Отидете към основна версия

2 792 8

Заводът за боклук в София е факт (СНИМКИ)

  • завод-
  • боклук-
  • софия
Снимки: М. Богданова ©

Точно 8 години след като беше проектиран завод за отпадъци край София, той вече е факт. 410 000 тона боклук на 1.5 милиона живущи в столицата ще бъдат преработвани годишно в него. Това прави по 1300 тона дневно. Преработката на отпадъците включва приемане и предварително сортиране, механично третиране с цел отделяне на приблизително 40 000 т/г. рециклируеми материали и производство на 180 00 т/г. RDF-гориво и биологично третиране чрез патентован процес на биологично сушене, стабилизиране и производство на висококачествен RDF-гориво и подобен на компост продукт.

„Такса „Смет” няма да се повишава”, побърза да успокой гражданите столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Преди години е имало идеи за построяване на завод на база публично-частно партньорство, което автоматично щеше да означава връщане на инвестиция, а битката тук беше за това да се осигури максимален размер европейско финансиране”, обясни тя. На практика заводът за отпадъци в с. Яна е най-голямото промишлено строителство с публични средства от 25 години насам и най-големият проект по ОП „Околна среда”, не пропусна да отбележи столичният кмет.

Строителството на завода продължи 20 месеца, като „за първите два етапа от изграждането му са инвестирани близо 250 млн. лв. Третият етап от новата програма ще бъде за 270 млн. лв. от Европа, за да може да използваме боклука да топлим жилищата си на по-ниска цена”, каза по време на официалната церемония по откриването зам.-председателя на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. Тя не пропусна да отбележи два много важни факта. Първият е, че с откриването на завода се закрива наказателната процедура срещу страната ни, която действаше с години, касаеща липсата на преработка на отпадъци. Вторият – през последната година България е постигнала рекордно високо усвояване на европари и страната вече е на 8-мо място.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини