Отидете към основна версия

1 525 2

Важните новини във ФАКТИ на 25.09.2024 г.

  • дпс-
  • атанас зафиров-
  • костадин костадинов-
  • бойко борисов-
  • депутати-
  • марчела абрашева-
  • йордан иванов-
  • радомир чолаков-
  • румен радев-
  • пловдив-
  • карлос контрера-
  • станислав балабанов-
  • велизар шаламанов-
  • цик-
  • корнелия нинова-
  • симитли-
  • бсп- обединена левица-
  • дисциплинарка-
  • нап-
  • пияни-
  • герб-
  • доган-
  • павел найденов

Подадено е заявление за вписване на промяна в регистъра на партията

Снимка: БГНЕС

ДПС на Доган иска от съда да заличи Делян Пеевски като съпредседател на партията

В петък, 20 септември, от ДПС са внесли в Софийския градски съд заявление за вписване на промяна в регистъра на партията.

Атанас Зафиров: Нашите листи са ясни и прозрачни. Левицата си е научила урока

Нашите листи са ясни и прозрачни. Реална лява алтернатива в този мащаб не е имало. Всички опити, лявото да бъде консолидирано, удряха на камък. Всички наши водачи са с авторитет в обществото, с доказано име. Нашата формула за успешно управление е експертно правителство с премиер равно отдалечен от политическите сили, със стабилно парламентарно мнозинство, с воля за промени и с ясен хоризонт и законодателна мярка. Това каза и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров в предаването "Денят ON AIR".

Костадинов: Очевидно е, че в сегашното ръководство на МВР липсва желание за борба с купения и контролиран вот

Няма нормален човек в държавата, който да не каже, че има купуване на гласове. Купувачите на гласове стават все по-изобретателни. Не се успокоихме, защото видяхме арогантно поведение от страна на министъра на вътрешните работи. Имаме всички основания да се притесняваме. Неговият предшественик стана участник в две листи на ДПС на Пеевски. Практиката да се превръщат бивши министри на вътрешните работи в настоящи депутати става все по-заразителна. Това заяви в "Още от деня" лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Борисов от Стара Загора: Аз гарантирам изпълнението на програмата ни, ако имаме над 80 депутата

Аз гарантирам изпълнението на програмата ни, ако имаме над 80 депутата. Нищо от обещаното през последните години не виждам да се е случило, освен инерцията. Не искам да нападам другите партии. Могат да взимат заеми и да дават за пенсии, само че това се отразява на младите хора. Красиво звучи да взимаме от богатите и да даваме на бедните, но ще плащат младите. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред членове и симпатизанти на партията в Стара Загора, цитиран от novini.bg.

Депутатите приеха пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Пълна забрана за продажба и употреба на райски газ извън хранителната индустрия и за медицински цели, с изключение на еднолични търговци, които изрично са го вписали като предмет на дейността си. Това реши парламентът, приемайки окончателно промени в Закона за здравето, съобщават от БНТ. Поправките предвиждат още създаване на мобилни амбулатории, които да обслужват нужните на населението от здравни грижи в трудно достъпните региони.

Марчела Абрашева: Проблемът в ПП-ДБ не са листите за вота, а отсъствието на ясно политическо послание

Социологът Марчела Абрашева коментира листите за вота през октомври и предизборната кампания в предаването „Денят на живо” по NovaNews.

Йордан Иванов, ПП-ДБ: ГЕРБ са притеснени, че този път не могат да купуват гласове, брокерите са при ДПС-Ново начало

Има раздадени милиард и 700 милиона на строителни фирми с анeкси, допълнителни плащания по договори без насреща да се получи нито метър асфалт, нито една керемида. Това каза в "Лице в лице" Йордан Иванов от ПП-ДБ, цитиран от novini.bg.
"Видимо е, че пари за един има, за друг няма. 2 милиарда и 100 милиона са заявените индексации. Министрите са имали власт сами да решават на кого да разпределят тези пари. Това е било задължение на фирмите в рамките на основния договор. Надплатените пари били за това, че материалите поскъпвали, но аз лично виждам обратното - дефлация", обясни той.
"Има случаи, когато са раздавани индексации при 100% платен аванс по договори. Държавата плаща на фирмата всички пари в аванс, след това още, че са поскъпнали материалите, а тя е можела да си ги купи още преди", посочи още Йордан Иванов.

Радомир Чолаков: 600 млн. лв. по ПВУ бяха загубени от Пеканов, когато беше вицепремиер по европейските фондове

Атанас Пеканов си направи самопромоция като бъдещия равно отдалечен премиер на България. Това каза в интервю за "Лице в лице" Радомир Чолаков от ГЕРБ- бивш председател на Конституционната комисия в 49-НС, цитиран от novini.bg.

Правната комисия в парламента отхвърли ветото на Радев върху Закона за адвокатурата

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси прие повторно законопроекта за промени в Закона за адвокатурата. Това стана с осем гласа в подкрепа, един "против" и пет "въздържали се", предават от БТА.

Инцидент в Пловдив: Автомобил блъсна жена с количка с две деца на оживен булевард

Автомобил блъсна жена с количка с две деца на оживен булевард в Пловдив. Сигнал за инцидента е получен около 13:30 ч. на булевард "Руски", съобщават от полицията, цитирани от bTV.

Контрера: Това, което се задава като политическа кампания, ще бъде подчинено само на скандали

Това, което ще роди следващото Народно събрание, няма да доведе до управление. Такова мнение изрази в студиото на „Пресечна точка” заместник-председателят на ВМРО и общински съветник в София Карлос Контрера.
Още преди началото на процеса по регистрация за тези избори видяхте как ЦИК си дописа закона и започнаха скандали. Това, което се задава като политическа кампания, ще бъде подчинено само на скандали. Няма да има никакво говорене и идея как да се управлява държавата след изборите”, смята Контрера. Според него няма гаранция, че изборите ще бъдат честни.
Средносрочното решение е да се търси по-широк консенсус, надпартиен, и да се предприемат няколко стъпки. Да вървим в посока Велико Народно събрание, да отменим всички безумия, които вкараха държавата в криза”, допълни общинският съветник.

Балабанов: ИТН винаги играем на сигурно. Оставяме възможност за разговори в 51-я парламент

"Има такъв народ" винаги играем на сигурно. Българските граждани ще имат възможност да направят избор между тоталния разпад сред политическите партии и разума, на чиято страна застана "Има такъв народ". Това заяви пред медии след жребия за поредността на номерата за изборите Станислав Балабанов от "Има такъв народ", предаде репортер на "Фокус".

Борисов: Никога не сме се интересували от купения вот, защото ГЕРБ винаги се е носил на гребена на вълната (ВИДЕО)

Хората чакат с часове в задръствания, но явно това не ги интересува. Мен ме боли, защото сърби, гърци и румънци ни изпревариха. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Пловдив, цитиран от novini.bg.

Димитър Стоянов: Пет плюс един неудобни въпроси към Велизар Шаламанов

Бившата млада надежда на БКП учила в СССР, бившият зам.-министър на Костов, бившият служебен министър на Плевнелиев, бивш депутат от ДБ и настоящ военен „експерт” Велизар Шаламанов е участвал в една публикация озаглавена „5 неудобни въпроса за катастрофиралите пилоти”. Надявам се журналистите да не ми се сърдят, че ще им взаимствам заглавието и ще оправя пет плюс един неудобни въпроса към г-н Шаламанов.

За изборите: ГЕРБ-СДС с №18 в бюлетината, ПП-ДБ-№26, "Възраждане"- 12, Доган -13, Пеевски- 8

Централната избирателна комисия тегли номерата на партиите и коалициите, с които те ще се явят на извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Общо 28 формации ще участват в предсрочния вот, съобщават от Нова телевизия.

Нинова с остри думи в НС: Узаконихте пътя на райския газ до децата ни - вместо да забраните заразата

Видя се - въпреки всички забрани, които сме приели няколко пъти в Закона за здравето, райският газ не само се разпространява, но и се рекламира в училища и сред деца. Т.е. това, което сме направили дотук – не работи. Със съжаление отбелязвам, че не приехте нашето предложение райският газ да бъде включен в списъка на наркотичните вещества. Това щеше да бъде едно генерално и кардинално решение на проблема. И сега сме изправени отново пред този проблем“.
Това заяви народният представител от „БСП за България“ Корнелия Нинова по време на дебата за промените в Закона за здравето, свързани с продажбата на райския газ.
Тя посочи предложението на БСП в параграф 7, чл. 54а: „Забранява се продажбата, включително онлайн, на райски газ и на пълнители с райски газ на физически лица. И ал. 2: Продажбата, включително онлайн, на райски газ и на пълнители с райски газ на юридически лица е разрешена само за медицински цели и за случаите на Закона за храните“.
„Не знам какво сте правили между първо и второ четене. Не знам защо сте го правили. Мога само да се досетя. Отдавна твърдя, че в тези текстове има див лобизъм“, реагира Корнелия Нинова.
По думите ѝ текстът е придобил следния вариант, който трябва да се гласува: „Забранява се на физически лица, извън случаите на еднолични търговци, чиито предмет на дейност включва продажбата на райски газ на търговци по смисъла на Търговския закон“.
Нинова бе категорична: „Това не е забрана за продажба на райски газ – това е узаконяване на продажбата на райски газ, това е вратичка в закона. Защото текста за забраната за юридически лица, освен за медицински цели и хранителната промишленост изобщо го няма. Т.е. може на всички юридически лица и може на физически лица, които са еднолични търговци, записали са в предмета на дейност продажба на райски газ и го продават на търговци по смисъла на Търговския закон.“, заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова и апелира народните представители да не подкрепят този текст в този му вариант.
Тя подчерта, че е проверявала обстойно и засега няма търговец, който се е регистрирал за продажба на райски газ като предмет на дейност. „Вие казвате в закона, че може да се регистрира с такъв предмет на дейност, с който се борим в името на децата ни. И може този, регистрирал се едноличен търговец да продава на други търговци по Търговския закон, каза Нинова като се аргументира, цитирайки конкретния текст от Търговския закон.
„Какво е това? Забранявате на физически лица, разрешавате на еднолични търговци, които да си го впишат в предмета на дейност и по Търговския закон да продават на други физически лица, които могат да го препродават“, реагира Корнелия Нинова.
И бе категорична, че това е скрит лобизъм, скрити интереси, лицемерие, че има борба с проблема. „И всичко това на гърба на нашите деца. Вие деца нямате ли? Внуци нямате ли? Когато приемаме закони за хорските деца, не мислите ли за собствените си?“, обърна се към депутатите Нинова.
И добави: „Още веднъж апелирам – не подкрепяйте този текст, въпреки че откакто възникна този проблем се занимавам с него персонално. Само да припомня, че бях министър на икономиката и вицепремиер, който внесе първия закон за забрана на райския газ. И го приехте за 24 часа, на две четения, което беше чудо и ви благодарихме многократно. Очевидно обаче този закон, който приехме – не сработи. Защото няма държава. Изправи ли се държавата срещу една такава мафия – ще я спре“, заяви Корнелия Нинова.
Тя подчерта, че е задала въпроси на ресорни министри знаят ли през митници и НАП какво количество райски газ се внася в България:
„През митниците го засечете от трети страни, през НАП го засечете от ЕС. И кажете ми какво количество се внася. На министъра на здравеопазването съм задала следния въпрос: Кажете ми какво количество се използва за целите на медицината? На земеделието – какво количество се използва в хранителната промишленост“, посочи Нинова.
По думите ѝ отговори още няма получени. Нинова обаче допусна, че ще ѝ отговорят: не водим такава статистика. „Но съм сигурна ,че между внесеното общо количество в България и изразходването за медицински и хранително-вкусови цели има огромна разлика. И тази разлика се въргаля по улиците, отива при децата ни и някой печели милиони от това. И този нескопосан текст им създава още по-голяма възможност: да продават още повече, да трупат още повече милиони, да заразяват още повече български деца“, заключи тя.

Син "издададе" къде "се е скрил" кметът на Симитли ВИДЕО

Кандидатът за депутат от ГЕРБ в Благоевград и син на кмета на Симитли – Стефан Апостолов, направи видео с баща си от центъра на града.

"БСП – Обединена левица" представя Програма за ускорено развитие на България

"БСП – Обединена левица" ще представи Програма за ускорено развитие на България, която беше изготвена от 10 работни групи с експерти – представители на всички партии в коалицията. Тя съдържа 100 предложения, които дават решения на основните проблеми пред страната ни. Кандидат-депутати от лявото обединение ще представят секторните мерки и решенията през професионалния си поглед. Специален акцент се поставя върху здравеопазването, образованието, социалните и младежки политики, икономика и енергетика, туризъм, земеделие, вътрешни работи и правосъдие, външна политика. Събитието ще се проведе на 26.09, четвъртък, от 11 часа, в хотел София Балкан Палас /бившия хотел Шератон/, зала Сердика.

Образуваха дисциплинарка срещу прокурора Димитър Франтишек

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) образува дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек Петров. За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Калина Чапкънова, Светлана Бошнакова и Огнян Дамянов.

НАП продава на търг пистолети, отнети в полза на държавата

Националната агенция за приходите продава на търг с тайно наддаване 1394 огнестрелни оръжия - пистолети на обща стойност приблизително 170 000 лв. Търгът ще се проведе на 22 октомври 2024 г. в сградата на ТД на НАП София на адрес: ул. ”Ген. Й. В. Гурко” № 12, ет. 2 от 11.00 ч.

Европейската прокуратура проверява община Симитли

Европейската прокуратура проверява община Симитли.

Над 4000 души хванати през лятото да шофират пияни или дрогирани

За юни, юли и август са установени 2974 души, които са шофирали след употреба на алкохол и 1164 след употреба на наркотици. За сравнение броят им за същия период на 2023 г. е съответно 3109 души и 1245 души. Това се посочва в отговор на служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков на въпрос от депутата Петър Петров (ПГ "Възраждане").

Издадени за трите месеца са общо 4110 заповеди за прилагане на принудителна административна мярка за управление на моторно превозно средство (МПС) – временно отнемане на шофьорска книжка.

Също така са издадени 1843 такива заповеди за прекратяване на регистрацията на пътното превозно средство заради употреба на алкохол, наркотици или отказ от тестване. Тези данни са генерирани от Автоматизираната информационна система „Административнонаказателна дейност" на 20.09.2024 г.

Досъдебните производства, образувани за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила за месец юни са 303, за юли – 345, а за август – 314. В сравнение за същите месеци на 2023 г. броят им е съответно – 370, 464 и 399.

Образуваните разследвания за шофиране след употреба на наркотици са: за юни – 281, юли – 301 и за август – 401, а през 2023 г. броят им е съответно – 344, 433 и 392.

ГЕРБ сигнализираха за фрапантен случай със строеж в "Овча купел"

Не е въпрос само на законосъобразност, а и на целесъобразност. В тази процедура не е участвала нито една друга компания, от всички 6 500. Отново този щастлив строител за по-малко от 3 месеца е успял да убеди кмета на "Демократична България" (ДБ), че той единствен в държавата може да построи тези улици. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Георги Георгиев. Винаги ли на тази щастлива компания и излиза късметът в "Овча купел", има ли други процедури и други отношения с общината и какъв ще бъде отговорът на всяко от отговорните за случилото се длъжностни лица

Пеевски: Доган вече не е част от ДПС

Ахмед Доган и хората около него вече не са част от ДПС. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски по повод внесената в Софийския градски съд искане за отписването му като председател на партията на база на решение на Централното оперативно бюро на партията от 27 август.

Гаф прати покойния баща на Илия Павлов водач на листа

Павел Найденов беше баща на Илия Павлов. В момента покойник, за изборите - не знам. Това написа във фейсбук Мартин Карбовски.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол