Отидете към основна версия

11 152 12

Нов имотен балон се образува в САЩ

  • сащ-
  • балон-
  • жилище-
  • къща
Снимка: АР/БТА

Цените на жилищата, в частност в Лас Вегас и Сан Франциско поевтиняха двойно през 2009 г. спрямо пиковия период 2006-2007 гг. От тогава обаче отново отчитат двоен ръст, което е индикация за опасност от възникването на нов имотен балон, алармират анализатори.

В същото време цените на имотите в Денвър и Далас, които не бяха засегнати от бума през 2006-2007 гг., в момента демонстрират рекордно увеличение. С 55% поскъпнаха жилищата и къщите в Далас за последните 5 години.

Индексът на цените на жилищата в 20-те най-големи американски градове – Case-Shiller 20-City Composite Home Price Index показват средно поскъпване от 44% в сравнение с достигнатия минимум и почти се върнаха в своя пик от 2007 г.

Налице са и други признаци за свръхактивност на пазара на недвижими имоти, а именно нарастващият брой на лицензираните брокери. Броят им се е увеличил с 25% за периода 2012-2016 г., което е само с 9% под нивата от пиковата 2006 г., сочат данните на аналитично консултантската компания John Burns Real Estate Consulting.

Друга тенденция, която се наблюдава е, че къщите се продават по-бързо в сравнение с преди. В Денвър сделка се реализират за рекордните 8 дни в сравнение със 61 дни през 2012 г.

Стойностите на жилищата и къщите ще продължат възходящия си ход още няколко години, но в случай, че икономиката расте. Според експерти, прегряването на имотния пазар, ще доведе до по-продължителен период на стабилизация и незначително поевтиняване при жилищата, особено ако лихвите по ипотечните заеми се повишат. „Балонът няма да се спука. Той ще се свие с падането на обема продажби” е мнението на Нел Ричардсън, главен икономист на Redfin.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини