23 Август, 2024 11:27 1 932 4

Сушата засегна 2 милиона хектара земеделска земя

  • румъния-
  • селско стопанство-
  • земеделска земя-
  • суша

Това е четвъртата година на суша през последните 5 години в Румъния

Сушата засегна 2 милиона хектара земеделска земя - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сушата в Румъния засяга повече от 2 милиона хектара земеделска земя, съобщи Радио Румъния.

Според някои оценки приблизително 40% от посевите с пшеница, царевица, рапица и слънчоглед са били унищожени, особено в южната част на страната. Това е четвъртата година на суша през последните пет години (с изключение на 2021 г.).

Според професионалните асоциации на фермерите загубите на фермерите ще надхвърлят 1,5 млрд. EUR. Министърът на земеделието и развитието на селските райони Флорин Барбу обяви по-рано, че фермерите ще получат помощ в размер на 200 EUR на 1 хектар пострадали. през 2024 г. суша на посевите. Той добави, че в Румъния се планира да бъдат застраховани 7 милиона хектара земя срещу суша.

Фермерите смятат, че някои култури могат да бъдат спасени чрез напояване, но възстановяването на системите за напояване на полетата започна в Румъния едва през последните години. Националната напоителна система беше унищожена по време на излезлия извън контрол процес на приватизация на земята след падането на режима на Чаушеску в Румъния през 1989 г.

„В момента в Румъния се напояват приблизително 1,6 милиона хектара“, каза Барбу по-рано. "Имаме намерение да продължим да инвестираме в напоителни системи. За целта вече се договорихме с Европейската инвестиционна банка за заем от "1,5 млн. EUR". Според медиите страната разполага с 9 милиона хектара обработваема земеделска земя.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слаб 2+

    5 0 Отговор
    Сигурен съм ,че и там а имали виден демократ на име Харизанеску, който услужливо да им нареже търбите за напояване.
  • 2 Пенчо

    3 0 Отговор
    Те поне са започнали да правят нещо. При нас всичко още е на думи. Пак ще сме закъснели много
  • 3 Вярно е

    2 1 Отговор
    Даваха по Евронюз цели полета слънчоглед в Румъния изсушени от слънцето . Няма да приберат нищо от тях. Мисля , че и царевицата също ще даде фира в Румъния. България е по добре , засега.
  • 4 веско

    2 0 Отговор
    " Националната напоителна система беше унищожена по време на излезлия извън контрол процес на приватизация на земята след падането на режима на Чаушеску в Румъния през 1989 г." След повече от 33 години само лицемерите , предателите , мало...умните , полу...мните , иди...отите не разбраха ,че ние от Източният блок по най -варварски начин унищожихме това което бе създадено с труда на милиони. Но "цивилизованите " Европейци ни убеждаваха ,че всичко трябва да бъде унищожени особено ако е построено при социализма то е вредно и не е "демократично " ----. Наивни и глупав ние разрушавахме , грабехме каквото ни падне (особено тези които заемаха високи партийни постове - лицемерите ) Западът ръкопляскаше а ние разрушавахме като Монголотатарските орди - камък върху камък не оставахме - като очаквахме милиардни инвестиции , и животът ни щеше да бъде не като досега Ад -- а Рай един нов и прекрасен свят.