Last news in Fakti

27 Април, 2011 13:29 2 083 1

Половината от предлаганите офиси са в центъра

  • офис-
  • наем-
  • търсене-
  • предлагане-
  • заемост-
  • кайзеров

Тенденцията на преместване на компаниите от центъра към периферията на града доведе до силен ръст на предлаганите офис площи в центъра на София. По данни на сайта imot.bg от началото на април половината от офертите за наем на офиси са в центъра. Търсенето е едва 10%. На второ място по интензивност на предлагане е Лозенец. Там интересът обаче е под 1%. Изток, Младост 1 и Мусагеница са кварталите, към които се насочват наемателите. Причината е наличието на нови офис площи и добрата комуникация с центъра посредством Цариградско шосе.

През първото тримесечие на 2011 г. са били наети 10 000 кв.м офис площи. Процентът на свободните помещения остава висок, тъй като в повечето случаи при наемане става въпрос за релокация. Към момента в София има завършени 1 354 000 кв.м офиси. От тях 40 000 кв.м са пуснати в експлоатация в периода януари-март 2011 г.

„Първокласните помещения, които излизат сега, на практика поставят нови стандарти в предлагането на офис площи. Наличието на подобни възможности, както и доброто съотношение между цена и качество са основна причина за релокацията на редица компании. Преместванията, които са основна част от сделките на пазара, съчетани с високото ниво на ново предлагане, обясняват нарастващия дял на свободни площи”, коментира Владислав Кайзеров, мениджър Офис площи във Forton International.

До края на годината се очаква на пазара да излязат нови 135 000 кв.м. Възможно е част от предприемачите да забавят откриването на сградите, докато не си осигурят нужния за това процент на заетост.

Наемните нива на първокласни офис площи отбелязват понижение с 2% спрямо предходното тримесечие и 7.7% на годишна база. Нивата на доходност от първокласни имоти в столицата остават непроменени – около 10%, сочи проучването на Forton International. „Нивата на офис площи в София продължават да бъдат едни от най-ниските. По всяка вероятност те ще запазят настоящите си стойности до края на 2011 г., а на драстични спадове или осезаем ръст едва ли ще станем свидетели”, прогнозира Кайзеров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВНИМАНИЕ

    0 0 Отговор
    На varna не му трябва жилище,а психиатър,здравно заведение.Задника се мисли за по умен от всички нас,понеже е осъзнал силата на анонимноста на този форум и злоупотребява.Крие се зад няколко ника,нали бе варна,хюмне нещастно.Понеже е прецакан и деградирала личност,намерил е плоле за изява и си мисли само с птичият си комарджийски мозък,че може да маниполира по този начин нещата и след като му казах няколко истини за скапаният му живот,тъпото копеле хюмне нещастно насрано,вместо да си вземе поука,започна да се превъплащава,както го е правил и преди това и с измама променя гласуванията на всичките си опуненти,даже и не се свени да използва и женски имена.Е,колеги кажете ми как да водя дебат с такъв олигофрен,безполово неорентиран и от всякъде прецакан боклук.Колко свестни хора с възгледи прецаква и на това ще сложа край,АЗ.Нарвемето бъбъл направи изказване,че варна не е в Ирландия,а в Аксаково и аз не му повярвах,понеже си мислех ,че след като е прецакало нещастното копеле по най бруталният и расипен начин имотите на дядо си е заминал зад граница да търси късмет там и му съчуствах.Е бъбъл братко,не само се оказа прав,но и по далаче стигам,понеже нещастният гей варна си седи в някое варненско село самотно комплексиран и сипе безмислени обиди и подигравателни коментари към можещите и знаещите.ВАРНА,ЩЕ ТЕ ИЗРИТАМ ОТ ТУК,ПОНЕЖЕ СИ НЕЩАСТНИК НЕЗНАЧИТЕЛЕН И НЯКАК СИ ПО ЖЕНСКИ ИНТРИГАНТ,ЗАПОМНИ ГО ДОБРЕ,ПРЕДОПРЕДИХ ТЕ ПРЕДИ НЯМА МИЛОСТ ОТ ТУК НАНАТЪК ЗА ТЕБ.