Отидете към основна версия

1 188 4

Такса "Смет" не трябва да се увеличават заради санирането

  • саниране-
  • такса-
  • смет-
  • данък-
  • бск
Снимка: М. Богданова ©

В едно от изказванията си по време на кампанията, която министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Палвлова провежда в момента в страната, тя каза, че след санирането на панелните блокове, такса смет ще се увеличи максимум до 5 лв.

„Неуместно е при провеждането на информационната кампания за санирането да се акцентира върху увеличаването на таксата за битови отпадъци. Гражданите, които санират жилищата си, че след изпълнението на предписаните мерки по националната програма, жилищните сгради могат да преминат обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сградите. Изследването е за сметка на гражданите. Тези от тях, които получат сертификати, могат да бъдат освободени от заплащането на данък сгради за срок до 10 години, в зависимост от категорията на сертификата”, казаха от Българска стопанска камара.

Те припомнят, че последните промени в Закона за местните данъци и такси вменяват задължението на държавата за нови правила за определянето на таксата смет, които да бъдат прилагани от общините. Крайната цел е да се премахне порочната практика таксата смет да е втори имотен данък. Работна група към Министерството на финансите, в която участват експерти на БСК, вече е предложила правила, които регламентират разходите (за събиране, извозване и депониране на битовите отпадъци) и видовете основи, които служат за определянето на таксата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини