Отидете към основна версия

4 317 7

Доплащаме имот с потребителски кредит

  • кредит-
  • кредит-
  • имот-
  • доплащане
Снимка: М. Богданова ©

Всеки шести потребителски кредит е взет с цел доплащане на имот или пък за неговия ремонт след придобиването му. „В около 25% от случаите, се вземат и кредити за ремонт на жилища или довършване на новопостроени, купени на шпакловка и замазка. Около 15% е делът и на изтеглените потребителски кредити за обединяване дълговете на домакинството в един. В останалите случаи се вземат заеми за покупка на автомобил (6-7%), битови уреди, обзавеждане или възникване на някакво голямо задължение“, казва кредитният консултант Тихомир Тошев, цитиран от в-к „Монитор”.

Една от причините кредитополучателите да се насочват към потребителските заеми е сравнително бързият срок на одобрение – около една седмица. Съветът на специалистите обаче е преди да се вземе подобен заем да се проучат офертите на поне 3 банки. „Много внимателно трябва да си направят и сметката как изплащането му ще се отрази на финансите на домакинството и каква е сумата, която трябва да отделят месечно за изплащането му“, казва Тошев.

Що се отнася до делът на необслужваните кредити към момента той е 18%, като в последно време непрекъснато отчита спад.

Лихвените проценти по потребителските заеми отчитат спад за изминалата година. През юни тази година лихвата на потребителските заеми м български левове е 9.66% срещу 10.42% за същи месец на 2016 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини