Last news in Fakti

14 Септември, 2015 16:11 2 791 8

Заводът за боклук в София е факт (СНИМКИ)

  • завод-
  • боклук-
  • софия
Заводът за боклук в София е факт (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Точно 8 години след като беше проектиран завод за отпадъци край София, той вече е факт. 410 000 тона боклук на 1.5 милиона живущи в столицата ще бъдат преработвани годишно в него. Това прави по 1300 тона дневно. Преработката на отпадъците включва приемане и предварително сортиране, механично третиране с цел отделяне на приблизително 40 000 т/г. рециклируеми материали и производство на 180 00 т/г. RDF-гориво и биологично третиране чрез патентован процес на биологично сушене, стабилизиране и производство на висококачествен RDF-гориво и подобен на компост продукт.

„Такса „Смет” няма да се повишава”, побърза да успокой гражданите столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Преди години е имало идеи за построяване на завод на база публично-частно партньорство, което автоматично щеше да означава връщане на инвестиция, а битката тук беше за това да се осигури максимален размер европейско финансиране”, обясни тя. На практика заводът за отпадъци в с. Яна е най-голямото промишлено строителство с публични средства от 25 години насам и най-големият проект по ОП „Околна среда”, не пропусна да отбележи столичният кмет.

Строителството на завода продължи 20 месеца, като „за първите два етапа от изграждането му са инвестирани близо 250 млн. лв. Третият етап от новата програма ще бъде за 270 млн. лв. от Европа, за да може да използваме боклука да топлим жилищата си на по-ниска цена”, каза по време на официалната церемония по откриването зам.-председателя на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. Тя не пропусна да отбележи два много важни факта. Първият е, че с откриването на завода се закрива наказателната процедура срещу страната ни, която действаше с години, касаеща липсата на преработка на отпадъци. Вторият – през последната година България е постигнала рекордно високо усвояване на европари и страната вече е на 8-мо място.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 STR4

    0 0 Отговор
    А колко усилия положиха задкулисниците да саботират строителството и боклука да продължи да се събира от сенчести фирми в сивия сектор и електорални единици с каруци. Свърши се тая !
  • 2 незнайко

    0 0 Отговор
    По един такъв завод в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, стара Загора, Плевен и някой друг град ще направи БЪЛГАРИЯ още по красива.
  • 3 алти балти

    1 0 Отговор
    Браво за завода!Да бяха почнали работа с цялата тая измет дето се е снимала.
  • 4 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    добра новина за софия.дано се направят поне още няколко такива завода и да се реши проблема с отпадаците .
  • 5 Трябва и малко акъл

    0 0 Отговор
    С това гориво дето ще го произвеждат по-добре да зареждат камионите за боклук които ще пътуват всеки ден до завода и обратно - около 60 км. Ще излезе доста по-евтино. 200 камиона по 60 км на ден - 12 000 км пробег всеки ден!
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    прав си, трябваше да го построят до НДК
  • 7 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Миленке как успя да си сложиш името на всички снимки на различно място???
  • 8 kone

    0 0 Отговор
    сега камионите не пътуват ли до депата , покрай суходол минавал ли си.Супер за завода наистина цена продобивка