Отидете към основна версия

309 0

Инвеститори „първи клас”

  • проекти-
  • бюджета-
  • икономиката-
  • инвеститори-
  • млн лева

България няма да може да изпълни ангажиментите си към първокласните инвеститори. Лидия Шулева, депутат от НДСВ, откри, че в бюджета за 2007 г. са предвидени само 15 млн. лева за подкрепа на компании, получили "златен" сертификат от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Става дума за големите проекти на стойност над 70 млн. лева, отличени от БАИ като "първи клас". За тях държавата може да поеме за своя сметка изграждането на инфраструктура - ВиК, пътища, електифициране и т. н. За 2007 г. вече има заявки за държавна помощ на обща стойност 50 млн. лева. Сумата превъзхожда в пъти заделените 15 милиона лв., за които говори Шулева. Тя повдигна темата още при обсъждането на бюджета в парламента миналата седмица. Бившата министърка на икономиката подчерта, че ефектът от първокласните инвеститори за икономиката вече е достигнал 6 млрд. лева.

Парите за насърчаване на крупните инвеститори за идната година обаче едва ли ще се увеличат, тъй като на коалиционния събор през уикенда в Боровец, посветен на бюджета, премиерът Станишев наложи "вето" върху всякакви нови поправки в сметките на Пламен Орешарски. Ако действително няма корекция, догодина само част от важните проекти ще получат поощренията, които им се полагат по закон.

В същото време според преходните разпоредби на закона за бюджета, приет вече на първо четене, парите за подкрепа на инвеститорите ще се плащат по ред, определен от правителството. Ако разпределянето на скромната сума става както и през предишната година, шефът на БАИ Стоян Сталев и икономическият министър Румен Овчаров ще решават кои проекти заслужават помощ за инфраструктура и кои могат да почакат. Съгласно закона за насърчаване на инвестициите шефът на БАИ предлага на министъра на икономиката, а той пък решава кои проекти да лансира пред правителството. Накрая МС с постановление определя размера и предназначението на дотацията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини