Отидете към основна версия

5 719 173

България ще доставя ток на Украйна през зимата

  • електропроводи-
  • украйна-
  • ток

Новини за енергийния пазар на ЕС

„Енергийната помощ за Украйна е от ключово значение за сигурността на региона. През наближаващите зимни месеци нападнатата от Русия страна ще има нужда от внос на електроенергия, а повишеното търсене повишава цените. В тази ситуация всяка помощ за възстановяване на енергийната инфраструктура на Украйна е от ключово значение. Затова сме обединени в подкрепата си за икономиката и населението на Украйна.“

Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на петата министерска среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата (P-TECC), която се провежда в румънската столица Букурещ. Той открои приоритетното значение на регионалното сътрудничество и помощта от ЕС и САЩ за успешен отговор на предизвикателствата, които стоят пред Киев. „Затова България работи усилено на ниво ENTSO-E в Европейския съюз за постигане на солидарност и подкрепа не само през предстоящия зимен сезон, но и дългосрочно“, заяви министър Малинов. Той акцентира върху усилията за повишаване на капацитета на преносната система за гарантиране на енергийната сигурност.

По време на форума на P-TECC министър Малинов разговаря с външния министър на Унгария Петер Сиярто и с министъра на енергетиката на Румъния Себастиян Бурдужа. Ключовата роля на България в изпълнение на предизвикателствата, свързани с диверсификация и сигурност на енергийните доставки бе в центъра и на двете срещи. Участниците в тях акцентираха, че България има огромно значение за доставките на природен газ за Унгария и Румъния. „В този контекст ролята на нашата страна ще се задълбочава в бъдеще с реализирането на проекта за Вертикален газов коридор – стратегическа инициатива за повишаване сигурността на газовите доставки в държавите от региона“, отбеляза министър Малинов.

Той припомни и напредъка по осъществяване на сделката за продажба на украинската страна на оборудването за АЕЦ „Белене“. „Нашите украински партньори провериха на място състоянието на оборудването и в момента оформяме договор за прехвърляне на собствеността. До няколко години проектът в Украйна може да бъде завършен“, каза още министър Малинов.

По време на разговора с външния министър Сиярто българският енергиен министър прояви разбиране към трудностите на унгарската страна при получаване на суров петрол. Министър Малинов сподели, че Европейската комисия следва да обедини усилията си за създаване на необходимата инфраструктура, включително и за пренос на суров петрол от алтернативни източници, за гарантиране на енергийните доставки. В тази връзка той пое ангажимент българската страна да съдейства на Унгария в процеса по идентифициране на потенциална инфраструктура за диверсификация на доставките на суров петрол. Беше отбелязано, че към настоящия момент България не разполага с инфраструктура за пренос на суров петрол към съседни и други пазари, съобщиха от пресцентъра на министерството на енергетиката.

Необходимостта от пълна диверсификация на изкопаеми горива с произход Русия за държавите от ЕС и Енергийната общност бе друг акцент в изказването на министър Малинов по време на форума. Той подчерта общата цел до 2027 г. икономиките на държавите да са напълно независими в това отношение от Руската федерация. Енергийният министър открои също необходимостта замразените руски активи да се използват за възстановяване на Украйна.

Партньорството за Трансатлантическо енергийно и климатично сътрудничество (P-TECC) е обособено в рамките на инициативата „Три морета“. Основните му цели са свързани с подпомагане на страните от Югоизточна Европа в подобряването на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на енергийни ресурси чрез инвестиции в инфраструктурата, ускоряване на взаимната свързаност и съвместимостта на електропреносните мрежи. Тези въпроси са част и от приоритетите на Република България в сектор енергетика.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 95 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове