Last news in Fakti

11 Април, 2017 09:43 3 907 2

Променят наредбата за нотариусите

  • имот-
  • измама-
  • нотариус-
  • наредба

Променя в наредбата за нотариалните архиви предлага министерството на правосъдието. Целта е да се ограничи броят на имотните измами, обясняват от ведомството. С промените в Наредба 32 кметовете на малките населени места се задължават да въвеждат данните от пълномощните в Националната информационна система "Единство" на Нотариалната камара. Това ще даде възможност на нотариусите да проверяват в системата дали пълномощните, които им се представят са истински или не.

В следствие на това би трябвало драстично да намалеят измамите с недвижими имоти.

С промените се ограничават правото на достъп на кметове, секретар на община и кметски наместник до информационната система "Единство", когато в населеното място няма нотариус или районен съд.

Достъпът ще се осъществява с потребителско име и парола по защитен канал, с каквито общините разполагат. По този начин отпадна и необходимостта от осигуряване на допълнителни средства за общините, които трябваше да купят около 4000 квалифицирани електронни подписа.

Решен е и проблемът с евентуалното разгласяване на данни от самите кметове като те ще имат достъп само до документите, които те са въвели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    15 1 Отговор
    Можело значи, ама защо чак сега? Още след първата измама с фалшиво пълномощно от селски кмет, на който децата му дерибействат и се мятат в скъпи коли трябваше да го направят. Вече като се оядоха на парцели, ниви и земи, взеха на бедните хорица и малкото, окрупниха си парцелите.
    Ама как са написали статията... нямам думи.
  • 2 Брокер

    15 1 Отговор
    Да се отнеме правото на кметове да дават пълномощни за продажба на имоти. Нямат образование и не познават законите, нямат достъп, за да проверят редовността на личните карти. Нямат компютри и не могат да работят с интернет и пишат на допотопни пишещи машини. И това, което е изложено в нескопосаната статия, няма да реши проблема