Last news in Fakti

3 Май, 2017 09:37 11 122 12

Нов имотен балон се образува в САЩ

  • сащ-
  • балон-
  • жилище-
  • къща
Нов имотен балон се образува в САЩ - 1
Снимка: АР/БТА

Цените на жилищата, в частност в Лас Вегас и Сан Франциско поевтиняха двойно през 2009 г. спрямо пиковия период 2006-2007 гг. От тогава обаче отново отчитат двоен ръст, което е индикация за опасност от възникването на нов имотен балон, алармират анализатори.

В същото време цените на имотите в Денвър и Далас, които не бяха засегнати от бума през 2006-2007 гг., в момента демонстрират рекордно увеличение. С 55% поскъпнаха жилищата и къщите в Далас за последните 5 години.

Индексът на цените на жилищата в 20-те най-големи американски градове – Case-Shiller 20-City Composite Home Price Index показват средно поскъпване от 44% в сравнение с достигнатия минимум и почти се върнаха в своя пик от 2007 г.

Нов имотен балон се образува в САЩ

Налице са и други признаци за свръхактивност на пазара на недвижими имоти, а именно нарастващият брой на лицензираните брокери. Броят им се е увеличил с 25% за периода 2012-2016 г., което е само с 9% под нивата от пиковата 2006 г., сочат данните на аналитично консултантската компания John Burns Real Estate Consulting.

Друга тенденция, която се наблюдава е, че къщите се продават по-бързо в сравнение с преди. В Денвър сделка се реализират за рекордните 8 дни в сравнение със 61 дни през 2012 г.

Стойностите на жилищата и къщите ще продължат възходящия си ход още няколко години, но в случай, че икономиката расте. Според експерти, прегряването на имотния пазар, ще доведе до по-продължителен период на стабилизация и незначително поевтиняване при жилищата, особено ако лихвите по ипотечните заеми се повишат. „Балонът няма да се спука. Той ще се свие с падането на обема продажби” е мнението на Нел Ричардсън, главен икономист на Redfin.

Нов имотен балон се образува в САЩ


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    43 6 Отговор
    Защо гледаме Америка? То и България има имотен балон. По над 20 хиляди евра за маломерна панелка в напълно разбито състояние. Това е безумно!

    Коментиран от #6, #9

  • 2 До грУЮ

    8 18 Отговор
    Пич, 20000 евро пари ли са? Та ако ще за 5 годишен мерцецедес /ламарина и пластмаса/

    Коментиран от #4

  • 3 Рамос

    13 2 Отговор
    имам само една забележка към авторката на статията, първото изречение трябваше да е-А сега весели новини за пенсионерите от България, които искат да си вземат недвижим имот в Америка!
  • 4 гост

    31 2 Отговор

    До коментар #2 от "До грУЮ":

    "20000 евро пари ли са?" Зависи за какво и за кого! ДА, прекално много пари са за маломерна 40 годишна панелка, в смрадлив квартал, потенциалният купувач на която работи за 800 лв., от които, с цената на лишения трудно спестява и 200. Да не говорим, че ще трябва вероятно да тегли и кредит, за който банката ще му съдере допълнително кожата ...та, да се върнем на въпроса:
    "20000 евро пари ли са?" ;)

    Коментиран от #7

  • 5 ДЯДО

    21 8 Отговор
    Както пее Висоцки '...а мне туда не нада...". То цялата Хамерика е един голям балон с техния държавен дълг.
  • 6 брокер

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Грую":

    Тази цена се слага на панелката от за да продава още по маломерна тухла. Която нормален човек никога не би купил,ако не беше на почти същата цена с разбитата панелка. А стрина Пена си чака да продаде панела на 20к евро ХАХАХ Позачакаи малко да настроят отново ;) Също така балъците с големите заеми от време на време изпадат от кораба. И се продават идеално обзаведени на реалната цена. Чакаи си момента и си дръж парите.
  • 7 ДЕРА КОЖИ

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Ти си мислиш,че като банката ти дава заем си богат :) Твоята глупост вдига цените,но и ще ги свали след време. Заедно с кожата ти ,която ще опъна на балкона на поредната изгубена мечта.
  • 8 Евтин

    11 2 Отговор
    Ако никой не купува имот в продължение на 3 години, цените ще паднат двойно, защото и тука има балон.
  • 9 Ачо

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Грую":

    Пич, къде е тая панелка за 20000Е, сигурно в Павликени. В София и Пловдив за под 40000Е дори и гарсониерка трудно ще набараш...
  • 10 Реалист

    15 2 Отговор
    Цените се вдигат спекулативно. Събрали са се пет агенции и надуват. Ще изгорят глупаците от село, които са продали прасетата. Сега е момент за продан. Докато навън всичко върви надолу, като ръст. Тук понеже "Всичко ни е наред, производство, здравеопазване, сигурност"..!
  • 11 PANEL

    11 1 Отговор
    ДО КОМЕНТАР 9 .......ПИЧ КАКЪВ ПЛОВДИВ МИ ДАВАШ ЗА ПРИМЕР .ВЪВ ВАРНА СА ДВОЙНИ ЦЕНИТЕ НА ПЛОВДИВ
  • 12 Gost

    1 1 Отговор
    Днес от 10 възможни обяви в известен нам сайт за определен квартал в Софето. Получих 2 потвърждения за възможен оглед. Другите или са го продали, но колегата не е смъкнал обявата или искат договор преди да го покажат.