да продължат. Необходимо е също партньорите да се придържат към основополагащите принципи и ценности на ЕС, свързани със съблюдаването на правата на човека, върховенството на правото и добросъседските отношения при добросъвестно и цялостно изпълнение на необходимите реформи по европейския им път”, заяви българският заместник външен министър.

Министрите обсъдиха и влошената вътрешнополитическа ситуация в Грузия в контекста на предстоящите през есента общи избори. Изразено беше силно безпокойство относно приемането на спорния и противоречащ на европейските ценности закон за прозрачност на чуждестранното влияние, въпреки множеството протести в страната, призивите на ЕС и ветото на президента. Външните министри отбелязаха с тревога атаките срещу журналисти, независими медии и представители на гражданското общество, които следва да бъдат преустановени незабавно. Настояха ЕС да продължи да отправя ясни и категорични послания в тази насока към грузинските власти. “Силно сме обезпокоени от развитията в Грузия. ЕС следва да се ангажира с управляващите по проблематичните въпроси, като ги насърчи да се въздържат от подобни неприемливи действия и да се придържат към европейския път на развитие на страната в съответствие с аспирациите на населението на Грузия. Страната има важна роля също за сигурността в региона на Черно море, който е от стратегическо значение за ЕС”, подчерта заместник-министър Иван Кондов. Темата предстои да бъде обсъдена и от Европейския съвет в края на юни.

Съветът обсъди ситуацията в региона на Големите африкански езера и в Тунис, информират от МВнР.

Срещата на върха за мир в Украйна се проведе на 15 и 16 юни в Швейцария. Войната на Русия в Украйна причинява „широкомащабно човешко страдание и разрушение“, но пътят към мир изисква участието на всички страни, се казва в заключителното комюнике на срещата, предаде тогава Ройтерс.

Българският служебен министър-председател Димитър Главчев участва в срещата и направи изказване в рамките на тематичната сесия „Осигуряване на ядрена безопасност и сигурност в Украйна“. Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света - този призив отправи Главчев в изказването си, съобщиха тогава от правителствената информационна служба.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове