Отидете към основна версия

4 420 83

Добър старт за ипотечното кредитиране

  • кредити-
  • заем-
  • ипотека-
  • пазар-
  • анализ-
  • кредит център

Повече запитвания за жилищен заем за по-големи суми. Това е тенденцията, която се очерта през първия месец на 2011 г. Още през февруари тя ще доведе до ръст на усвоените заеми, прогнозират от консултантската компания „КредитЦентър”. „През предходната 2010 г. изгодни предложения за покупка на имот се намираха във всички сегменти на пазара на имоти. Това остави у потребителите усещането, че цените трайно ще вървят надолу. През последните два месеца на годината обаче цените в средния сегмент се стабилизираха”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „КредитЦентър”.

Докато през изминалата година кандидатите за кредит бяха основно от групата на „средностатистическия българин”, търсещ имоти в ниския до среден ценови сегмент, то през първия месец на 2011-а по-заможни хора се оглеждат за луксозни имоти на по-изгодни цени. В същото време търговските банки удължиха периода на промоциите си като по този начин целят да мотивират клиентите, които все още се колебаят дали да вземат ипотечен кредит.

Средният размер на изтеглените в страната жилищни заеми през януари е 35 650 EUR, като най-висок остава за София – 42 167 EUR. Следват Варна и Бургас – съответно с нива 33 650 EUR и 26 320 EUR.


Близо 65% от получилите заем са на възраст между 26 и 35 години. Изненадата в началото на годината е, че почти двойно се е увеличил делът на най-младите – между 18 и 25 години, които са готови за вземат жилищен кредит. Техният процент вече е 13.5.

Над половината от изтлеглилите заеми през януари са вземи суми между 10 000 и 30 000 EUR. На второ място с 28.6% се нареждат лицата получили кредити между 30 000 и 50 000 EUR. „Безспорен знак за растящата увереност на потребителите е липсата на изтеглени кредити до 10 000 EUR в началото на годината”, посочват от консултантската компания.

Срокът за погасяване на заем продължава да е сравнтелно дълъг, незавимо от желанието на кредитополучателите да върнат парите във въззожно най-кратък срок. За момента най-много договори се сключват споследна погасителна вноска след 16-20 години. Едва 2.5% от кредитолочуателите през януари ще върнат заема си за по-малко от 10 години.

При покупка на имот чрез ипотечен кредит, над една трета от купувачите покриват с банков заем между 70% и 80% от стойността на сделката.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини