Отидете към основна версия

18 016 9

Строят най-високия небостъргач в света (ВИДЕО)

  • небостъргач-
  • джеда

С години се говореше, преди, по време и след изграждането на най-високата сграда в света към днешна дата – Бурж Халифа в Дубай. Само след 5 години обаче нейната слава ще бъде засенчена, тъй като тя ще отстъпи място на друга, още по-висока сграда – Kingdom Tower (Кралска кула), която ще се намира в Джеда (Саудитска Арабия). „Ще поставим нов рекорд в архитектурата”, казва Моубин Хамауд, председател на УС на Jeddah Economic Company.

Kingdom Tower ще се извисява на 1007 метра височина на брега на Червено море и ще е със 172 метра по-висока от сегашния най-висок небостъргач в света. Ще се състои от хотелска част, която ще предлага 200 стаи, много офиси, 481 луксозни апартамента. Разгънатата застроена площ на високата над 1 км сграда ще е 500 000 кв.м., което се равнява на 123 футболни игрища. Предвидени са 59 асансьора, като най-бързите ще се движат с 10 метра в секунда. Плановете са да бъде пусната в експлоатация през 2020 г.

Финансирането на Kingdom Tower е отнело 5 години и вече е налично – 1.2 млрд. USD. Още няколко милиарда ще струва изграждането на ново предградие в Джеда, което ще бъде разположено около бъдещия най-висок небостъргач в света.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини