Отидете към основна версия

1 519 1

Леко поскъпване на земеделската земя на Острова

  • земеделска земя-
  • англия-
  • шотландия-
  • savills

Цените на недвижимите имоти и интензивността на покупко-продажба във Великобритания винаги са били индикатор за това какво е състоянието и какво да очакваме да се случи на имотния пазар в близко бъдеще. Ежемесечно се следи движението на цените на жилищата и броя на сключените сделки. Освен апартаменти и къщи, на Острова има и един друг сегмент, който е не по-малко важен, но като че ли остава на заден план, а именно земеделската земя.
В средата на тази година лошите метеорологични условия в голяма част от страната оказаха негативно влияние върху активността на пазара на този тип имоти. Броят на публично търгуваните земеделски площи през март тази година беше само 3500 декара, на фона на 10 800 декара за същия месец на 2009-а. За последната година се наблюдава увеличение в офертите, най-вече в югозападните и източните райони. Това доведе до увеличаване на предлагането с 10% в края на април тази година в сравнение с април на 2009 г.

Преди време световно известният експерт Марк Фабер накара инвеститорите отново да се замислят за земеделските земи като за добро вложение и ги посъветва да купуват такъв тип имоти и злато. Но независимо дали те са последвали съвета му, първите показатели за увеличение на цените, макар и незначително през тази година, са вече факт. Налице са и признаци за подобряване на икономиката като цяло. От началото на годината до момента има повече неземеделски производители на пазара в сравнение с 2009 г. Очаква се до края на тази година темповете на растеж и на земеделската земя, и на златото да се увеличат.

През първото тримесечие на 2010-а във Великобритания се наблюдава ръст от 0.8% в цените на земя трета категория, в сравнение със същия период на миналата година. Един декар се търгува за 350 EUR. По-силен е ръстът в цените на земи, подходящи за кравеферма. Увеличението през първите три месеца на тази година, сравнено със същия период на 2009-а, е 1.7%, или цената вече е 400 EUR/дка. Най-силен ръст (2.4%) се наблюдава при дребните пасища. Търговията при тях е вече на нива от 25 EUR/дка, което е знак за повишаване на активността на пазара.
Разбира се, посочените по-горе стойности варират в определени граници в зависимост от местоположението и категорията на земята. В източните части на Острова цените варират от 320 до 575 EUR/дка.

В Шотландия стойностите на земеделската земя през първото тримесечие на 2010-а остават почти без промяна в сравнение със същия период на миналата година. Причината е липса на сделки.

Не липсват обаче имоти за продажба. През 2010 г. се наблюдава по-силно предлагане в сравнение с 2009-а. В процентно изражение офертите са се повишили с около 10%. Ръстът е минимален, особено ако бъде съотнесен към 2000 г., например.

Търсенето на земеделска земя е близко до това от миналата година. Над 60% от клиентите разполагат с налични пари, което е показателно за стабилизирането на сегмента. Преолбадаващата част от купувачите търсят ферми или имоти с площ до 2000 декара. Делът на тези, които желаят да купят по-големи терени, е малко над 10%.
Прогнозите на специалистите от консултантската компания Savills са, че цените на земеделската земя от трета категория ще поскъпнат с 5-6% до края на годината. Идентичен ще е процентът на увеличение и през 2011 г.

Превод:
Милена Богданова
milena_7@bulinfo.net

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини