2 Декември, 2015 21:33 17 998 9

Строят най-високия небостъргач в света (ВИДЕО)

  • небостъргач-
  • джеда

С години се говореше, преди, по време и след изграждането на най-високата сграда в света към днешна дата – Бурж Халифа в Дубай. Само след 5 години обаче нейната слава ще бъде засенчена, тъй като тя ще отстъпи място на друга, още по-висока сграда – Kingdom Tower (Кралска кула), която ще се намира в Джеда (Саудитска Арабия). „Ще поставим нов рекорд в архитектурата”, казва Моубин Хамауд, председател на УС на Jeddah Economic Company.

Kingdom Tower ще се извисява на 1007 метра височина на брега на Червено море и ще е със 172 метра по-висока от сегашния най-висок небостъргач в света. Ще се състои от хотелска част, която ще предлага 200 стаи, много офиси, 481 луксозни апартамента. Разгънатата застроена площ на високата над 1 км сграда ще е 500 000 кв.м., което се равнява на 123 футболни игрища. Предвидени са 59 асансьора, като най-бързите ще се движат с 10 метра в секунда. Плановете са да бъде пусната в експлоатация през 2020 г.

Финансирането на Kingdom Tower е отнело 5 години и вече е налично – 1.2 млрд. USD. Още няколко милиарда ще струва изграждането на ново предградие в Джеда, което ще бъде разположено около бъдещия най-висок небостъргач в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асен Асенов

    4 3 Отговор
    Ще изпъква в пущинака,вместо да направят нещо полезно.. малоумници
  • 2 Анализаторче

    5 0 Отговор
    Така е като им се дават ненужни пари на тези ............, правят глупости а с 1,2 милиарда $ могат да на парвят супер-луксозен лагер за бежанци който да приюти всички мюсулмани. Са кат влязат руси и китайци там че видят колко бързо че се възвърне инвестицията
  • 3 Киро

    5 2 Отговор
    Когато бай Мангау се види у пари, които не е изкарал с труд, и почва глупостите!
  • 4 Niko

    5 0 Отговор
    Нека си спомним за Вавилонската кула ....................
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 питащ

    2 1 Отговор
    Какъв е икономическия смисъл от такава инвестиция????
    Пространство ли нямат за ниско строителство????
  • 7 Дядо поп

    3 0 Отговор
    У нас с тия пари направиха няколко кръстовища по
    околовръстното и част от него.
  • 8 ууу

    1 0 Отговор
    За какво да дават пари за бежанци ,те ги смятат за баласт,презират ги ,нали има Германия и Европа ще приюти тези живи калашници - Аллах е велик защото прави големи неща,а за имигранти само страдания -нали господ обича страдащи и нямащи...
  • 9 отфорко

    0 0 Отговор
    Синдромът на малката пишка! Искат всичко да им е най-голямо!