Отидете към основна версия

3 913 2

Променят наредбата за нотариусите

  • имот-
  • измама-
  • нотариус-
  • наредба

Променя в наредбата за нотариалните архиви предлага министерството на правосъдието. Целта е да се ограничи броят на имотните измами, обясняват от ведомството. С промените в Наредба 32 кметовете на малките населени места се задължават да въвеждат данните от пълномощните в Националната информационна система "Единство" на Нотариалната камара. Това ще даде възможност на нотариусите да проверяват в системата дали пълномощните, които им се представят са истински или не.

В следствие на това би трябвало драстично да намалеят измамите с недвижими имоти.

С промените се ограничават правото на достъп на кметове, секретар на община и кметски наместник до информационната система "Единство", когато в населеното място няма нотариус или районен съд.

Достъпът ще се осъществява с потребителско име и парола по защитен канал, с каквито общините разполагат. По този начин отпадна и необходимостта от осигуряване на допълнителни средства за общините, които трябваше да купят около 4000 квалифицирани електронни подписа.

Решен е и проблемът с евентуалното разгласяване на данни от самите кметове като те ще имат достъп само до документите, които те са въвели.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини