Отидете към основна версия

19 342 35

Пазарът на жилища в София от началото на 2017 г.

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени-
  • софия
Снимка: М. Богданова ©

Поскъпването на най-масовия сегмент от сектора на недвижимите имоти – жилищата, продължава. Между 5% и 10% са се увеличили цените на апартаментите в София през деветмесечието на текущата година. Едва в пет квартала не се наблюдава промяна в цената през септември спрямо януари. Сред тях са Балите брези, Горна баня, Докторски паметник, Драгалевци.

Мусагеница и Красна полята са местата, в които се наблюдава най-голям ръст в цената на квадратен метър жилищна площ – 12%, като в първия стойността е малко под 1000 EUR/кв.м.

Масовото поскъпване на жилища в София за периода януари-септември 2017 г. е между 5-6%, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. В тази група попадат райони като Изток, Гоце Делчев, Медицинска академия, Гео Милев, Редута, Манастирски ливади.

Захарна фабрика, Хладилника и Обеля са местата в столицата, където през септември могат да се купят по-евтино жилища в сравнение с януари. Спадът е между 3% и 4%.

Докторски паметник е лидер по цена на квадратен метър жилищна площ. Офертните стойности вече са близо до 1900 EUR/кв.м. Второто място е за Иван Вазов с цени от 1518 EUR/кв.м. Над 1300 EUR е офертната стойност на квадратния метър в Изгрев, Изток и Яворов. Срещу 1500 EUR/кв.м може да се купи жилище в Лозенец, Оборище и Медицинска Академия. Прави впечатление, че в почти всички горепосочени квартали се наблюдава дефицит в предлагането. Според специалисти той ще продължи, тъй като в периода 2006-2008 г. парцелите бяха изкупени и застроени. Тези предприемачи, които кризата посрещна и бяха принудени да замразят проектите си, вече достроиха и разпродадоха проектите си.

Между 1000 EUR/кв.м и 1100 EUR/кв.м се търгуват апартаментите в центъра и квартали като Стрелбище, Гоце Делчев и Гео Милев.

Къде могат да се намерят най-евтини жилища? Най-достъпните от ценова гл.т. жилищни имоти се предлагат в комплексите Надежда и Люлин, както и Красна поляна и Толстой. Там цените са под 750 EUR/кв.м.

С колко ще поскъпнат жилищата до края на годината е трудно да се прогнозира, но според анализатори това несъмнено ще се случи в районите, в които има както липса на нови проекти, така и предлагане на жилища старо строителство. Купувачите ще изместят фокуса си на търсене продиктувани именно от липсата на предлагане.

Цени на жилища в някои квартали на София (в EUR/кв.м.)

12

Източник: IMOT.BG

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини