Отидете към основна версия

2 087 1

Половината от предлаганите офиси са в центъра

  • офис-
  • наем-
  • търсене-
  • предлагане-
  • заемост-
  • кайзеров

Тенденцията на преместване на компаниите от центъра към периферията на града доведе до силен ръст на предлаганите офис площи в центъра на София. По данни на сайта imot.bg от началото на април половината от офертите за наем на офиси са в центъра. Търсенето е едва 10%. На второ място по интензивност на предлагане е Лозенец. Там интересът обаче е под 1%. Изток, Младост 1 и Мусагеница са кварталите, към които се насочват наемателите. Причината е наличието на нови офис площи и добрата комуникация с центъра посредством Цариградско шосе.

През първото тримесечие на 2011 г. са били наети 10 000 кв.м офис площи. Процентът на свободните помещения остава висок, тъй като в повечето случаи при наемане става въпрос за релокация. Към момента в София има завършени 1 354 000 кв.м офиси. От тях 40 000 кв.м са пуснати в експлоатация в периода януари-март 2011 г.

„Първокласните помещения, които излизат сега, на практика поставят нови стандарти в предлагането на офис площи. Наличието на подобни възможности, както и доброто съотношение между цена и качество са основна причина за релокацията на редица компании. Преместванията, които са основна част от сделките на пазара, съчетани с високото ниво на ново предлагане, обясняват нарастващия дял на свободни площи”, коментира Владислав Кайзеров, мениджър Офис площи във Forton International.

До края на годината се очаква на пазара да излязат нови 135 000 кв.м. Възможно е част от предприемачите да забавят откриването на сградите, докато не си осигурят нужния за това процент на заетост.

Наемните нива на първокласни офис площи отбелязват понижение с 2% спрямо предходното тримесечие и 7.7% на годишна база. Нивата на доходност от първокласни имоти в столицата остават непроменени – около 10%, сочи проучването на Forton International. „Нивата на офис площи в София продължават да бъдат едни от най-ниските. По всяка вероятност те ще запазят настоящите си стойности до края на 2011 г., а на драстични спадове или осезаем ръст едва ли ще станем свидетели”, прогнозира Кайзеров.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини