Отидете към основна версия

28 243 24

Един от най-иновативните проекти в България – комплекс Uva Nestum (СНИМКИ)

  • комплекс-
  • хотел-
  • вино-
  • uva nestum wine & spa-
  • гоце делчев-
  • биларев
Снимки: М. Богданова ©

По време на имотния бум през 2006-2008 г. инвестиционният и строителен бранш у нас се сблъска с редица нововъведения. Едното от тях беше, че в редица случаи предприемачът имаше ясна визия как точно иска да изглежда бъдещия ваканционен комплекс или жилищна сграда. Архитектите като че ли оставаха малко на заден план и с вързани ръце. Друга тенденция беше, че се строеше това, което се продаваше, без дълготрайна визия. Кризата обаче донесе промяна – за повечето беше лоша, но пък се въведоха някои добри практики.

Какво се случва, когато първо се прави архитектурния проект, мисли се как ще се развие той и едва след това се започва изграждането на даден комплекс? Защо модулният принцип е печеливш? Отговора дава комплексът Uva Nestum. Един нестандартен проект в близост до Гоце Делчев, създаден с много естетика, който показва какво се случва, когато има мисъл и за най-малкия детайл.

Модулният принцип

Успешното реализиране на проект като Uva Nestum се крие в етапността на изграждане. Инвеститорът е купил терена от 62 декара с намерение да изгради върху него складове и производствена площадка за селскостопанската дейност, която развива. „Имотът беше запустял и в окаяно състояние. Едва след като го придобихме се роди идеята да го превърнем в това, което виждате днес. Отдавна имахме мечта с баща ми да направим семейна изба и започнахме поетапно да структурираме нещата, докато сега виждате един напълно готов комплекс”, разказа за читателите на Факти.бг Иван Биларев, собственик на комплекса Uva Nestum.

Покрай лозята и винарната изба поетапно изникват ресторант, SPA център, басейн, конферентна зала, детски кът, за да завърши с вече готовия хотел Uva Nestum Wine & SPA, чието изграждане приключи през януари 2016 г. и ще бъде официално открит в началото на юни.

Сред особеностите на хотела

е, че сградата е само на три етажа. Разполага с 24 стаи и 9 апартамента. Единият от тях е с тераса 45 кв.м. Капацитетът му е до 100 души. Причината за нискоетажното застрояване не е само градоустройството, което позволява сгради до 10 метра кота корниз, но и стремежа постройката да е вписана по възможно най-естествен начин в природата. Това е и причината да се използва голямо количество стъкло. Стените на сградата към вътрешната част на комплекса, където е разположен външния басейн и мястото за отдих, са изцяло от стъкло. Там се намира и закритият басейн. За него е приложена специална технология на изграждане. Специфичното при използваните стъкла е, че  са  по американски патент VS 1 и се изпълняват за първи път в България. При дъжд имат свойството до голяма степен да се самопочистват.

Друга особеност на тази част от комплекса е цветният фонтан, който вечерно време се превръща в

„Малкия Дубай”

Гостите на комплекса могат да се наслаждават на известни музикални произведения – от популярни до класически изпълнения, като водата и светлината са в такт с музиката. Тук е моментът да се спомене за високите шумозиолационни качества на стъклената фасада. Колкото и да е висока музиката навън, тя не обезпокоява почиващите.

Бетонът е възможно най-малко, за да може гостите на хотела да се потопят максимално в природата на четирите планини, които обграждат региона – Родопите, Пирин, Боздаг и Славянка. Дори паркингите са зелени. Част от колите могат да се паркират под навес, който пази от изпепеляващото слънце през летните месеци и от дъжда и снега през зимата. А там, където той е открит, настилката е озеленена. Паркът на хотела се разпростира на 9 декара. Разполага с над 800 вида растения и мини голф игрище. На разположение на децата са две детски площадки – едната в близост до ресторанта, а другата в сърцето на парка, където са разположени и специални детски фитнес уреди.

Вентилираната фасада

е другото предимство на хотела. Използвани са т.нар. High Pressure Laminate, които издържат на много ниски и много високи температури, като вътре между тях има 2 см въздух и след това 12 см вата като изолация. По този начин се постига изключително добра изолация на сградата. Стъклената част е от нискоемисионни стъкла, които през зимата не пропускат топлината навън, а през лятото тази отвън. По този начин помещенията остават топли през зимните месеци, а през лятото са приятно хладни. Другата им много важна функция е, че са отличен шумоизолатор.

Откритата кухня на ресторанта

има определена задача – като влезе човек сам да се увери, че получава качество, а не някой да му го разкаже. „За тези 4-5 години откакто ресторантът работи той се превърна в добра основа за преминаването ни към следващия етап – хотела,  за да имаме стабилна основа за развитие”, обяснява Биларев.

Друга интересна част от комплекса е

обособеното малко стопанство

Повечето плодове и зеленчуци се произвеждат на място. Меса и млечни продукти се доставят от проверени и с дългогодишен опит производители от района. Разбира се, основното в стопанството са лозята. „Водещото беше да сме близо до земята, за да може да вземем най-истинското от нея. За качественото вино трябва да имаме много качествено грозде, а качественото грозде иска усилия”, обяснява Биларев. Общо са засадени 17 декара лозя със сортовете Рубин, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Мерло и Сира. „Целта ни беше хем да правим сортови вина, хем купажни, в зависимост от това какво направление да им дадем. Не може да имаме много видове вина, защото сме малка изба, но малките количества могат да гарантират едно постоянно качество, което за нас е най-важният елемент”, допълва Биларев.

Една от причините за създаването на стопанството е и фактът, че в тази част на България никога не е имало тежка промишленост. „И преди 1989 г. производствата са били лека промишленост и електроника. Никога не е имало замърсители и това е изключително важно за отглеждане на лозя и за развиването на туризъм”, казва собственикът на Uva Nestum.

А ето и как изглежда комплексът Uva Nestum Wine & SPA

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини